社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
見大家都討論左咁耐 有dd好奇
有d人話社工人工高 但又唔專業又廢 大把人都識社工做嘅嘢啦 但點解直到依家仲有社工呢個職業存在?
既然咁廢又冇生產力 大把人可以取代社工 呢個咁現實嘅社會應該想執柒社工呢一行啦 仲開咁多posts真係浪費社會資源
你話社工廢 憑咩拎咁高人工 係因為你哋唔清楚社工做緊咩 平日無事無幹邊個會搵社工呀?嘗試真係了解社工做咩先好鬧 社工有唔同範疇 有排你了解
同埋社工人工高唔高睇你做咩啦 入社署 HA一定高架 ngo咪壓價囉 degree出嚟照計有31k啦 普遍ngo咪壓到你25-28k 有邊幾間ngo真係俾足人工你?
笑左
你自己都唔識點去做啦 仲9吹話個個都做到
坦白講 呢個世代咁多苦難
有一個行業既人願意花心力花時間去幫助人係幾咁寶貴
你知唔知屋企有一個SEN小朋友可能面對住幾多壓力同負面情緒 呢個時候有個人出現去安撫佢情緒 仲要好了解佢點去一步一步去揾到支援 對佢係有幾大幫助?
大家識唔識得欣賞下同學下感恩?
首先,我唔係社工,我只係同社工經常合作既人

我舉左大量輔導要用既therapy 出黎,你識都唔識就話係高級說話技巧你講出黎話我知點用囉
如果你講唔到教唔到我,咁係咪專業既輔導技巧呢?
最撚大問題係你句「社工唔專業因為人人做到姐」

Therapy 有無成效?你自己用google 搵下我上面講個埋therapy 有咩成效囉
大把外國既research 有做
例如點用CBT 幫人戒賭/幫depression 既人
歡迎睇唔明再問我,但唔好乜柒都唔知,就話人廢,普通人做到,洗碗姐姐都做到

For 學校黎講,asd 可以幫手做parenting
幫手係學校做社交訓練
可以用CBT break 佢irrational though
改佢習慣

Family deprived 多數家庭社工 社署會跟多啲,一般家庭 關愛基金 Cssa 教署幫到手
點申請依啲野其實我照用社署網頁已經最清楚

心理家學香港得800個CP
700萬人有事都搵CP?
CP 有咁多時間做野?
問得出就知你外行人 無料扮四條

搜資料?我唔明啵,我無話社工搜資料
我係叫你條柒頭search 下社工用緊既therapy 係乜,認識左先黎批評,唔好以為醫生識做手術,社工就鳩up 無根據,人地所學所用既野有晒根據research

喂,你未覆我言語治療啲問題啵,再乜見?
淆底潛水? 垃坡
你有道理關人多咩事
我擺明針對緊你講「係人都做得社工個句」唔係針對專業定義

不過算啦 我諗你都無料繼續拗落去
收收皮都好既
25仔最佳典範
真正食開人血饅頭
踩住幾多人上位
社工日日都要見盡痴線人
我聽個駐校講,佢一年只需要做250節小組/case session
但好多老師會彈case 比佢/有學生求肋
所以佢真係可以一個月已經有90sessions
根本唔關LSG 事,而係個需要真係有

答撚左#335 埋問題未?咁撚叻講到自己咁勁答唔到?你問撚左人地野 人地答返你再問你問題就唔答
之後話人行家自high 惡晒? 定你根本鳩up ah?

定係你只係五毛,想批鬥社工?抹黑社工廢?

正宗五毛抺黑論
你要求證社工食人血既傳說 仲難撚過有白警
屌 明你咩資料搜索 社工其中一個重要角式係幫手按case 需要協調資源呀
屌你個傻鳩識唔識協調呀

重有 唔只協調 我係上面答左你 點樣幫asd 學生
參考下啦 乜人都做到
你老豆就乜人都做到啦
成堆盲毛上水未?批鬥人職業之前做晒research 未?
此post 最大笑話社工呃人遺產你地五毛抹黑技巧好差
當年港英做社會服務都係為左維穩,社會運動都係維穩,打你一巴,俾番粒糖你咁,示威係脾你泄一泄憤,七一完聽日準時番工唔好搞咁多野
咪玩啦上面是旦一樣都針牌,抹黑前做下功課,做野認真d好冇
條友d邏輯真係神一樣 套用係個個行業都無問題

佢假定左有同異性接觸就會上床/幻想做愛

社工會食單親媽媽 社畜
老師會食學生妹 教畜
醫生會食靚女病人
Agent會派床單
空姐會上機師

佢個腦大概得呢d
咪係
根本唔配
講真
大部份社工條尾咁短都有人J佢人工
我真心唔明
如果大家資質差唔多
做commercial 個班30歲之後就會搵多好多
我中同入面有讀大學嘅(city poly bu個堆)
搵最多嘅幾個都係做商業機構
30歲前草夠錢上車
老師同社工護士只係算餓唔死
但唔會有好生活
尾短 無Bouns 唔會多勞多得
到底有咩好J
30歲正常過40k呢part已經錯
有讀大學個班搵最少嘅做小學老師
正正係你口中正常30歲過40k個堆
畢業做合約位做左幾年終於有位俾佢
就黎30歲先黎starting
呢d例子好多
唔係做個行
就咁睇MPS個個政府工都好搵架啦
反而我想問下大家點睇LSG
對有生之年可以見證LSG取消,或者起碼人工唔受LSG影響既機會樂唔樂觀
巴打見你幾熟
反而都好奇老師搵PERM易D,定係社工做subvented ASWO易D
兩睇。老師perm 易搵啲/contract 好難炒你
社工都係類似情況,但有啲位會受finding 影響
每日一恥笑
唔敢上水
有幾高
你見識少定D朋友渣???

出面係多勞多得, 做BANK 朋友未到30 都搵到50-60K 一個月 ...
再加年尾有野分, 同社工/老師/護士呢D行業 拉返勻 差好 遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞