社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
有禁識諗洗撚見社工咩
見到一個鐘咁fit?
我朋友去都係一句起兩句止派藥就算

我唔清楚佢基於咩情況作考慮
我會建議轉社工跟/自己睇醫生拎醫生紙轉介

心理上嘅護士呢 就無所謂嘅
都係形象化 等大家易d幻想
台灣嘅片引用落香港
明朝嘅劍斬清朝嘅官?
如果講一次 輕輕帶過
社工會扮聽唔到 唔會追問
但如果炫耀咁樣
衰十一仲覺得自己好型
個社工除咗報警別無他選
咁都係入去反省下啦
怪得邊個
派藥個啲係精神科醫生psychiatrist
心理學家clin psy係用心理治療同輔導去為client治本
醫生就真係幾個月睇一次,同埋一次見5分鐘。

心理學家就係輔導人既角色,精神科醫生係診斷加用藥係幫手治療。
社會工作主任職系以前叫社會福利主任職系
係70年代開始比只有社工學位既人報考
但個時只有港大同中大有社工學位
再加上NGO前景、服務都比政府好好多
所以當時係冇人會入政府做社工
(以前年代NGO工作彈性大自由度高,而且升職快,基本上大學畢業入去已經係中心主任,幾年就會升級,30歲做到最大粒都唔出奇)

有見及此,政府建議將助理社會工作主任既起薪比學位職系起薪定高2點
同時亦設立3個跳薪點,更加開放比冇社工學位既大學畢業生報考
只要佢地入職後讀返書有社工牌就比佢地繼續升
甚至當年有聲音建議社工提升至專業職系,但無下文

所以社工職系既待遇係政府學位職系黎講係好好
起薪點高、無需升職直達pt33、最高可上副署長D3位
依個就係社工職系既簡單歷史
社工唔算係半專業啦
係政府統計處上社工係專業人士,外國亦都當社工係專業人士
依點係一般都會認同
但社工依個專業既特點確係知識係同其他學科share
所以好得意既係,一個社工會去上心理學家既堂,但心理學家都會上社工既堂,大家互補不足

不過香港社工太參差(然而整體專業性係東亞絕對係領先地位)
係美國基本上要Master級先出得黎,而且亦可以進修成為執業社工,依班人係可以斷症
英國社工既權力則係比較大,尤其係精神健康上,好多文件都係要醫生同埋社工簽先會approve
臨床心理學家(CP)同教育心理學家(EP)係香港既專長係做評估同埋基本既心理治療
輔導的話,其實係輔導心理學家既專長
如果單純以輔導黎計,一個社工好可能做得出色過CP/EP
以輔導心理學係香港得樹仁有得讀,加上冇法定地位
輔導員亦係冇法定地位,又冇心理學家既光環
所以輔導心理學家同輔導員既職能係香港比社工弱化得好緊要

至於心理治療,其實讀過就做得
心理治療係要學一世,每個治療師都有唔同風格
心理學家當然係有基本底子,佢地更識得運用心理治療,但一樣要不斷進修
乜人都有 唔係非黑即白
好多有sw牌
冇關係,有社工轉行賣保險添
你咪撚戇鳩啦你
真正社工邊個會想報警啊
講緊審批嗰啲... 無關係?
咁分享又識多啲
應該無,如果係社會保障主任批既話,咁呢個位係冇要求有社工牌
唔準你咁講, 香港班社工
搞活動好PRO好多元化
打邊爐行山電競
我講緊無要求.... 但現實有好多有牌...
明未?
仲拉埋保險講無關係
單論香港目前制度 我認為社工的確係半專業
同專業最大嘅分別係持續進修
醫生等專業規定每幾年必須接受為時幾多個鐘嘅進修先可以繼續領牌執業
但社工註冊局冇相關規定
因此我認為係半專業
班有社工招牌既人不是做緊社工既工作既話,咁佢係咪仲係做緊社工?
唔否認有d社工係為搞活動而搞,又或者冇心去搞
唔止依d,講緊社署有d中心既社工搞既活動都係呀媽係女人,講緊佢地係每個月搵7萬等退休唔想升個班

不過如果個社工係有心有方向搞依d活動,的確有佢既意義
好多參加得依d組既人唔多唔少社交真係有d困難
老實講一個正常社交既人鬼得閒參加依d活動同小組咩
係依d社交小組活動中,佢地確實係學識左更多社交技巧同識朋友
亦都可以重新認識自己、相信自己有能力
唔講咁多呀,講有d人帶班後生仔買衫買野食,
真係可以令人由唔敢入去買野,到主動問sales、主動叫野食
都真係有佢既意義wo
活動只係手段係工具
一定選吸引到人嘅
係睇佢點通過活動嚟幫助服務使用者
我想講有幾個frds 當初得ad 或者好似鄺神n次cert eng都唔合格都做到
有幾專業?
你話讀social science就話姐
Um...竟然social science專業d?
衰啲講,明愛,港專,能大,I大果啲就算把啦,好多係有心做,但連寫中文都未寫得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞