社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
NGO自己話事 通常都低過政府定
社工人工高?
你要幾低人工先覺得社工人工高?
dislike 多過like就知咩料啦 一面倒
社工其實唔係專業 只係個semi-professional
所以理論基礎係借用sociology and psychology
但sociology大部分只係theory, 無practice therapy
個工作嘅spectrum中,社工同好多其他人overlap, 包括cp, speech therapist, pt,ot等等, 但唔夠人地專,所以經常會畀人話廢
實際上系外國嘅研究裡面,社工同心理學家嘅outcome 係差不多的,不過社工比以上嘅所有專業嘅training cost都低,所以社工有時會用黎做中間過渡嘅bridging, 即係話有人要搵cp, 排政府見第一次起碼半年(唔係講之後隔幾耐見,係講第一次),基本上唔會快(但社運同疫情呢排洐生左港講訴,呢排可以好快見到計劃內嘅cp, 有需要可以自己搵),如果醫生覺得個人好有需要,會強制夾佢入院,甘其他等緊嘅嗰半年係米由得佢自生自滅? cp做therapy+ 社工做therapy/處理人際關係 乜乜乜/subsystem 嘅野... 不過當然首先你要遇到個好嘅cp/社工

有人話啲有問題嘅人自己搵個興趣就會無事,你覺得搵興趣好易係因為你仲有力氣搵到,大把搵唔到嘅人,有人因為追星搵到志同道合嘅朋友,有人會因為追星畀人欺凌

同埋社工只係得starting 高,其他行業出去轉工人工會高啲,但社工有時人工仲會低左,同埋薪酬表只係用黎擺 因為林鄭搞左個十九LSG

而LSG終極目標其實係搞老師(林奠當日選特首仲出黎扮畀錢老師)

LSG再衍生出好多十九服務,做死社工但無用嗰啲

因為註冊局亂批啲學院社工course, 所以之後會愈來愈多垃圾社工,因為實在太易入

不過現實係,好多在職社工都係唔做野嘅垃圾,refer晒啲case出去,做埋啲垃圾活動
見到你話專業技巧係同理心同說話技巧就知唔洗睇落去
要評論一樣野,唔需要你係個樣野,但起碼你要認識
即係我地評論運動員,唔需要我地勁過佢,但要識得依種運動
你連社工既技巧都覺得只係得同理心同專業技巧...點評論落去?

同理心係基本上所有輔導同心理治療既核心
我唔否認好多人只係停留係有同理心,實際上冇咩技巧可言
但你又知唔知要做好有同理心已經唔易,同理心分開五個程度你又知唔知
再加上幾乎所有研究都好,d人接受左輔導覺得自己點解好左
唔係因為覺得輔導過程比人「醫」左幾多,而係覺得輔導者有心聆聽同埋同自己同行
所以得罪講,就算一個社工只係識有同理心
如果佢真係做得好,其實都會幫到好多人

但更加上既係,輔導好多時唔係只係有同理心,佢地用左你都唔知
多得政府要跑數先一日見咁多學生 見嘅學生太多 有d學生成年先見得一兩次 又要開組 又要比校長老師問
見完case 開完gp就要寫report
專業都有好多唔同層次
世界公認既最專業既專業人士一定係醫生/工程師
律師都未必係同一屠,就算係成個訓練其實都差好遠
社工當然唔係最頂尖專業,但確實係有理論

同埋其實要定義係咪專業好簡單,睇下個個職業有冇phd學位已經得
如果個個領域係有人去用畢生研究、係有極高學術成份,點解唔係專業?
東華SWII其實都係ASWO要求
任何一個做社工嘅都會同你講 做社工慘過食屎 要睇ngo有無福利 無福利就得份垃圾糧 份糧係專業人士入面最低果批 工時長環境又差到pk 份份case都會搞到你一係想殺人一係想自殺 做多幾年抽黎唔到除時要自己睇社工
呢個post點解會仲起到?
睇住由高登連登都唔鍾意社工開始,其實一早已經無咩好討論既位置

既然所有社工都係報警撚,咁有咩事記得自己搞掂佢
雖然其實我覺得呢一類型既post都係反映緊一般大眾對社工既誤解
大部份只係仲係停留起報章同社署申請文件上面
做社工就好似有十把刀 乜都要識
雖然未必去到好精 要精唯有自己繼續進修
開case嘅therapy 組織 揾資源&再分配反映 教育 開gp
搞program……
至於高人工就睇下你覺得幾多先高
做社署就高啦
樓主不如搵個差唔多年紀,學歷既社工朋友做下比較啦,
咁先睇到人工係高定低。
社工係極少數所謂「私人機構」得黎,又跟mps既工種
難怪比人話人工高
社署咪跟mps
NGOs跟mps嘅太少
Aswo呢d職位真係做餐廳經理都高過佢
Swa更加唔洗講 好多工都高人工過swa
嚴格黎講
社工同心理學家嘅case conceptualisation唔係一樣
特別係CP
CP training一般唔會apply macro theory
社工個介入手法偏向更多元而唔係淨吹水
餐廳唔洗讀唔洗牌人工都高過swa
升到上經理就高過aswo
原來食社署LSG都叫私人機構跟MPS有邊間跟足社署
除左教育局同某部份極高層
我都諗唔到
最勁係話啲理論同技巧一般人都有用開,不過係唔知個技巧叫乜名
LSG搞到亂七八糟,東華SWII明明係ASWO要求,但聽聞轉工又未必間間機構認可係ASWO年資
一般聽到話社工畢業有兩萬三萬
公務員加薪又有份
實會反左先既
實際係咪真係咁好搵就自己諗喇
高層或者舊制個班咪跟得足
新個班就...
聽聞全香港有幾間,應該話得幾間
不過社署aswo仲有3個omitted point
係,有D要PT16個D先會計年資
跟MPS跟足係指MAX都跟埋?
咁就得扶幼、青少年服務處、明愛(mid point後根據表現跳半點/一點)
而如果唔同max,但都跟mps跳跳到mid,就好多間都係既

但omitted point唔洗諗,冇機構有
反而教育局社工年資跟足、omitted point跟足
係呀,到max既機構就只得呢啲,好似仲有童軍會都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞