拳願奧米加集中討論區7

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
有Marvel 個Crossbones份
之前光我成長日記都冇野好討論
輕量級拳擊,墨西哥同日本有好多個冠軍,之前支那有個拎個兩個奧運拳擊金牌嘅運動員叫鄒市明,拎完金牌條友轉左打職業WBO,48KG蠅量級,打左幾場就唔知比左幾多錢令到WBO特設左條金腰帶比佢,之後靠打東南亞d 二三線拳手拎埋初蠅量級拳王,然後係度「炒作」自己個知名度上綜藝節目呃飯食,果陣吹到佢係全支那最打果個

咁拳王要搵人挑機先可以保住個位架嘛,鄒市明懶鳩叻搵左個日本未起朵嘅後生仔木村翔,佢起清左木村翔個底只係一個要靠搬啤酒先有錢開飯嘅半職業拳擊手,為左搵食平時無乜時間訓練(當時WBO排名第六),鄒市明諗住食滑呢個日本仔於是係上海大搞一場,成場比賽搞到好似過年咁,又搵歌手唱歌又掛到成場國旗扮民族英雄,當時日本果邊對呢場比賽個標題係「琦玉縣的庶民對中國國民英雄之戰」

結果鄒市明比呢個日本o靚仔打到仆街,第11 round 鄒市明被木村翔TKO,而鄒市明輸左比賽條氣唔撚順,走上台拎住支咪話自己為支那拳擊付出幾多幾多,搞到成場d支那人呆撚晒,賽後鄒市明仲要兩次向WBO上訴話要重賽,但係WBO唔撚理佢(因為拳王比人挑落台之後必須要打贏過其他拳手先可以再挑戰新拳王),好喇實定無得覆桌然後就打悲情牌,話自己比木村翔打傷左隻眼有後遺症直接退役,乜撚支那最強拳手實際上就03~17打得4年、11場比賽9贏2敗得2次KO,靠買獎拎腰帶,最後仲要輸比個日本人搞到退役,成件事好撚好笑
當時木村翔就算贏左個拳王返到日本都係無人識,仲要繼續搬啤酒,係日本食吉野家都剩係敢買細飯,加隻蛋已經好開心

https://www.youtube.com/watch?v=YRRuXTviQHg
有冇片 好治癒
成場比賽鄒市明係度打遊擊,結果遊到後面幾round 無晒體力比木村翔打獲金

https://www.youtube.com/watch?v=huAltvRs7ZI
笑死
ham撚左
可惜木村翔之後輸咗比田中恆成
佢打田中果場打足12round,裁判果邊有分歧,最後判佢輸真係惜敗

不過佢本身都衛冕過兩次,算係咁
就咁睇巴打描述覺得佢好似係熱愛拳擊嘅愛好者咁,好勁
好撚可悲,木村翔打呢場冠軍賽賺得幾皮野,而鄒市明搞呢壇野支那果邊話佢賺左成千萬廣告同代言費,係支那乜都靠炒、知名度,無人會真正在乎實力,呢d國家會出高手? 有高手都移民啦
佢另一個採訪講過為左打拳唔可以做正職,搞到比條女飛左
唔只拳擊 好多人既命運都係咁
係同類別入面 你勁過佢但你未必賺得多過佢
如果剩計金錢的話
但鄒市明 隻支那閪拎奧運金牌個次都叫真係真材實料過
我地香港曹君如賺錢賺得重多過好多勁過佢既拳手啦
齋計錢好膚淺 你可以鄧其他拳手唔抵 但個拳手打拳開唔開心佢自己本人先知
木村翔同鄒市明其實幾大對比
一個係類似王馬嗰種求道者 為咗自己鐘意嘅野奉獻一切
一個係單純為咗錢同名譽 而且輸唔起
擂台上木村翔係好打過鄒巿明 但反而鄒巿明係有名有利
木村翔依然要返兼職維持生計 真係幾慘
因為咁先係呢個仆街世界
淨係打得唔夠
職業拳要考慮埋商業
好似黃金帝咁
佢係有料但因為勁過頭冇人敢同佢打
做唔到重量級四冠王

咁樣真係幾可悲
咁又係 作為熱愛拳擊嘅人
做過世界拳王已經足以令佢自豪一世
咁順便講下奧運拳擊同職業拳擊有咩分別,首先要講職業拳擊協會係禁止職業拳擊手參加奧運,否則會被罰得好金好金,要罰停賽唔知幾多年,簡單黎講即係驚職業拳手打奧運會屈機

第二就係賽規,奧運拳擊實際上係跟業餘拳擊賽規,職業拳擊要打12 round (3分鐘一round)、奧運拳擊剩係打3 round,職業拳擊拳套會輕過奧運拳擊(即係奧運拳手d拳會再輕d)

呢一堆分別造成職業拳擊同奧運拳擊分開兩種打法,鄒市明果種打法就係奧運(業餘)打法,不停走、有機會就R你兩拳拎分,係奧運跑夠3round(9分鐘)就贏,問題佢將呢套帶到職業場就有問題,佢打左11場係贏9場,但實際上得2個KO,其餘7場贏點數就係靠跑贏,之後對上木村,一直捱打到後已經無氣跑唔郁,結果比木村直接TKO
仲有最大一個分別係職業賽賽前幾個月已經知對手係邊個,咁比你班拳手可以預早操定體能、諗戰術,而奧運係無準備、比賽前一日先知,鄒市明果場冠軍賽明顯係無重視過木村,跑左幾round就無氣我懷疑佢根本無乜點操過tim
其實有冇錢真係好重要,每個人時間得咁多,木村每星期要搬幾日啤酒先可以開到飯,果幾日連跑步都無時間,計返比起真正職業拳手操少幾日拳,相反鄒市明呢d 大把錢根本可以日日操,但係佢花好多時間去「炒作」自己、拍綜藝節目(XX去那兒),結果都係無乜操過拳

一個想操無得操,一個可以操但係唔操,如果木村本身衣食無憂、操多幾日,話唔定而家仲係冠軍
其實單野都係柒在宣傳到自己民族抗日英雄咁 比d支那小粉紅睇
主場打日本仔 點知柒到比日本仔作客打贏姐
叫班小粉紅睇番陳惠敏好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞