每個月都用 >$5000 買衫 討論交流區(男女不拘)

485 回覆
5 Like 163 Dislike
其實又唔係太差既 因為我身邊用below 5000買衫既朋友真係唔係幾傾到
我買件褸都係佢全年budget...咁好難討論落去
不過我唔係fashion撚 我只係迷質料同cutting
轉個撚頭 嘈撚到9頁
個d多經撚 成日話人做野冇意義
其實做既野可以令自己開心 已經好有意義啦
其實我覺得doublet同loverboy都唔叫新晉
anyway都幾難諗到一個跟潮流著衫嘅會鍾意loverboy

會唔會有啲圖片支援下 你係鍾意邊啲item
我之前睇Netflix 話係興sportwear 我諗都同street wear相近

因為我都諗緊係咪轉style

叫咩流行大百科
你同我講呢條片係講年輕!? r u kidding me?

whatsa are u talking about
Sor,
今年女裝我望過Uniqlo x JW Anderson條連身裙都唔差
因為褸一年都係買1-2件 我就會買好d既來著
不過我本身太細粒 oversize 長褸著上身似睡袍
其實已經唔跟年&都好似開始fade out
鬼叫依家個fashion industry 係夠loud先賣倒錢咩

只要啲野賣倒錢,支那人爆買,佢地做乜都冇人敢challenge 佢

你睇raf 俾ck 踢走都知,個世界已經冇人真係appreciate technique/設計上嘅創新/craftsmanship , 全部都係講緊marketing

而家好多男仔有180up再練到好大隻都carry到既
不過我得160 外國品牌有8成都唔岩
我藍絲黎 同樣地日本/上網買衫多
自己平日買衫習慣係買開幾個自己鍾意嘅brand
但咁啱佢地都冇乜出大褸
唯有周圍search
但search完又怕size/cutting唔啱自己(始終冇買開)
最後都係 j 下圖算
唯有等之後可以飛日本再試身同落手

除左佢仲有 1ldk / a.p.c. / yaeca / anatomica / mhl 嗰啲嘅大褸都有望過

樓主講嘅burberry都有諗過
Classic 但冇錢
LV搵 viril 都係為左盤數姐
我9成衫係snidel mila Owen lily brown
你上官網睇就得
當你中文都未搞得掂嘅時候 建議唔好9打啲英文
我係話勁年輕 勁有活力 而唔係關於年輕

退一萬步 當我中文差 係我問題講得唔好
咁你覺得入面班死𡃁仔著得柒唔柒呀
定係要呀伯先好睇呀
發窮惡
近年應該先真係普及 我指係咩品牌都整條sport wear line 係連formal場合都sportwear
咁你要儉討下個表達

"買得咁多相對一定都係用左好多時間去睇相關既野,樓主有幾多內涵可想而知"
呢句literally解緊樓主之所以無內涵,
係因為佢買得多+花時間睇得多,
就算你只係針對樓主呢個人,個邏輯都唔成立

不過既然你同意男人打扮係好事大家無謂嘈

我都同意佢標題有啲摟屌
但佢都講左想學野,
識得多又好少又好,
中意時裝唔需要考牌講資格
留名觀察
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞