社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
21k位係咪swa? 33k 位係咪aswo
社工係一門專業!係專業人士!

但係越專業愈唔會比人覺得專業、高高在上嘅感覺!巧妙地運用專業知識!

社工人工高?醫生護士人工夠高啦,唔通人工高就要比你話唔係專業咩⋯⋯

對人嘅工作係比較難去量度的成效,但係行內自有一套方法!

有好多冇讀過書嘅人最鍾意就係話人唔專業!
比你講講下真係全世界都係垃圾、專業考評都係垃圾⋯⋯啦!

當然行行都有枯枝

但唔係俾你講下就係唔專業囉!
如果知道衰十一個個都報警 咁佢地日日既工作應該都係報警 日日都有新聞
咁樣根本討論唔到,亂扣帽子又冇research, 講到真係唔專業咁🤣🤣🤣,唔知有冇人知道社工、MSW係好難入?🤣🤣🤣
洗碗個阿姐人工高過社工囉⋯⋯ha
政府係廢,一筆過撥款每一樣政策都係削減社工人工同福利,何來政府亂開高人工🤣
BTW, 清潔工人、廚師同地盤工人都係好專業只不過大家範疇唔同,不能混作一談!關於佢哋嘅專業可能要另開一個新嘅題目講唔可以概括而輪!
社工好辛苦嫁, 呢個社會無社工唔掂
無社工果D治療師護士醫生政府好多野跟
唔準再話無用
🤣🤣🤣咁大學本身都難入㗎啦,唔同科目有唔同科目嘅要求。你咁樣問得我都唔知點同你講🤪是旦啦,打手。
Social issue 入邊我相信社工嘅角色做咗好多嘢;我亦都親眼見到唔少!

有人貶低佢哋嘅價值都唔出奇,講吓就係咁人哋唔使讀得咁辛苦啦,所有大學生都係廢㗎啦,用你嘅神邏輯咁講嘅話。

完啦,咁樣討論冇意思🤣🤣🤣

係人都知洗碗係低技能嘅嘢;夾硬拉埋講,乜野用心好明顯睇得出啦!

Demand and supply, 自然可以定市場價格

夾梗拉三賴四講埋啲唔關事嘅嘢;然後話社工唔專業、人工太高咁樣點討論姐?

冇讀過又話唔專業。。。🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

是旦啦
高你老母
真架,所以成日都有人屌社工要學位化,但係因為政府整左個十九註冊局出黎 個註冊局又成日亂批課程 唔理市場供求 所以只會愈來愈多十九社工,但講真明愛畢業都仲會搵到工,但後面嗰幾間 多數一開始都唔會搵到社工做 淨係做到啲活動工作員
理論上應該係個制度上呢個人淨係負責做埋啲tick tick表,你合資格佢就要批,而條友係唔可以查到申請條pk大陸有幾多錢,所以問題其實係個制度令好多十九騙子拎到錢,同埋社工唔做申請嗰個 個騙子自己都會申請到老綜
所以問題應該係點杜絕啲大把外地資產嘅人呃飲呃食
咁請問你覺得何謂專業人士?
有得讀就有牌,續牌又就咁去申請就續到。
連專業考核試都無,唔好同我講個實習就係專業考評啦。
你所指社工作為專業人士比,同其他專業人士比真係問檻極低。

我唔係話社工無用,只係唔覺得專業喺邊
當然可能我井底之蛙,麻煩指教下我。
社會工作同其他專業相比就係呢份工有 社會 觀點去理解同批判問題。

對於社工係咪專業?應否專業化?係行內或者世界社會工作發展都一直係一個談討緊嘅問題。

但普遍理解呢行仍然係專業,主要都係由為佢有專業的操守要求、社會大眾對社會工作者有期望,有專業門檻同學歷要求、有團體對社會工作者做監管...有獨有的理論同介入手法。

所以仍然可以理解做係一個專業。

利申:HDSW、BSW、MSW

其實仲有好多野可以講...不過唔想打落去。
真係睇唔到香港專業喎
最多咪講工作量大,同對象係有問題既人
例如學校社工點樣專業幫被欺凌既學生?
你咁講
其實護士都唔係專業
護士都係實習加考試就拎到牌
續牌都係俾錢架咋
同埋其他醫療專業都唔會算係專業
如果仲要每年再考試先續牌
我諗個人工又要再高
因為護士社工等等好多做服務都唔同範疇
做耐左會有更細嘅專業
除非俾更高人工去維持呢種專業
否則無咩人會想做
本身份工已經大壓力,仲要俾人屌唔專業
有好多連登仔唔明呢
個標準係政府制訂
除非特別case
一般都社會保障助理都唔會唔批
前線反而變成俾人屌嘅對象
九成人仲以為綜援係社工批
年經post
你覺得佢太高人工,咪繼續屌鳩呢行
你覺得人工合理,咪繼續合理
馬照跑,舞照跳
無咩好討論
不如咁講
學校無社工
學生係屋企俾人打
老師又跟唔到咁多
學校係唔會有支援俾到學生
唔會有家訪
唔會有輔導
唔會有轉介
唔會有跟進
掉返轉屋企人出左事
老師都幫唔到學生點做
不如你答我
係咪學生識自己處理哂所有野先
依你呢個邏輯 咁其實護士 OT PT又算唔算專業?
要考專業試 呢3行同樣都無一個最終考試去評核佢地最終有無註冊資格嫁wo 呢3行同樣係完成個課程就可以去註冊 同樣係你所講 有讀就有牌 都係續牌就咁申請就有

門檻問題 咁護士同樣有開n咁多個course 比人去拎牌啦

你以呢啲標準去睇社工既話 咁你理論上都唔應該當你3行係專業啦

社工比人質疑佢既專業性 我諗一黎其實唔多人真係有接觸過社工 了解過社工背後做緊既野 其實社工都要學好多不同既介入手法 你就咁睇社工同人吹水 但其實社工訓練中你每同client 講一句 都要解釋點解你要咁講 背後有咩原理
我都想知係咪紅底港豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞