社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
社工工作似普通科醫生/護士
CP 全港800 個
精神科醫生400 個左右

你無社工幫手處理一班,幫手係學校睇一睇啲細佬follow up 邊得?
你諗住香港人有事可以個個都去晒睇CP?

利申:學校做 社工幫到勁大忙
政府架構黎講
社工頂多都只係半專業
仲有人信連登/五毛啲抹黑?
社工唔會親自報嫁
一定係家人決定報警
咪撚傻

Btw 你個女衰11 你個仔比人雞姦 記住唔好報
否則你係報警撚
根本左膠/幫新移民個班係少數
乜行業都有藍有黃啦屌
五毛永遠鐘意鬥黃 搞分化

連登仔咪撚再信好無
多女人做既工…
必然會係工資高於價值…
邊間可以咁做? 開名
我即讀個社工牌返黎去做

不過開唔到名就收皮
一直都話要一校一護士,最近比咗錢去精神科護士做呢樣野。
不過我都同意係呢個moment個plan仲未完全做好個陣社工幫手做轉介。
而且之前先話係醫療開支缺錢情況下,仲要攞走一億醫療開支起港豬澳。
我肯根本大把人肯
你聽返黎嘅唔係社工位
其實我一路都唔覺社工屬於專業人士
又無資格試,又無公會(得工會),又無制度要求持續進修同考核。
Ngo社工文書能力大部份都唔高,好多都係high dip 再補pt degree。
我又唔會話佢哋無用,但人工偏高同能力參差。
用返你個邏輯就係上綱上線?咁你都幾得意
宜家無乜pt degree啦和
Cut得七七八八
除非你個班都係老屎忽
一校一護士
個護士一星期黎一日啵ching
大校一間可以有成千人,一日八堂 護士見得幾多人?
有幾多mental Heath case 係hidden

護士既專業都取代唔到社工
中學生需要聆聽 理解 陪伴
有時老師都要搞啲班聚,先同到啲同學熟 取得到作地信任
純以人工討論:
社工人工起薪點係算偏高, 以DP SWA足PT起薪價都有22K, 唔洗大學畢業都有22K算唔錯, 但頂薪就得(NGO MAX)33K, 絕對唔係高
NGO ASWO(DEGREE), 起薪 33K - 53K
社工係起薪高, 但後續好多都唔夠商科, 但無雙糧無BOUNS.

而加畢業人數不斷上升, 位又唔係多好多, 好多DEGREE 都係要做緊SWA, 所以好多人都唔係足PT
但又多左能大,宏恩果啲
社工唔算係十分專業, 每一方面都比唔上專材, 但就係要樣樣都識D
因為專材人數少又珍貴, 你話有情緒問題唔搵心理醫生/治療師/精神科醫生, 政府排勁耐, 又幾個月先睇一次 , 私家又貴到仆街, 正常人好難負擔
你唔可能有野就直接搵到個專材答你, EG你唔會病情有變可以立即打比你個公立醫生(有錢就可以去搵私家)
但搵社工你打電話就搵到
其實啲五毛好易睇,留個負皮 講野極端,無論據,淨留一句, 社工廢,就帶起到風向
係,所以社工好聽啲就話樣樣都識啲,衰啲講就係周身刀冇張利,不過亦都係做左第一層既角式,去初步評估呢個人需要啲乜服務,再轉介佢去有關既服務或專才到,同答一啲每方面既基本野
勁多社工行到極前
自已打社工回帶大把你睇
究竟點解要不斷係連登問相同問題
你話過左半年時代唔同左就話姐
三日唔埋兩日又問 你唔悶
連登d人都答到悶啦
Search 大銀 On fb
最近多左好多抹黑
何以見得
比多啲論據呀 好悶呀
有兩類社工最爽
一係呃獨居老人遺產
一係屌老公成日中港兩邊走個班新移民人妻或單身媽媽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞