拳願奧米加集中討論區7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
之前去六真會館見完阿叔同班空手道家玩組手咪輸過
呢個就係我唔鐘意睇ufc原因之一,ufc太重視寢技,如果太重嘅人好難用寢技,咁重量級再上去即係變設K-1呢種立技比賽
我上面打左咁大篇文,睇下得唔得
鬥魂會贏海坊主係因為海坊主第一拳打鬥魂個頭整傷隻手,如果打其他部位已經贏左(鬥神話)

原作有話猛虎係超人肉體,即係肌肉、筋骨、關節都係超常人,所以佢練到180kg都可以保持力量敏捷平衡,但係佢都曾經輸過比牙、初見,最後都輸埋比主角一招反擊技,簡單黎講要贏佢就要玩防反,磨死佢
打左半粒鐘結果無人睇?成日話有人嘈阻左討論,而家出d堅料又無人理
你自己唔覆姐 #693
見到拳願呢幾期都係講拳擊,我試下講講點解拳擊量級咁重要、而量級點解又會有極限? 即係拳擊出拳背後嘅科學

簡單黎講,拳擊手出拳唔係單靠上肢手臂嘅力量,力量由站姿賦予,腳要屈膝,用腳尖控制重心保持雙腳平衡,唔係左右腳一重一輕,拳擊出拳發力係由後腳開始、力量由後腳掌傳到腰、通過扭腰上背肌、經過胸肌再到肩然後全身力量集中係拳頭打出,全部力量用鏈式傳遞疊加,即係好似你揮出一條長鞭,手掌傳到鞭尖力量可以放大好多倍甚至可以令到鞭尖突破音速揮出音爆,所以呢個過程亦都叫「鞭梢效應」(當然人類全身關節有限所以力量加成無長鞭咁勁,除左刃牙入面嘅愚地克已)

同一道理,身高越高大、手臂越長嘅人用呢種出拳方式力量就越大,所以好多時格鬥迷會用「臂展」去判斷格鬥家嘅出拳力量,而身材越高大嘅人體重自然越大,拳擊量級嘅劃分同時都係拳擊手出拳力度嘅劃分(泰臣係其中一個異類,佢得1米78,係最矮嘅重量級拳王,而佢嘅打法亦同一般拳擊手唔同,多用勾拳而少用直拳)

咁問題黎喇,人類係身高係有極限,即係出拳力量加成有極限,所以重量級之所以唔設上限其中一個因素就係身高限制出拳力度,而體重反而唔係一個影響太大嘅指標,所以無乜野「越重越大力」呢回事,力量由肌肉發出、再經全身加成,好科學
打左半粒鐘結果無人睇?成日話有人嘈阻左討論,而家出d堅料又無人理
你自己唔覆姐 #692
同埋之後喺醫院王馬同雷庵同光我講放棄做代表
睇到都覺得心酸
解釋多次點解『體重越高係重量級比賽只係負累』

我就係唔認為300kg出拳可以秒到90kg,人類肌肉係有極限(所以室淵有完美肌肉都贏唔到超人體質猛虎),根本無可能用一隻熊黎比,關節、骨骼、肌肉結構都完全唔同,當肌肉練到極限,再增重就係靠脂肪,好似日本相撲手咁狂食,但係實際上脂肪無辦法增加力量,只會拖慢速度,所以我話重量級再增重作用已經唔大,而且體重越高對關節負擔越大,特別係膝關節同肩關節,出拳發力主要靠呢兩個部位,拳手唔只要上賽場打,佢地平時每日都要訓練、打沙包,咁重嘅人日積月累關節一定出問題,到時未上擂台已經入左醫院

同埋拳擊重量級係無封頂,而重量級拳王都係大約100~120KG左右,所以我先話事實證明到達某個重量再增重已經無優勢,唔會好似阿當對小宇宙咁差40kg中一拳就吐血
笑死,初見真係仆街黎
跑出漫畫格真係好好笑
8呎高 仲可以抱住幾百公斤爬差唔多垂直嘅山
力量比熊有過之而無不及啦
就算你話佢墮落完變廢咗
爛船都有三分釘
你攞現實嘅人類同佢比?
如果做係早期笑得好樣衰嘅光我 應該已經畀人笑到仆街 做咗初見2號
個個都奮戰緊
唯獨佢咁樣走佬
僱傭兵都有義氣過佢
唔好預我了
傭兵一向有義氣 只不過唔冒險啫 福利哥真心型
唔再覆佢了一齊幫泰神祈福算吧
又專業又有道德
所以早期設定都好奇怪早期設定到佢做殺人唔眨眼又話要狩獵人類 最後原來係個好人
呢套野好難講㗎,可能會話鬥神有進步但係都打唔贏咁,黃金帝慘勝
咁都可以抽到初見
佢練左一世空手道,又唔鐘意收徒弟,佢可以靠咩開飯丫,唔係殺手就保鑣架啦
冇生活技能嘅廢佬
淨係識打打殺殺
光我應該搵冰帝做fd

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞