社工點解咁高人工?

473 回覆
36 Like 208 Dislike
0接觸假想印象式評價
同埋係真心對唔住
我主要了解過既係院舍社工
駐校唔了解得多
我應該聽多啲多過駁咀先
咁無可否認
社工界好參差
但唔好因為小部份人屌所有社工
好撚五毛呀依個做法
我反而好奇呢個行業仲未熄微
因為係學校層面,基層介入就咁諗應該緊要過專科,好似社工見有事先refer去診所同醫院好啲
社工就係無撚用
sorry我唔應該講駐校社工
我見得多既係院舍個邊
真係月經post
個個月都有人問
社工真係要檢討加檢視點解行外人點解咁不滿同誤介
你知唔由學校refer學生要見CP /精神科醫生,要排幾耐? 或者見完第一次,要等幾耐先見到第二次?

因為排得耐,所以多班精神科專業黎幫手,明唔明?

同埋護士可以幫手做專業判斷
Eg depression ,等真係有事既學生可以快啲專業幫助

但精神科護士直接就知學生有無需要,好多老師更加難判斷
所以精神健康方面需要社工幫手協調
ok
只係係呢度講下自己既諗法又有唔岩。
一黎就問人邊位啊。
係街執仔 外展社工做唔係警察
學校輔導/處理SEN 學校社工做唔係老師
貧窮問題 劏房 露宿 前線社工做唔係林鄭
炒車入左院失業 斷手腳 醫院社工幫你搵資源搵出路和你傾 唔係醫生

好多人落手落腳做緊
係有廢人 但每行都有害群之馬
搞清楚啲position先

1)臨床心理學家:唔可以開藥,可以進行心理治療
2)精神科醫生:可以開藥,可以進行心理治療
3)輔導員:可以進行心理治療,須在資深輔導員監督下累積實習時數
4)社工:需持牌,不需要在資深輔導員監督下累積實習時數

所以:
社工協調調動相關資源協助受助者
輔導員以專業的輔導技巧協助受助者
精神科醫生以醫學判斷及精神科藥物協助受助者
臨床心理學家以病理分析及精神治療技巧協助受助者

各有分工,香港人不太重視精神健康,容易混淆各職位
個個行業總有仆街
我都聽過社工仆街野 老師仲有仆街野
係醫院做啲朋友話我知有醫生搞婚外情 護士長食實習護士

但我唔鐘意連登個風氣搞二元分化 一碌鳩打一船人 搞行業批鬥

Btw 你個院舍case 係真都唔出奇
開名啦 等人知下都好
所以我已經唔講駐校係點
不過我開名又可以點
睇佢咁耐以黎招聘既情況都知唔同職位既人都覺得好難頂。

btw 行業黎講,我之前都仲信有白警
呢排真係多人出嚟分化
有,早幾日警訊個女警囉
之前貼牆被捕個個啦

淨係數到兩個
人地把口點講真係好難控制
加上事實上真係好多害群之馬 好多仆街
講開社工 個個都淨係諗起一大堆衰野
唔洗講咁遠 呢個po都有人淨係一句撻埋嚟「社工就係冇撚用」
就算依幾個月嘅運動 陳虹秀定許麗明
拉又比黑警拉過 傷又傷過
好多人都覺得社工就係垃圾
每個月都有呢個po 每個月都有好多人好好心機去解釋
但總有人可能因為以前嘅經歷/新聞而對社工有偏見
btw 我記得ching你
你講過以前做過ASWO但轉咗行
我都好尊重呢個運動既前線社工
不過多仆街係真,感受過。
其實社工人工唔特別高
但係高人工嘅社工就一定係仆街
有心有熱誠嘅社工係香港係做唔住
要夠仆街先坐得穩升得快
係囉
所以人人都感受唔同/經歷唔同
對嗰種行業都有好多不滿
就算點檢視點檢討
好難真係可以令所有人對呢個行業改觀
正如死黑警行業一樣
當好多好多仆街就會比人覺得差
呢個係事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞