社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
法律寫明遺產要比親人?
社工要讀埋law
社工一般幾多人工?
傻鳩
1. 社工真係要讀law嫁
2. 社工守則 寫明唔可以接受client 既利益,咁點受人遺產?比人告到仆街

柒頭
上網google 下社工守則原來對啲傻鳩黎講真係好難
High dip畢業21k
Degree/master 畢業31-33k

但好多時degree畢業都會比啲無良機構降rank請做21k位,
或者唔降rank但壓價到25-28k

基本上得社署同教育局比足33k起薪
HA再高些少
新家園唔係政府資助 啲錢邊度黎 大家心水清啦
垃圾社工你見證過佢地幾撚虛偽 人前人後幾個樣就唔會覺得佢地值得敬重平日變面變得精彩過京劇 戇鳩當有趣
社工狗收皮啦
佢只係cu SOWK grad, 唔代表仲有個社工牌 社工牌要每年續
好多人冇獨立思考
人講咩就信咩
久而久之就跟曬人套價值觀
如果唔L係廿年前條柒婆林奠做咗社署署長...
搞埋啲「一次性撥款」一堆濕鳩政策我DKLM
依家社工業界不知會幾風光
又舊年開始好尊敬社工
親眼見識過嘅同路人一定有同感
社工加油
呢樣駁唔到
但真係唔好太夢幻化呢份工
大家都係人姐 打份工為餐飯
講真邊份工唔係人前人後兩個樣

最緊要係工作時間內要盡責做好份內事
但佢衰就衰在比你見到埋「人後」果個樣
乜都唔想做,咁要社工黎做乜?

社工既初心係乜?幫人定白攞人工?
恕小弟愚笨
社工有用,但唔值呢個價。

要你所講既專業 我搵更專業既唔好?
搵你啲三流九輩?
做幾億份report就可以講自己做專業人士?
幫樓上補充翻啦 免得再捉字失

你覺得 當一個15歲女同你講佢同人飲酒上床
你粒聲唔出走去報警可以幫到佢啲乜??
一報警 同個女嘅信任就玩完 想傾都無得再傾

「唔想做」除左因為手續多
更加係報左就無彎轉
個女係學校更加無面 嬲你一世之餘
分分鐘將來情況更差 但佢唔願意再向任何人透露
社工處理升學就業、bullying 、成長問題、家庭問題 會做咩。護士唔及嘅地方係職能嘅分別?
因為你對社工了解太少
社工涉獵好多範疇
最基本作為資源嘅接駁線已經有排做
大把case 係hidden 醫生、錢、訓練唔會自己走上門搵佢地
咁呢啲野邊個做?邊個陪佢地去做?
好簡單,一有事所有都知社工失誤
但一個家庭修復、一個精神病人肯食藥肯睇醫生會唔會上報紙?
見過好多所謂嘅輔導員啲skill更不濟
反而好多老練嘅社工做得更好
白癡仔
社工真係要讀law 大把有關法律嘅野要做
成日以為社工講兩句就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞