社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
推post! 又有分化撚出現
幫新移民上樓,依家邊個分化邊個?
五毛有無第二句?
批公屋係社工批?

仲有,依到有間紅色資本叫新家園,支那人比錢做既專幫新香港人

你要批鬥批鬥佢
咪撚一撚鳩打一船人做分化撚
屌尻社工幫新移民上樓都五毛
依家做五毛都幾撚忙
話你分化撚五毛姐

睇下陣地社工做撚左幾多野啦

你得把口鳩up無實證
冇比人剝削得咁犀利羅
咁我邊一忽係五毛呀
屌尻支那人又五毛
屌尻買水炮車又五毛
下次係咪到屌尻黑警就五毛
哦 咁唔係五毛
係分化撚係智障囉

幾時覆返第二個post ah?
搵證據屌鳩自己既傻鳩
https://hk.appledaily.com/lifestyle/daily/article/20190204/20605713

用到蘋果費事你又話我五毛

定獨立事件又唔計
1. 行行都有藍絲仆街
有黑醫護,有紅底律師,係咪個個行業都係仆街?

2. 個撚樣社工係教,無審批權
你個post 講撚到社工批晒公屋比新移民,而家知社工無審批權未?
警犬人工仲高
高薪養廉
我咪寫幫,你就屈我批
你都真係幾鍾意屈
咁你呢個幫字都幾有誤導性啵
咁你明唔明意審批個個唔係社工?
簡單講,做得好有心做既社工係救人一命
有時甚至係挽救成個家庭既命運
做得差既就係黑狗打仔果單話時話條撚樣釘牌未
做復康服務做左幾年
有d社工只睇個數 連社會發生咩事都唔知(上年7月8月仲覺得個運動好煩 煩到佢)對case同同事0同理心 最緊要條數好睇
有d就只係照顧vip 冇老豆老母/老豆老母既比人打死都hea理
vip hi花小小就緊張到死 同人唔同命
同埋社工圈子都幾黑暗 A社工做錯野係老闆d頭馬 搵個替工既祭旗
上1秒講就講到好體量前線同事好辛苦 下1秒有小小意外就推前線去祭旗
以上既人都升職升得好快
又有d做野好撚柒 一板一眼唔識變通
但當然真係好有愛心 好好既社工既 我見真係唔多
我覺得好多人美化左社工 好多社工都係當打份工出份糧only 真係想幫人既出左黎做一陣就比人同化左 要keep到個初心有幾多做到呀
師兄復康做咗幾年有冇俾ngo壓榨underpay? 另外聽講rehab好難升aswo/swo
你屈完我就話我誤導
其實新移民上樓單野係咪邊單新聞有寫係社工幫上樓?

正常黎講最大機會唔係佢老公一直排緊,到隻蝗落黎就由單人變做家庭,由計分變成排隊?
如果個老公本身排左一段時間,例如5-7年的話,咁咪會隻蝗一黎就有囉?
其實關社工咩事
你係第二個post 話:

「社工點唔把關?申請資助都問長問短,支那人就九個月上公屋」

係咪暗指社工把關?

pay就睇機構既 唔講我做咩職位啦
我果到aswo都係個大老闆頭馬 升晒自己人
唔好話rehab 好多服務冇咁多aswo位 u gard出黎都係做swa
有人柒到唔敢上水
係因為香港個人口政策問題多,對社工需求大先人工升得咁快,同護士一樣,97前護士人工都係一般
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞