社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
因為係專業人士?
告發d人扑野
差人調查落charge, 有工番
醫生要驗身, 又有工番
律師有case做, 又有工番
法官有case判, 又有工番
最後去到懲教又有工番

成條產業鏈係晒度, 你話和唔和味?
即係NGO都係跟正苦薪酬水平?
阻人扑野要燒春袋
唔係高
係正常
只係好多私企垃圾工太低人工太扭曲
鬼叫人地讀完大學有個牌咩
你IT, BBQ果D有冇?
幫新移民快速上公屋,拿綜援
我只係覺得社工同個啲私企既垃圾工一樣
專業資格有牌有公會同冇牌冇公會嘅分別
社工=左膠
呢啲易做
同埋做青少年服務

有幾多個肯去做跟精神病人個類既社工
冇社工,政府福利野邊個捉假報同幫手管理?
邊個為學生同家暴家庭心理治療?

同埋社工係要考牌,2個半月實習,無數份report 分析,係一項專業

每種工自然有佢存在意義
我最憎人屌社工冇撚用

【國際戰線,急需支持!】
頂住人民幣,對抗大外宣

為美國醫護捐贈醫療物資 [尚欠3萬]
https://charity.gofundme.com/o/en/campaign/masks-empowerment-campaign

美國人權基金會成立「香港專案小組」[尚欠19萬]
https://hrf-hk-desk.funraise.org/

【登記選民,請即行動!】
https://hk2020.vote/

借位

同毅進警察比, 人工合理
係出面私人市場人工過低
正常人估都估到社工根本好少報警,免得過冇人會咁傻報警,報一次啲文件有排玩,仲未計file要上庭,個社工實做到仆街
最鍾意報串同刻薄
願意同政府抗衡/有議價能力嘅工就高人工,一開頭社工人工低到狗都唔屌架,啲大粒野話佢自己個代爭取返黎
利申聽返黎,唔知details成件事係點

btw出政府糧抗衡政府都幾好呀,識好多社工做家長車又捐錢,開tg救手足channel,有啲機構仲可以612一齊罷工
社工屬於半專業
因林鄭月娥一筆過撥款
除教育局、ha、社署外的社工絕大多數唔跟政府薪酬水平
NGO 聽講最低係保良局 1萬3以下嘅offer都出過
理論上 社工算係心理上嘅醫生
但多文件要處理 令大部分社工都使到機構人咁
當一個服務使用者申請嘢 大約有5-10份文件
要定期整理、刪除
但都只係九牛一毛

最慘係部分機構冇point跳的
入行個個價
每年運氣好可能有幾百加
入職行情嚟講 由於老屎忽長駐
入職有1萬8已經係相對唔錯
晉升前景唔明朗
心理治療係咪應該比返心理學家做輔導?
扑野個d
你咪撚同佢講啦屌
你衰十一 仲要同個社工講 好撚威?
要報警工作程序多到仆街
冇社工想報
你係要講佢知
佢唔好做 你都大鑊
講真 你唔講邊個捉到你
社工上門捉姦在床咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞