[跌入深坑]Fujifilm討論區 (22)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
一樣新手岩岩入坑 X-T20 1855 kit

絕大部分影人像,想配多支定焦大光圈有邊個焦距最常用?

如果35mm 預計會入f1.4 因爲對焦快慢對我影響不大 反正既既都係企定定既人

邊到買?

如果35mm 預計會入f1.4 因爲對焦快慢對我影響不大 反正既既都係企定定既人

邊到買?

某大型連鎖電器店 8700 分期 因為識人送左一堆贈品
可能買貴左 唔理啦

另外如果想拎所謂既「富士色」,係咪用Classic Chrome 個film?

想影到比較日系 素色 夠白既人像 用咩setting靚仔d

影portrait 我見其它巴打會用 56mm f1.2
如果你jpeg 直出,用classic chrome 的film simulation
再參考下第一頁幅圖,睇下唔睇

同埋單靠機身setting未必做到你其望效果
有無用開後制software?
新手想買相機, 影景多,
請問推介邊部

買 sony
請問推介邊部

買 sony

影景梗係上medium format
Hasselblad H6D-100c 新手必備
請問推介邊部

買 sony

梗係買PhaseOne XF 100MP啦
完美新手機 好洗好用

另外如果想拎所謂既「富士色」,係咪用Classic Chrome 個film?

想影到比較日系 素色 夠白既人像 用咩setting靚仔d

影portrait 我見其它巴打會用 56mm f1.2
如果你jpeg 直出,用classic chrome 的film simulation
再參考下第一頁幅圖,睇下唔睇

同埋單靠機身setting未必做到你其望效果
有無用開後制software?

用開VSCO, LR,咁睇黎機身基本setting,曝光推大少少,其餘用後制搞就ok

重點可能真係要揀岩支大光圈鏡,56mm f1.2 太貴,暫時唔考慮住,同埋56mm 對我黎講可能太窄 用途唔算廣
請問推介邊部

買 sony

完美新手機 好洗好用

請問推介邊部

買 sony

完美新手機 好洗好用

影景一流
新手想入坑
黎緊去旅行 想用黎影風景加人像
打算二手入xt1
但全部都係body only

配鏡既話有無話邊間廠出既會好啲?
學生筆直有限
2k樓下 咩應該入手咩鏡?

講漏一句 準備影翻上次因為相機爛左而影唔到既milky way

首先,你有無追過前幾個post?
其次,影景加人像, 2k樓下
18-55mm kit lens 適合新手
但要影埋milky way,支1855最大光圈得2.8
可能有d勉強 唔知有無其它巴打試過

Samyang 12mm f2 (x-mount)
定焦手動鏡 around $2000
適合影星空或大景

對唔住,係我懶無追曬全部post
啱啱$4500入左xt1 body+grip
仲差支鏡就行得

計翻條數支鏡既筆直有3k
聽日去揀鏡
新手想入坑
黎緊去旅行 想用黎影風景加人像
打算二手入xt1
但全部都係body only

配鏡既話有無話邊間廠出既會好啲?
學生筆直有限
2k樓下 咩應該入手咩鏡?

講漏一句 準備影翻上次因為相機爛左而影唔到既milky way

首先,你有無追過前幾個post?
其次,影景加人像, 2k樓下
18-55mm kit lens 適合新手
但要影埋milky way,支1855最大光圈得2.8
可能有d勉強 唔知有無其它巴打試過

Samyang 12mm f2 (x-mount)
定焦手動鏡 around $2000
適合影星空或大景

對唔住,係我懶無追曬全部post
啱啱$4800入左xt1 body+grip
仲差支鏡就行得

計翻條數支鏡既筆直有3k
聽日去揀鏡
今日新入咗支27 2.8,但有啲問題想請教巴打們

話說我不嬲用開手動,依一張就係用手動鏡影嘅

而依一張就係用27 2.8影

想問下呢係setting (wb/film simulation)一樣嘅情況下,點解色水會差咁遠?係咪我有野set 錯咗搞到咁?

好正

諗緊買枝23.4 定係入X100T/X100F

可以多部機snap咁

想問下呢係setting (wb/film simulation)一樣嘅情況下,點解色水會差咁遠?係咪我有野set 錯咗搞到咁?

WB係咪都Auto

WB係咪都Auto

係啊,mf af 我都係wb auto

WB係咪都Auto

係啊,mf af 我都係wb auto

咁你試下手動set同一個WB
新手準備入手xt20
問題黎啦 爬左好多文 唔知1650定1855
主要日常街影同旅行
16有等效24 wide
18就畫質好
求巴打比啲意見 有唔錯嘅指正
新手準備入手xt20
主要日常街影同旅行
18就畫質好

1855 for sure
新手準備入手xt20
主要日常街影同旅行
18就畫質好

1855 for sure

1650真係貪平先會買 你買完都好快想換
所以都係買1855啦
新手準備入手xt20
主要日常街影同旅行
18就畫質好

早排買左xt20,睇左好多評測都話1855好太多
你要wide就遲下再買1024啦
街影唔使咁wide
影完相放落PS執先發覺未update開唔到
xt20 raw原來已經要camera raw 9.9version
share畀咁多位巴打

睇自己部機要用咩version:
https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html

xt20 用嘅camera raw 9.9:
https://helpx.adobe.com/hk_zh/camera-raw/kb/camera-raw-plug-in-installer.html
新手準備入手xt20
主要日常街影同旅行
18就畫質好

早排買左xt20,睇左好多評測都話1855好太多
你要wide就遲下再買1024啦
街影唔使咁wide

好 唔該幾位!
新手買左xt20 但對影相冇咩認識 有冇咩網站教人影相setting個d
今日係旺角行咗陣,發覺冇乜邊間有x100t 賣
我知道已經出咗100f
想問吓各位巴絲有冇留意到邊到仲有全新機?
兩枝定焦 定18-55去旅行決擇中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞