每個月都用 >$5000 買衫 討論交流區(男女不拘)

485 回覆
5 Like 163 Dislike
師兄你呢啲叫老翻
好勁 好型 tb冇人識
好小眾好有品味呀
仲淘寶
我戒咗喇
想平仲有好多選擇
點會小眾無人識,大牌黎架喎
我上年都買左5件up
似住自己買所謂”high fashion” 站喺道德高地嗰啲on9 覺得冇牌子就係cheap嘅 你唔識fashion
嗰啲淨係着logo tee, signature design 嘅 對唔住你都唔識fashion
自以為好識嘢 鄙視大牌嘅 你都唔識fashion
成個衣櫃得一個brand嘅 係個brand着緊你 唔係你着緊個brand
Fashion 其實冇定義 個追求唔同 你覺得自己着成身名牌好威威? 洗唔洗頒個獎俾你
fashion 唔應該同個price tag有掛鉤 H&M, Zara, UNIQLO 係cheap 但唔代表佢襯唔到好睇嘅outfit
但人哋俾得起買名牌又唔代表佢淨係識買岀名嘅嘢 冇taste
大家入嚟討論放得成見 唔好個個覺得自己高人一等 成個fashion icon 亦都唔好覺得自己唔係着開貴嘢冇資格討論
其實香港好多人收入都唔係你想像中低架
而且就算冇十二萬都可以討論姐
想帶出個重點係用$5000係咪代表唔識理財呢樣野嘛
坐巴士有咩問題?
隔籬西裝po都ok多巴打成日坐巴士喎😂
真心膠
好有錢
我每個月都用50蚊買衫
留名
一個月未必有五千,二千機會比較大
著到全身自己鐘意架衣著,返工都無咁頹
巴打屌得好 好認同
有錢任你洗 你好幸福 恭喜你
但9買都係9買 某程度上可以話病態
使得五千蚊買衫就唔係fast fashion啦
冇話大家都要咁樣買
同我冇反對你講fast fashion既問題

只係我覺得每個人有權揀佢哋鍾意嘅生活
如果佢經濟上有咁嘅能力咁我覺得冇問題
其實好多野冇話邊個一定啱邊個一定錯
太執着要大家跟自己嗰套唔會好辛苦咩
Agger
我以前都鍾意買
但上年下半年開始決定唔淘了
唔假膠 認真講
睇晒成個po 唔明有咩好討論
先唔講用錢作為前提有幾咁反智
淨係見到啲人講嗰啲brand 嗰啲配搭 都知道交流嚟嘥氣
嗰個都係嗰幾督皮 咪又係跟潮流著
唔知以為有幾破格 有幾特別

事實又一次證明真係對時裝/服飾有研究嘅 係唔會上child登潮流台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞