社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
心理上既醫生係心理學家?
咁比無得比
其實it都應該要考牌
你覺得Clin Psy 會唔會持續一年不斷個個星期上門去探個case
大家角色唔同
幫新移民係少數機構嘅獨市生意
Eg新家園
佢仲有大陸來港一條龍服務
包諮詢、單程證、到港後培訓、申請公屋、搵工一條龍
機構紅底 藍到仆街
返個間個d一係新移民 一係就比錢鬼迷心竅(因紅底資本,價錢高福利好)

但業街有專攻絕大多數 都唔洗搞新移民的
你用考牌時間精神讀社工牌番來
我諗條路光明好多
而家喺香港同政府有關嘅工先會高人工
我聽到係22-25K起薪

比好多商科既私人工高
青少年服務係最麻煩
搵工已經頭痕
今時今日邊有青少年仲去中心
咁你做咩唔槍口對外 指責警察
反責諉過與同行者
我係同意某啲專門既社工有用,例如會監察政府同機構既社工位。
但社會福利假報好多時係ngo機構做,而好多ngo機構既管理層都係社工,我見到既係咁。

院舍發生事故而社工高層為唔想見報同損害名聲而唔報警,仲會做埋判官去判定事故既責任人。有律師講talk亦都講過有好多呢啲case,突登去院舍比社工高層啤住咁講talk叫人工作上有咩事最好係報警。

我真係見唔小,我都好想絕大部分社工係做我同意有用既位置。但奈何讀社工個陣,就已經被洗腦為,社運有關既社工位置係視為唔好/搞事既位置。

另外,大陸對於香港社福界既滲透已經7788。所以,有心幫年輕人既社工唔係無,但對抗年輕人既亦都係社工自己友。
社工會提供初步接觸、了解同輔導
當然 情況嚴重或有需要轉介心理學家
都係程度問題
唔通佢喊一次就排心理學家咩
普通料社工搞 社工陪
情緒/精神科嘅就交比心理學家
審批老綜個批人好似唔係社工黎
如果係既,更加唔值咁高人工啦,鬆到咁

大把唔係社工既都係前線支援各方啦

我都知每種職業有佢存在既價值
只不過我個人認為佢既所謂「專業」未值咁既人工
如果你見過心理學家
除非你好有錢睇私家
唔係你首先要排1年
再同佢傾到5分鐘
每1-3個月複診同佢傾多5分鐘
香港呢方面嘅資源太少
佢想搵人陪 咪社工做囉
我睇過公立醫院clin psy
一個月會有一次見到,見一次都可以一個鐘以上。
亦都識好幾個專業人士朋友情緒問題搵幫手,覺得社工唔夠幫到佢地,但社工唔肯轉介clin psy。
佢地用多啲錢去private cp。
已經好返好多。
如果係做定期assessment上既事,咁可唔可以話係心理上既護士?
睇#40
成日要去報串做報警撚,高危行業嚟
其實唔係社工高,係其他工太低
你可以政府薪酬表
Swa起身2.1k 理論上冇機構會比超過薪酬表嘅人工
跟薪酬表已經係偷笑
整筆過撥款政策下
機構可以自由處理社工人工
所以大多數機構想用兩個社工嘅人工請三個社工
足point嘅機構得社署、教育局、醫管局呢d政府嘢
又得幾多個位
做一般社工swa就算足point(ngo mid point),頂薪都係得3萬頭,講人工既話做黑警仲好
社工話就話幫人,好多時都係幫政府做埋d仆街嘢,然後俾粒糖你
足既話一般point 9起,有degree可能多1.2個point,如果成世做swa位升唔到既話,point 16封頂
果啲應該係社署社會保障助理/主任,唔係社工職系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞