拳願奧米加集中討論區7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
真係cls
你覺唔覺得好似同藍絲/ 牙叻 argue 咁樣
個post 佢推左大半
我唔太明你想表達乜野,我就咁答下你問「會唔會係因為唔夠人打所以先無上限」? 呢樣就絕對唔係,特別係拳擊,最出名果班拳擊手:泰臣、阿里、Forman呢班全部都係重量級冠軍,美國最鐘意睇嘅量級一定係重量級,因為美國人平均體重超晒標,好少會去打輕量級,中量級係起點,自於點解重量級無上限但係唔會有拳手肥到好似相撲手咁就正正係太重無用,拳擊係一種講求步法靈活嘅格鬥技,就算你睇重量級比賽你都會覺得d拳擊手輕飄飄,因為佢地動作好快

你睇下阿里d閃避同出拳,佢重107KG,即係235磅

https://m.youtube.com/watch?v=jkhpZoPOfZI
笑死講咗成晚27頁應該有2X頁係舌戰群儒
巴打你對格鬥幾有研究
有冇睇開ufc?
少睇,唔太鐘意寢技,我覺得寢技都幾無懶,只要無學過一落到地戰就一定被降服,而巴柔唯一缺點係街戰,而UFC嘅場地可以抹除巴柔呢個缺點,咁巴柔本身就變左一種完美嘅格鬥術
其實2邊巴打都無錯,只係重點錯左。
日文巴打無全,正常來講300kg出拳應該秒90kg
問題係春男300kg 大部分都係肥肉,唔係肌肉。所以力量大打折扣。事實上拳願力量最強係猛虎同德角佬,唔係春男。我估春男力量最多同關林同級。

而現實都只會有300kg嘅大肥佬,而唔係大隻佬。
至於拳擊分級90kg就係頂就真係唔知,因為部分拳擊選手都超過100kg
但107kg係重量級入面根本就係好標準嘅身重 唔係極端例子wo 雖然話90 kg以上已經係叫重量級 但其實90 kg係可以打初重量級 所以打得重量級基本都100-110kg 而我講緊既真正極端例子 根本只係好少數 正正係指出係唔夠人數打所以先唔細分 唔好講春男300kg咁極端 200kg既拳手都佔好少啦
我覺得唔應該理佢地任何一個
嘗試將理論套到喺一套超現實漫畫根本無意思 邊個贏邊個輸係作者決定

現實同拳願比賽根本無得做類比

利申:skip哂咁多頁 慢慢嘈
大佬
套漫畫有鬥技者可以
一拳打爛石屎牆 打到對手彈飛幾十米遠 盲嘅識得插人眼避子彈
身法如雷 肉眼完全見唔到
神速反應
識變身進化
指甲切割皮膚
伸縮骨頭 絞刑都死唔去...etc

事實就係作者鐘意點寫都得 睇完笑下咪算囉 嘈贏又無獎
咪係
三個傻仔
哦,我明你講乜了,你想講再分超重量,但係可能無人打

我覺得又唔會嘅,佢再分都會有一堆肥佬去打,但係我覺得從觀賞角度係唔會打得好睇,拳擊比賽輸贏除左KO就係計點數,點數係為左鼓勵拳手去迴避對手嘅攻擊,而上到200KG基本係兩座肉山,好難去靈活閃避,咁樣成場比賽就會剩係見到兩個肥佬企係度你一拳我一拳打到完場,唔會做到阿里、泰臣呢度將速度同力量提升到巔峰嘅表演
我就係唔認為300kg出拳可以秒到90kg,人類手臂肌肉係有極限,根本無可能用一隻熊黎比,關節、骨骼、肌肉結構都完全唔同,當肌肉練到極限,再增重就係靠脂肪,好似日本相撲手咁狂食,但係實際上脂肪無辦法增加力量,只會拖慢速度,所以我話重量級再增重作用已經唔大,而且體重越高對關節負擔越大,特別係膝關節同肩關節,出拳發力主要靠呢兩個部位,拳手唔只要上賽場打,佢地平時每日都要訓練、打沙包,咁重嘅人日積月累關節一定出問題,到時未上擂台已經入左醫院

同埋拳擊重量級係無封頂,而重量級拳王都係大約100~110KG左右,所以我先話事實證明到達某個重量再增重已經無優勢,唔會好似阿當對小宇宙咁差40kg中一拳就吐血
其實拳願都已經好注重體重,你睇德國佬同猛虎就知,作者係有體重=力量,而春男只係肥肉。

而現實就唔評論了
作者都有講明德國佬外號係"怪物"、猛虎係超人體質,佢兩個已經超越常人
做乜鳩
所以我覺得王馬vs猛虎個場仲有問題,王馬可以硬食咁多下都未死
上面阿里段片,係咪姐係鬥神個種底特律式,好少拳手雙拳唔護頭
見到拳願呢幾期都係講拳擊,我試下講講點解拳擊量級咁重要、而量級點解又會有極限? 即係拳擊出拳背後嘅科學

簡單黎講,拳擊手出拳唔係單靠上肢手臂嘅力量,力量由站姿賦予,腳要屈膝,用腳尖控制重心保持雙腳平衡,唔係左右腳一重一輕,拳擊出拳發力係由後腳開始、力量由後腳掌傳到腰、通過扭腰上背肌、經過胸肌再到肩然後全身力量集中係拳頭打出,全部力量用鏈式傳遞疊加,即係好似你揮出一條長鞭,手掌傳到鞭尖力量可以放大好多倍甚至可以令到鞭尖突破音速揮出音爆,所以呢個過程亦都叫「鞭梢效應」(當然人類全身關節有限所以力量加成無長鞭咁勁,除左刃牙入面嘅愚地克已)

同一道理,身高越高大、手臂越長嘅人用呢種出拳方式力量就越大,所以好多時格鬥迷會用「臂展」去判斷格鬥家嘅出拳力量,而身材越高大嘅人體重自然越大,拳擊量級嘅劃分同時都係拳擊手出拳力度嘅劃分(泰臣係其中一個異類,佢得1米78,係最矮嘅重量級拳王,而佢嘅打法亦同一般拳擊手唔同,多用勾拳而少用直拳)

咁問題黎喇,人類係身高係有極限,即係出拳力量加成有極限,所以重量級之所以唔設上限其中一個因素就係身高限制出拳力度,而體重反而唔係一個影響太大嘅指標,所以無乜野「越重越大力」呢回事,力量由肌肉發出、再經全身加成,好科學
當然係物理黎講,質量越大造成力量同破壞就越大,呢樣係量級劃分嘅另一種因素,但係都一樣有極限,係平衡敏捷同力量之間100~110KG係最完美,重量級拳王基本都係呢個範圍
五種架式,鬥神應該係用 Low Hand Boxing Guard

佢地花左成日互屌又搵source又盛,到底有幾得閒雖然我都追左成半粒鐘四連休太得閒
聽講李小龍可以練到出拳磅數大過自己體重,好似無邊幾個人做到
泰臣?

其實揾下所有拳擊賽事重量級拳王個體重咪知邊個體重最適合
如果越重越好一定有數據支持
李小龍得173cm、64kg咋喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞