社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
2個半月實習 , 正確黎講係700-900個鐘
介唔介意講下排左幾耐先排到??
其實有諗過都舉報左好多獸父CASE 出黎
我都同意制度上的確係保障唔到社工既質素
好似5年前有人提出過有專科社工制度
我自己就好贊成,起碼令到社工可以持續進修
同時亦都係對社工能力既一個肯定

奈何有人覺得照顧唔到副學位社工所以冇左下文
香港社工要真正專業化,老實講得兩個方向
一係就cut哂所有副學位,一係就副學位社工唔可以自稱社工
(極端d既例子係讀完牙科治療,係香港可以做牙科治療師,但唔係牙醫,因為係兩個職業黎)
但無論點樣做都一定有好大回響
而且確實係香港而言副學位同學位社工讀既野真係冇太大分別
NGO黎講先唔講大把學位社工做SWA
更重要既係SWA同ASWO(非IC級)既職責其實冇咩分別
要分開兩者係非常困難既事

唯一可以做既就係開返多D轉換課程
比副學士社工進修成為學士社工,同時慢慢cut哂副學士社工
最後好似老師咁,全面學位化,政府所有錢都用黎請ASWO
學位社工做SWA既問題亦完美解決
專科社工制度又可以實施返

政府會咁做先算
黑警仲要會考0分都可以做
新家園
呢間成日都請人 (大家都知咩事
淨係睇人工唔睇興趣專長搵工會後悔

唔係話唔睇錢,
但淨係睇錢既話大把工好搵過社工。
入學要求同專業性未必有直線關係
以前三寶夠係水泡中既水泡,依家就半神科
你可能唔知既係,以前個年代教育同社工都係收得相當高,唔通個時係專業依家又唔係?

會計..工程個d夠易入,人地一樣係好專門
不過我認同既係社工本身冇好嚴格既考核制度
正如會計工程個d,入去係易,但真係要做會計師同工程師係難
讀city law既夠低分啦掛,你係勁既讀到pcll既出到黎一樣係律師

社工正正係冇依個制度
一係就好似醫科咁,得2間大學有,自己圍威喂考試合格就做到醫生
但依家間間大學都有社工,又冇一個完整考核制度
真係好參差不齊

單張指,協會將於8月17日探索遊,目的是讓參加者「透過社區活動了解和熟悉香港」,行程包括參觀歷史博物館、午餐及「港島區活動」。上載相片之市民又指出,街站廣播表明行程包括「和平普選大遊行」,不過單張卻未有註明,有誤導市民之嫌。
新家園福利好? 福利黎講應該係最低賤bo
但知唔知點解咁多人入去做
係因為一班又一班既中國學生黎香港讀MSW
佢地畢業後咪可以黎做社工,咪可以加入依D機構
請問可唔可以舉例下咩叫做會監察政府同機構既社工位?

社工會做直接服務,都會做政策倡議.... 但唔明咩叫「會監察政府同機構既社工位」

但奈何讀社工個陣,就已經被洗腦為,社運有關既社工位置係視為唔好/搞事既位置。

其實社工除左係一份工 都係一個身份, 最基本註冊局的工作守則:社工有責任維護人權及促進社會公義, 就算實務真係做唔到, 都唔相信有學校係教社工唔好理個社會發生咩事, 再者, 有社區發展既機構會以請願行動去爭取訴求, 但市面上的9成9既社運都唔係由 社工 係受薪時所舉辦出黎......

最後想講講, 大陸對於香港社福界既滲透已經7788 真心想知點個講法係點總結出黎, 社會服務 社工 係西方國家 發展福利下 生出黎 一個有系統的服務與專業, 支那都有社工 而且以維穩為主,
實際上香港既社會服務 同社工培訓 發展得遠比支那好, 支那都不時要香港資深既老師同社工去做training 同埋黎學香港既一套
我可個年代 根本冇人想入教院 寧願repeat
但教院明明係教師係直接
搞到在我而言 教師根本不算專業
=西野
唔係福利好 係夠西無人肯做 你無見佢成日出AD咩
不過係政府黎講,社工人工算underpaid左
記住我講緊既係政府公務員架構裡面

作為學位職系,社工條尾雖然長,升職可以升好多級
但係好多人要係entry rank停留好耐
慢慢由16跳...幾年前講緊可能成世都係33max
雖然依家高級職位開多左,但普遍都要10年先升到職

而其他學位職系,AP/IO/OLO,當然仲有EO/TO/ALO個d
佢地entry rank看似頂薪冇咁高,都係pt27
但人地幾年就會升職升到pt28
佢地升到pt34既速度可能同社工差不多
不過就快好多去到pt28

社工比起以上職系
責任一定係更大,始終助人專業都係同人既福祉甚至性命有關
再加上社署工作量非常大,個個都做到痴線
要社工慢慢pt16跳10年先升職係好唔尋常

所以社工並唔高人工,對比其他政府學位職系黎計的話
而當年點解要有「專科社工」依樣野想提出
背後講緊既係想名正言順比政府將ASWO分開兩個職級
同其他學位職系睇齊,即係ASWOII就pt16-27、ASWOI就pt28-33
當你做夠5年做到專科社工,就可以升職去ASWOI拎pt28
情況同PT/OT個d類似

不過個plan依家都冇哂聲氣
同埋都唔多人知道當初係有咁既意思,而唔係只係單純想社工進修
大家繼續做1年又係ASWO,做20年都係ASWO
現實呢d位好多都係女人,係咪即係女人幫大陸人呃政府錢
因為學校社工/老師等系用政府撥款/資助,政府一撥就幾十億,私人市場班老闆駛一蚊都怕你駛多距蝕俾你~
隨你點講
駁唔到?
警務處處長都冇要求社工牌,但係鄧炳強有
又關事?
其實由頭到尾都冇話佢地完全係幫大陸人呃政府錢
其實只係上面嗰個人話緊冇要求有社工牌
我只係講現實係好多批嘅人都有社工牌
唔需要無限上綱上線
你覺得點就點
狗咬你 唔通你又烏低身咬返隻狗咩
成班垃圾平時坐centre扮工 文書技能分分鐘廢過啲文員

喺贏在把口 識玩誘導
大把社工支持獨立 唔會搞分化
甚至走得好前都見過
咁都左膠?
認同 香港人就係太鍾意貼標籤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞