社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
香港人最緊要快靚正,又要跟社會規則,所以咪覺得冇用囉
佢地覺得可以將責任外判,殊不知最終都係要靠自己
你搵到方法認識自己多啲就得
利申:知道社工係有學過相關理論同實習,但對佢地冇好感,亦都唔明點解佢地係有牌
因為你嘅問題只可以由你去解決
但好多時候淨係靠自己係睇唔到成件事嘅全貌掛
呢個咪個社會結構有問題
我肯,實習揀mental health setting 同埋醫院
識個駐校
做大校千幾個學生
一日見6-8 個學生 每次一個鐘花精神處理學生問題
多堂過老師

唔好彩爆學生情緒/虐兒 自殺
可以晚晚收十點
未撚計佢每見一次學生要寫一份紀錄既日paper work time
Btw, 好多社工唔識輔導,社工嘅專長係社會個案工作。
屌 你地都未計school program / group
Sen team, career planning team, mental health team, teacher training, parent group

promotion
program plan
rundown
Budget plan
evaluation report
連登長期有post傾點考架啦
仲抽社工水
叻哥化人種
「我唔知......我淨係知.......」
呢句夠屌晒全世界
仲知只係啲傻鳩/五毛以為駐校就日日係社工室打機、訓教、吹水無野做有人工
佢地話就係,其他人無經過思考就附和

仲有條On9 仔話社工承繼老人家遺產 搞單親媽媽
真係好撚好笑

根本話社工唔係專業,根本專唔專業就係睇人定義
佢地理據就係攞一個更高門檻嘅專業黎同社工比
例如醫生要考執業試
屌 咁樣比 老師 護士 大把工都唔係專業 永遠得最高門檻既就係
忽略左好多行業既人都可以做得好精好專業
貼堂先
上水未
我要話比人知五毛有幾撚傻鳩
以後再有依類批鬥職業既文 就post 你條傻鳩出黎
對於連登仔黎講,除左自己,其他人都唔值高人工
如果個學生自殺左,駐校社工洗唔洗上身?釘牌?
病人死左
醫生護士又洗唔洗釘牌?
你講得好好,完全係解釋咗社工點解唔係專業

你上面例舉嘅工作正正係一般人做到,好多時你哋所謂嘅專業技巧係同理心,說話技巧,係重要,但一般人絕對有機會做得好過社工,因為同理心唔係上下堂就代表有。

再講白啲,例如係SEN學生,可能你哋只係上廿個鐘堂,了解下ADHD,自閉特徵,就去幫人,我上網睇甚至我個人經驗,我仲了解過d專業社工,話係專業果啲可唔可以舉下實例,例如醫生識做手術我唔識,而你哋專業只係你哋識跟政府程序叫專業?笑死
但依家fg係咪絕少拎到aswo位
聽講好多都係做swa
如果醫生醫死人咩情況要釘牌?

醫療失當囉 犯錯囉
同樣道理
你上面例舉嘅工作正正係一般人做到,好多時你哋所謂嘅專業技巧係同理心,說話技巧,係重要,但一般人絕對有機會做得好過社工,因為同理心唔係上下堂就代表有。

再講白啲,例如係SEN學生,可能你哋只係上廿個鐘堂,了解下ADHD,自閉特徵,就去幫人,我上網睇甚至我個人經驗,我仲了解過d專業社工,話係專業果啲可唔可以舉下實例,例如醫生識做手術我唔識,而你哋專業只係你哋識跟政府、學校、機構程序做paper work叫專業?笑死
我諗睇院校
我都係19年fg
識好多人都做緊a仔位(多數係school 唔足point但一般都有28k)
有部分做緊SWII

Swa就少啲 但都會有
尤其是有啲朋友偏好想做某啲setting 唔介意人工
基本既輔導技巧 係!
係再深啲既theory 呢? CBT / narrative / solution focus/ b model
你google 完 / 一般人都識做既 我讚你叻

我都有講 社工界好參差
專業可以好專, 廢可以廢
任知行業都有依啲情況

所以討論乜係專業 要睇大家對專業既理解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞