社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
遺產都係聽人講
獨居老人冇人冇物或者仔女唔理
社工間唔中見下佢我聽落又唔係話咁出奇wo
上床仲易la下話
唔好講社工易接觸單親媽媽la
你未試過有sp都緊聽過身邊有一兩個fd有掛
唔好講到呃唔唔呃
雙方都有需要
唔係話你窮撚,就話你毒撚
唔係毒撚就左膠,之後就屈埋毛
你望吓連登幾多人憎社工、覺得社工無鬼用又袋咁多人工,就知唔會有人肯去啦,想同社工傾佛計咩
葡萄
聽人講
你老母都有需要呀 你老豆滿足唔到你媽媽 所以我都覺得你老母人盡可夫呀
我聽人講咋,你有機會唔係你老豆親生
聽完你有咩感受?

有啲野唔可以斷估 聽人講 就咁去批評人
我又唔覺得連登好多人僧社工
早排幾多人多謝社工
比較多五毛帶風向屌唔同職業多啲
點解咁多人要做青少年服務
因為真係有呢個需要
幾多成年人嘅問題係源於青少年嘅時候累積翻嚟
重申多次
社工絕對唔係幫你解決問題
都唔係懷著光環去所謂幫人
而係陪你一齊行呢段路嘅時候
想你認識自己多啲 了解自己困擾嘅來源 自己真正嘅諗法
聽人講高層好多真係紅底既
但記得之前社工搞過遊行 反送中
仲有成日想到班社工係前線比狗打

咁都被洗腦?
質則高層有幾紅真係唔知
你想咁講我可以點
一樣我夠話見到你老母比狗三穴齊發緊你又可以點
跟住你老豆又望住你老母比三隻狗屌都係隔離打飛機你又可以點
我覺得合理咪講出黎
如果你有幾球身家但生左個仆街仔到你死個日百病纏身都唔撚理你 當然佢唔知你有積蓄la
但有個社工隔個星期探下你同你飲下茶
你會比個仆街仔定社工
你咁都要話仆個仆街仔嘅 你啱lor
其實唔同人有唔同興趣好正常
你會唔會話一個醫生唔讀急症科走去讀皮膚科就係唔得?

分工係好重要,事實上有人真係唔太處理到/承載到精神病人/情緒病患者
同埋,邊個話要處理精神病人先最重要?
好多人面對困擾都未必有精神上情緒上既問題
例如好多人有家庭困擾,有社工會專修家庭治療家庭輔導幫佢地
一樣可以處理到好多人既家庭問題

更何況大把人對精神病情緒病有興趣
唔存在「好少人想做精神病人」既誤解
基本上除咗新家園呢啲紅底機構會幫到盡

一般家庭服務中心嘅社工
一聽到新移民話想加快公屋申請 都係hea下佢就算
你估社工日日對咁多鄉音阿蟬唔識應對咩
個個都有咁大吹咁大架啦
薄大都唔會咁講
薄大啲老師有出過聲明支持學生
港專可能會咁講掛
港專勁多藍絲社工入去教書
社會保障職系同社工係完全兩樣野黎
夠大把EO有社工牌啦

咁如果有消防員有社工牌係咪又關事
完全無討論價值
有人講高層離地
你地又知唔知以前社工求奇就可以好快升上去
依家做得最高層既,講緊50幾60歲拎緊45-49 / d grade人工個d
佢地當年係一畢業已經係中心主任,幾年經驗就再升地區主任
就算係社署,以前30歲未到就升SWO、35歲SSWO、40歲已經CSWO

依班人根本連前線經驗都冇太多就去做管理
而且佢地係制度既既得利益者
當然心態上好唔同,甚至仲有冇社工精神都好難講

反而新一代既中層/中高層都有返咁上下前線歷練
同埋始終都係後生D,貼地d同黃d都好正常
講緊現象 鳩少陣
合理
聽人講既野當證據叫合理?

你知唔知社工同老師一樣有守則唔可以接受clients interest?
Icac 律法幫你立遺囑都可以告鳩你
笑撚死幫人承繼遺產
如果個老人家個仔係到
知分遺產比你 個仔告到你仆街呀
覺得合理笑撚死我
足point的話
High dip畢業point 9起薪 大約21-22k
Degree畢業理應可以搵高一級 point16起薪 約30-33k

所以如果你有朋友拎緊25k起薪
估計係大學畢業,但比無良機構壓價
睇下幾多人覆你就知你呢個邏輯有問題
膠都廢事派
狗署一哥都係中大社工出身
按佢logic 可能係社工Train 左個暴君出黎

根本做乜Position 就會受到佢影響,關乜社工牌事
社工應該唔易做 成日接觸好negative 嘅人. 夜晚case有事要返工. 有良人嘅社工係幫到好多人嘅. Hea嘅社工就唔值依個價喇..
唉我諗你都係睇少啲劇啦

知唔知有任何利益關係都會比人釘牌+ICAC飲咖啡
$20利是仔都唔收得 你同我講食咗人地份遺產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞