社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
香港既制度下輔導同社工應該要combine
香港既社工課程基本上係得一個course係講個人輔導
你唔會expect佢地識d咩
可以掌握到蘇格拉底反詰法已經好好,因為太多人連基本問題都唔識問

社工依個行業本身唔係做輔導同心理治療
但西方普遍社工依行係慢慢行治療個套
問題係人地有好好既制度同基礎,一個執業社工係真係要讀好多書keep住進修keep住有supervision
所以人地既社工咪有好大既權能,甚至可以為精神病情緒病斷症

反而東亞地區,好似日本韓國咁
社工係真係做返似本身社工做既野,較少做輔導/治療
但代價就係價值低,人工少冇人會做

香港就處於兩者之間,因此都有兩班人
一班人係專於輔導同心理治療,佢地係真係好勁可以開班既級數
一班人就完全唔識輔導,只係搞活動搞cd,但卻係社工本來應該做既野
不過依兩班人就拎同一個人工、接受相同既訓練
所以與其話香港社工參差,不如話香港社工四不像咁
社工好廢,成日無啦啦搵人傾
對一個無曬信心嘅人,朋友,搵到一樣興趣嘅圈子先係辦法,社工唔會解決到問題
有理論可以解決,哲學家都做到呢份工啦
分化撚 鬥黃撚全面主場
如果唔係解決到問題,咁要佢黎有咩用處?
理論上好多問題係唔洗解決
亦都有好多唔同角度去處理「問題」依樣野
例如
1. 提升你既能力令到你可以自己處理問題
2. 視問題為你生命中既一部份同佢共存
3. 重新用唔同角度睇依個問題,令到你接受佢
4. 比你知道根本唔需要理個問題,越重視個問題反而先係問題
5. 令你知道個問題唔係由你而起,而係社會/架構上帶比你面對住依個問題
etc

但大眾對於社工,或者係心理學家..輔導既睇法就係
「你一定要幫我解決到問題」
但輔導/心理治療唔係食藥,一黎唔係真係可以幫你解決問題
二黎係成個過程都要好長時間
三黎好多過程都係用言語去表達,令人誤會好似吹水咁

結論就係好多唔認真參與輔導/心理治療既人
會覺得冇用
其實即係冇用,如果解決唔到問題,存在冇咩意思,即係講埋d阿媽係女人嘅道理,咁有咩用
人地咁有心機打成大段解釋俾你聽

你一句就話無用
你不如睇多幾本書先講野啦

一個學科有無用,唔係靠你喺討論區鳩噏兩句就決定到嘅,仲要完全冇 justifications
無用 大學就唔會社工學系啦
你唔走去HKU/CU門口,屌佢地搞啲「無用」嘅科出嚟?
社工人工好高咩?
我淨係覺得中學d社工好廢,一副同你好熟嘅樣咁
垃圾連登仔又批鬥
咁高人工,份工又咁筍,仲咩個個唔爭住做姐
都係嘅,大學都可以讀農業,農業都好重要,但係係唔係搵到好多錢
咁就好心d人咪講到吹下水,返工等放工咁啦
咁多paper work,又多野處理。唔通d社工真係一句 唔好唔開心就得咩
Interview收先格!咁有heart!唔通同Interviewer講: 因為社工得閒囉!我唔抵得你成日吹水囉!
一句:好似同你好熟咁既樣=個行業個廢

他朝一日:
消防一副同你好熟既樣=消防廢
狗對你好冷淡 打鳩你=狗好撚有用

仲有上面個logic
解決唔到問題就無用
武肺死十萬人,醫生都醫唔好晒啲人既
醫生好廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞