社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
可能我講既時候武斷左
Sen 同family therapy 護士係可以
但上述其他問題 我就唔多同意係護士既專長
包括你所講既處理bullying

同埋 我自己個人感覺上精神科護士同社工既處理學生既態度有唔同
首先,如果巴打可以澄清下點解覺得精神科護士做輔導更適合我會十分歡迎。因為無論rn定en都無受過全面嘅輔導訓練,而精神科專科護士學嘅,亦只係情緒支援同埋即時危機評估,應該同輔導或心理治療沾不上邊,所以我好好奇邊一部份令你覺得psy nurse更適合做輔導。如果你話專科訓練有有包括輔導學嘅基礎訓練,咁可以做訓輔嘅老師所學習嘅技巧仲多啲添,咁唔係應該搵訓輔老師做更適合?

講返psy nurse,佢地並唔係做sen評估,做評估嗰個係精神科醫生,而精神科醫生嘅評估一般包括填家長/老師問卷,同埋醫生見個小朋友半個鐘左右,然後就會落評估結果。而心理學家其實都可以做評知,而且評估範疇更全面,除左家長老師問卷,仲會做標準化測試,用評分方式去決定小朋友達唔達至診斷評準。如果你話客觀同全面嘅評估,一定係心理學家嘅報告更準。大把有錢人為左俾仔女專心啲讀心,會俾好多錢睇私家,來硬話個仔係adhd,然後拎所謂嘅「聰明藥」返去俾個仔食,班醫生都係照評;相反如果搵心理學家做,其實好多都唔會中diagnosis criteria。點解仲有咁多人信奉psychiatrist?因為斷症開藥一條龍服務。成個過程同psy nurse係無一丁點關係。

至於你所講嘅醫,應該就係食藥啦。因為sen係發展障礙黎,無得「醫返好」,只能夠透過各類訓練同輔導技巧,幫小朋友改善同適應困難,幫家長改變管教方法,呢啲psychi同psy nurse邊會同你做呀?評估完都係轉介返去msw再排訓練服務。講多少少呀,其實香港而家有好多sen評估都有機會係斷錯症,因為不同心理創傷、文化背景差異、親子關係問題,甚至離異家庭,都會令到小朋友出現左同adhd相類似嘅症狀,再加埋一班家長信奉左「聰明藥」嘅效果,令到好多斷錯症嘅例子出左黎。

同意family therapy真係所以helping professional都讀得,不過你如果聽過醫2講嘅家庭治療同埋社工/心理學家講嘅家庭治療,就會知大家對家庭治療嘅用處或背後理念都有分野,始終一個係health professional,一個係mental health professional,一家focus嘅地方好唔同。而本港家庭治療課程無規管,亦無實習嘅必然要求,所以讀左唔等於真係講做輔導。好多醫生係acquire多一門知識,喺處理病人時多一套技巧可用,唔代表醫生真係會做家庭治療。而會再去講家庭治療嘅護士又更少之又少。

最後,你話學校應該有psy nurse,其實香港連國際學校都只係有一個普通科護士,我又唔係好明點解覺得學校要有一痼專科精神科護士。護士呢一個職業嘅背後理念係做patient care,唔係做cure,提升community health而唔係mental health,而且作為學校更唔應該習慣將學生當成patient。
同意,粗淺地搭吓咀,一邊係medical approach,一邊係social approach,岀發點已經好唔同
以我既理解精神科護理課程係冇輔導/心理治療既成份,亦冇開點開組
而且佢地既實習係完全冇輔導/開組既要素
轉介都唔係護士既職責,因為社工理應係掌握社會資源,佢地會更清楚邊D服務可以幫到邊D人

同埋一直都講係職業架構問題
護士係文憑職系,係中學做既社工係學位職系(小學都學位化左)
係政府既邏輯,學位職系彈性大d責任高d
所以政府眼中屬文憑職系既護士係唔會獨力處理到咁多責任
正如d ngo院舍,基本上都係社工做院長,護士甚至係pt ot一定係下屬
係唔公平架啦,架構十幾年冇變
依家講緊每個專性都有自己專業性,而唔係所有社會問題都要社工搞
要怪就怪政府
都係感觀問題
一個有社工牌話自己可以提供家庭治療、家庭輔導好似好合理
但一個護士話自己可以提供家庭治療、家庭輔導就有d奇怪
不過講到尾都係社會對唔同職業有好多既定既印象
例如cp/ep係做輔導依點已經好特別,cp/ep專長完全唔係做輔導
The subjects covers fundamentals of mental health nursing; medical and surgical nursing; mental health nursing therapeutics in hospital, rehabilitation and community; fundamentals of nursing therapeutics in Chinese Medicine; mental health education and promotion; communication skills; psychotherapeutic practice, neurobiological basis in mental health care and quality and patient safety in healthcare.

source: polyu mental health nursing介紹搵到,精神科護士係會教唔同嘅心理治療,某部分會有practical嘅考試

補充返少少,其實可能因為精神科護士呢行始終少人認識,以我所知u grad嘅註冊精神科護士係會有社工course,甚至其他course都有教開組,實習期間亦會同client開組,但可能冇社工教得咁深入

好同意巴打講每個專業都有專業性,同埋社會定型問題,覺得護士一定係幫醫生,一定要喺醫院做,不過香港其實都有nurse clinic,護士都會幫某啲target嘅人做治療,純粹係唔夠資源搞大佢

以上純粹學術討論,有錯勿屌
轉換課程
愈講愈cut
根本痴哂線
唔係多, 但真係有, 上晒車 結婚生仔
當然都係辛苦工 多勞多得, 我估佢地今次武肺應該都好唔掂

相反, 教書 個班好地地每日ZOOM教學
風險高就回報大
但好似今次肺炎咁,公務員同公務員附屬職業既優勢就明顯返返出黎
到今時今日仲有唔少人覺得社工係報警撚真係膚淺同on9報警又要落口供又要上庭又要同黑警打交道,報嗰個都傻啦,仲有咁多人信?
做社工嘅好多都冇得準時返放工,仲要成日stand by處理case 我覺得人工值得更高
佢係偷換概念,將專業資格嘅「專業」用熟手功夫嘅「專業」偷換咗,根本唔洗理呢d人
繼續單機啦柒頭
專唔專業唔係你覺唔覺而定,係睇一d公認機構認同,例如政府人口普查社工係被視為專業人士,續BNO要揾專業人士簽名,社工係list入面,移民澳洲社工當專業人士咁計,你當然可以一句唔覺就推翻上面d機構定義
護士喺人口普查定義上的確唔係專業,只係「輔助專業」
以你嘅邏輯,你應該唔好上討論區
放心啦
根據返上文定義
專業人員名單上當中大部份都唔係專業黎
根據你話社工嘅專業技巧係同理心同說話技巧only,已經唔係好洗同你講
可能係黃衛兵,分化post! 嘥氣!
🤣🤣🤣 笑死!
社工就是這樣專業地、有耐性地回覆一些普通人根本唔會理嘅post!

呢啲咪專業囉!theoretical、research base......

唔通就係佢講一句「佢覺得」就係咩⋯⋯

分化膠
不過講真社會工作助理都定義係專業都幾特別
所以咪話無咩好討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞