社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
不樂觀......
一定係老師啦,

有幾多老師會轉十幾份工
好多都一兩間學校就打過世
無可能13k....
正常入職就算明愛出黎真係sw位
今年未見過少過24/25k
&你可以搵間跟point跳既機構ga ma我果間都長期要人 不過當然要睇埋個人既能力啦

利申:NGO做
你講SWA咁緊係低過SW人工啦
21k 定2.1k
而家無可能低過21k 請SWA 吧
大學生SW起薪24-27k係正常
3xk 起薪就無見過
我都想知邊間咁闊綽
太泛濫啦
已經唔需要大學畢業
HD都可以有牌
特別社工學聯有啲真係不知所謂....
大機構黎講
ASWO 33k起薪應該係青協、明愛、鄰舍輔導、青少年服務處
31k起薪係童軍、小童群益會、救世軍
再低d既就東華(社工II)、遊協
未計d唔計mps既機構

所以起薪幾多在乎入到咩機構
33k個幾間除左明愛外,都會請fg
31k個幾間都係會請fg
正如以前有分物理治療師、物理治療助理
正如護士有分註冊護士、登記護士
其實社工都應該要分,但係一定會比人話分化、比人話歧視HD社工
HD或以下社工真係做唔到ASWO,只能apply SWA
ASWO rank要求係degree or above
支持英語文宣組 BeWater HK!
https://lih.kg/1973242
我意思係SWA/ASWO都係社工
但你唔會叫一個物理治療助理係物理治療師
同埋都唔會叫牙科治療師做牙醫一樣
就算係護士都好,一般人都知有分登記護士同註冊護士
社工就冇咩人知分兩種
台灣個種分法其實唔錯,分開社會工作師同埋社會工作員
你頂到一個禮拜就明
所言甚是
香港仲有Project社工呢
社工叫高人工,真係弱智先講得出
浮下上水應下機,小社工一枚,唔啱聽隨便拎去屌,或者大家討論下無問題。

先回應主題,社工人工高?先唔講專唔專業,社工要根據社工註冊條例註冊,要受法例規管,以要註冊嘅專業職系黎講,絕對係低,仲要低好多。職業/物理治療師入職而家起碼開3萬先有人做,社工最低見過萬三,都係啲建制組織多,乜乜婦聯嗰啲。一般學位社工入職跟政府薪酬就3萬多啲,max有7萬,都係社署先而。一般機構去到4萬幾就封頂。高唔高?我以前讀it嘅朋友,入行2萬多啲,做左3至5年升左2次職就已經4萬幾,一個唔該已經高過社工啦!

講下專業呀!我認同而家社工太參差,而且近年社工變左水泡科,每年又有勁多社工畢業,其實已經供過於求,呢個行內大家都知,所以機構好大把藉口再進一步壓低價去請人。前面有巴打講左,香港社工其實亞洲真係好出名,澳門、新加坡、台灣甚至大陸都成日請香港啲前輩去教書,或者發展各地嘅社會服務。可能唔夠外國下下都master學歷起跳,但讀到degree以上嘅同工都好多(明愛top up就咪提啦)。

社工其實喺香港有好多制肘。首先其他心理專業都有壟斷情況,喺外國有好多評估社工都合資格去做,但香港心理學會就限制左本港註冊心理學家先可以讀相關訓練,變相社工嘅功能弱化左,做唔到一般認為評估、診斷、介入及支援嘅一條龍服務。另因為社署服務編制以及資助服務協議限制,社福單位每年要跑數,有好多野都唔可以喺制度下做。但唔代表社工唔做,工餘時大把社工落場,同時大把家長同車手都係社工黎。

另社工做輔導唔會比心理學家農,社工讀關於輔導及心理治療嘅內容同埋時間、科目亦唔會比心理學家少。大家連心理學家同精神科醫生都未分到時,仍然選擇信平時聽反黎嘅心理醫生先係最專業,而唔肯去相信社工都係專業。當然,你搵個搞開小組活動嘅社工做輔導梗係無咁好嘅,心理學家亦有針對不同精神疾患嘅心理治療方式,不過其實好多社工都做到,不過大家覺得社工就係社區中心入面嗰啲,無意會仲有好多專做輔導同個人心理治療嘅服務。

社工係報警撚?咪玩9 我啦,你知唔知報一次警有幾L大鑊呀?開會、寫報告、家訪、俾老細照肺、跟落口供,同埋事後支援十萬幾樣野做,由有人報警開始,基本上頭48都唔洗諗住可以停到落黎,未計後續嘅野。所以萬不得意社工都唔會報警。有人話社工阻9人屌女,我話你知,社工亦都幫左好多小朋友唔洗俾屋企人家暴、虐待,幫左好多少女俾人搞大肚後嘅支援。如果呢啲時候,社工無做investigation幫助受害人,咁班人點算?有幾多少女因為情到濃時俾男仔氹左去扑野,搞大個肚然後頂唔住罪惡感而自殘?做人又唔係淨係用條L諗野嘅。

社工之前吹雞叫同行去狗總示威,叫市民到場支持,你地有無人響應?有無人關心社工行公義嘅時候?咪淨係吹事後蕭,叫得幾勁都無L用架!前線班細路會知,有幾多家長係社工,之前一直幫佢地搵飯卷買玩具。
[size=6]巴打講得太好
所以我堅持每日都屌下人
比人知道五毛係分化唔到我地
唔係咁易可以批鬥職業
我識有一大班社工係唔同崗位出錢出力
我見過槍林彈雨下有班社工堅持開咪勸啲狗冷靜 之後比人射到成身藍水
那到要即除晒衫沖涼

所以大家唔好中五毛計,唔該咪撚再分化同路人

[size=6]
狗就狗啦 差人
我建議巴打係呢度開名+向註冊局投訴
少咁個仆街都係件好事
我相信一班連登巴打會幫你推呢單野上報
今日食得大陸閪 他日唔知會唔會對client 做啲更過份嘅行業
一定要肅清呢啲仆街 等佢牌都冇
可以乞食
你咁講法,當精神科護士死嘅?
呢啲輔導野其實應該比返精神科護士做,
輔導,開組,情緒支援,轉介,評估呢啲野精神科護士全部做到哂,
跟本學校就應該要請精神科護士做返輔導工作,
係政府唔肯大搞

但我咁講唔代表社工唔重要,社工一樣要喺學校幫學生拎welfare,例如可以幫手搞學費資助問題
精神科護士處理唔到sen? sen某啲讀寫障礙,ADHD,自閉等等嘅問題,你知唔知都係精神科醫
bully人嘅同俾人bully嘅同樣會有心理問題,精神科護士可以做評估同輔導
家庭關係方面,精神科護士亦可以做family therapy

係升學就業真係社工先做到

利申: no offense,純粹想講精神科護士都識好多野,如果一間學校有齊社工同精神科護士係最理想,可惜垃圾政府唔批錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞