每個月都用 >$5000 買衫 討論交流區(男女不拘)

485 回覆
5 Like 163 Dislike
唔講仲以為啲唔打扮嘅人全部花晒時間係啲幾咁有意義嘅野到

EXACTLY 笑到我
其實你set 個咁嘅題 根本就引人攻擊你

要傾嘅話
我通常兩三個月先買一下有牌子野,通常都係衰喺鞋手上
基本上一年點都會買一對toga鞋
最近睇中左mmm tabi loafer 不過真係貴,睇下遲啲有折先再入手
衫個啲好少買貴野 多數幾百一千咁 始終都係人著衫
平野其實都襯得出個味道嘅,有時咁貴 都要諗下著得幾多次, 值唔值個價
有冇好野分享下
咁巴打你一開頭就咁講「買得咁多相對一定都係用左好多時間去睇相關既野,樓主有幾多內涵可想而知」係好令人誤會既

時裝既Content其實一啲都唔低質素,包含唔同藝術、畫作、歷史、建築、創意設計等等

我都好唔認同樓豬係標題上將價錢同時裝掛鉤,時裝係唔應該受金錢限制,而係唔同既Mix & match去創造一啲有創意既配搭

男人鍾意時裝一啲問題都冇仲係好事添,可以大眾化形象既重要性,市容都靚啲

但係對high fashion黎講$5000確實係買件單品都唔知夠唔夠埋單,鍾意時裝又大購物慾既人每個月洗$5000買衫褲鞋襪其實都唔出奇喇應付到咪得,況且買得high fashion $5000 一個月都係買得一兩件姐
有冇專業字眼好介紹

我要岩我口味炸,唔一定名牌、潮嫁

唔好睇人地個cm當係我
U記啲Crossover 其實好掂,啲Cutting 同質料都好過佢主線
我絲來應該無啦
但我會買Paul Smith 俾細佬囉料靚 又creative 又 elegant
我等緊 MMM x puma 對tabi pump fury (等睇,not買/著),CLS

好喇,俾圖喇
你就岩聽喇,
見你個名,都唔同啲
我買個件 好似係前Hermes designer 整條line來
不過只係一件純色tee 但靚到係我見工 個director 係到讚我件白色tee好睇
依對口味太重, gimmick 野黎嘅
著衫都係想subtle 小小
https://www.bella.tw/articles/news/22940

Uniqlo u 系列 不過我係上年睇岩一件姐 唔係件件岩口味 最緊要都係落場摸下試下
ching一日換幾條底褲?
覺得Off white啲質地好差 唔係好值
5000蚊買件長身大褸都冇左啦⋯⋯
點解屌到咁多page 仲問埋買樓

slow fashion一般冇咁貴嘅都千幾二千蚊件啦
對產地/ 質料/ cutting/ 工藝有要求嘅係咁上下啦
計埋唔同嘅飾品/ 鞋/ 袋
每個月買1-3件item其實話少唔少話多唔多

講返長身大褸
上年秋冬到今年春夏都興緊
自己都好想買件可以著好耐嘅大褸
但肉赤買唔落手
有料
我就係想搵人學野,點知……
"見到極多不修邊幅嘅人自我要求好低"
你真心覺得呢句可以解"不修邊幅=冇內涵"?

"打扮完全唔影響我玩樂器 學外語 做gym"
你真心覺得呢句可以解"識打扮=有內涵"?

"買得咁多相對一定都係用左好多時間去睇相關既野,樓主有幾多內涵可想而知"
呢句就真係可以解"買好多衫=冇內涵"喇
太好了,歡迎加入討論

長身大褸,有冇圖分享下,我就唔太留意,剩係有睇Burberry 件raincoat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞