社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
香港d社工最撚鐘意幫新移民
成街社工學生都有牌……水平參差…
你咁講,好多科都讀過law啦
唔明點解你個comment咁多負皮
完全認同你
太多人對社工有偏見
點解唔係要考試呢?
完全同意
價值一定有
只係短短2-4年課程+800個鐘placement
真係唔足以確保行業質素同埋輔導技巧
存在價值一定有 只不過好多人好似教畜咁 為左份人工去讀 更何況連有啲垃圾hd asso入唔到degree都有牌 再求其讀個topup就搞掂 好唔掂囉
每一行都有害群之馬,行內有心既人大有人在。
人工高唔高呢個問題,我只可以話可以照顧到自己,唔洗餓死,但一定發唔到達。為左錢既一定唔會做呢行。以我自己經驗,絕大部份既同事都有進修,去學唔同既理論同介入技巧,因為當你做得耐就會覺得自己識既野根本唔足夠應付所有既case。

我唔係要說服所有人社工值呢個價,我只係覺得我地要尊重大家既職業(狗例外),好再俾人分化。
專業兩隻字係用黎困住你班友唔好反佢,個牌係約束你行得唔好咁前,專業化有利有弊,94 年抗爭同石油器罐同案主同行,而家你行前小小都要驚依樣果樣。專業係政權用黎管理好依班人
2020仲講得出呢句說話 啱啱番香港?
又幫政府打J
同教師一樣
入教大就做得
睇你點睇考試
讀u一定要考
實習都要過

咁依啲算唔算考試?定要坐地地寫紙完成份卷先叫
想睇傻鳩幾時上水
除左社署個啲跟政府Point
其他機構特別係細機構都half point甚至更低
咩叫人工高同咩叫唔值得個價先
同埋好多時都唔係做左幾耐就有得升
人工唔係一直老定咁加
仲有見案主搞program 度budget海量report paper work根本就一人分身多角

做院舍一日廿四小時都要同sen仔好密集處理情緒行為問題
做自殺危機 外展嘅日日都係crisis
處理得唔好隨時少左一條人命
不如樓主了解下先返嚟屌社工唔值得叫專業
咁係你心目中社工係值咩價呢?
學位化係好,如果真係大學出嚟,但依家連學位都比啲細學院濫開,好似宏恩,能大咁,讀完就係學位社工
冇人話佢冇用喎 但依家係話佢Overpaid喎 況且依家啲社工多到成行成市 有需要咁多咩
啱,如果真係有heart嘅其實係值依個價,例如日日要照顧班夜青去到凌晨三四點都冇得瞓嗰啲、或者對住啲日日都想自殺嘅人,每日都要諗方法開解佢哋,一定好大心理壓力

但我以前中學嗰個就hea到仆街,除咗啲濕鳩講座之外乜鳩都冇做過咁濟,平時見佢自己都好頹,依啲就唔撚值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞