[跌入深坑]Fujifilm討論區 (22)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問吓有冇巴打用x100t ?
近日心思思想買部玩
唔該想問下budget8000倒連係咪得x-t20 呢個選擇

睇你要咩架喎
不過8000要買xt20 kit set差少少喎

我應該影鏡多,主要想旅行用
見到有$8500行貨,$8000水貨
http://m.price.com.hk/product.php?p=247954
照你咁講係咪抵入

其實你有無預埋配置其它accessories的budget, around $1000-$2000

有呀,但我未睇有啲咩配件需要入手
我預咗10k樓下買齊基本野去旅行
呢部機有咩配件係好重要
新手想入坑
黎緊去旅行 想用黎影風景加人像
打算二手入xt1
但全部都係body only

配鏡既話有無話邊間廠出既會好啲?
學生筆直有限
2k樓下 咩應該入手咩鏡?
新手想入坑
打算二手入xt1

學生筆直有限

講漏一句 準備影翻上次因為相機爛左而影唔到既milky way
有冇人講下WB?
我自己係信佢個auto
但有時用4500k/5300k色感覺良好啲
新手想入坑
打算二手入xt1

學生筆直有限

買支kit尼用住先都ok
近日心思思想買部玩

用緊
新手想入坑
打算二手入xt1

學生筆直有限

新手想入坑
打算二手入xt1

學生筆直有限

嚟 sor
近日心思思想買部玩

用緊

用緊
不過1516 想換有得換鏡既機
唔該想問下budget8000倒連係咪得x-t20 呢個選擇

睇你要咩架喎
不過8000要買xt20 kit set差少少喎

我應該影鏡多,主要想旅行用
見到有$8500行貨,$8000水貨
http://m.price.com.hk/product.php?p=247954
照你咁講係咪抵入

其實你有無預埋配置其它accessories的budget, around $1000-$2000

有呀,但我未睇有啲咩配件需要入手
我預咗10k樓下買齊基本野去旅行
呢部機有咩配件係好重要

我就買左filter 腳 pd clutch同slide lite 防潮膠箱 同埋淘左背囊內膽同個有墊袋仔
近日心思思想買部玩

其實幾好用,又輕身。細細部行山街拍gathering都岩用
貼小小x100T鳩影解毒相

Street Snap

露出

巴打睇唔到相呀
其實我都係打算買唔換鏡嘅機
但想問x70 同x100t 大家點揀
睇來係我唔識貼link
一陣用upload試下

好似有一張解像度fail左
巴打睇唔到相呀

我覺得主要有兩樣野
睇你要唔要Viewfinder (我都知廢話), 個viewfinder無論你想蘿來型棍定實際都好有用 !

28mm vs 35mm
巴打睇唔到相呀

我覺得主要有兩樣野
睇你要唔要Viewfinder (我都知廢話), 個viewfinder無論你想蘿來型棍定實際都好有用 !

仲有x70 就有反mon 同touch screen
x100t 冇
光圈x70 好似最大就2.8
x100t 就2.0
巴打睇唔到相呀

我覺得主要有兩樣野

仲有x70 就有反mon 同touch screen
x100t 冇
光圈x70 好似最大就2.8
x100t 就2.0

x100t
新手想入坑
打算二手入xt1

學生筆直有限

講漏一句 準備影翻上次因為相機爛左而影唔到既milky way

首先,你有無追過前幾個post?
其次,影景加人像, 2k樓下
18-55mm kit lens 適合新手
但要影埋milky way,支1855最大光圈得2.8
可能有d勉強 唔知有無其它巴打試過

Samyang 12mm f2 (x-mount)
定焦手動鏡 around $2000
適合影星空或大景
新手想入坑
打算二手入xt1

學生筆直有限

首先,你有無追過前幾個post?
其次,影景加人像, 2k樓下
18-55mm kit lens 適合新手
但要影埋milky way,支1855最大光圈得2.8
可能有d勉強 唔知有無其它巴打試過

Samyang 12mm f2 (x-mount)
定焦手動鏡 around $2000
適合影星空或大景

銀河黎講samyang呢支一流
有冇人講下WB?
我自己係信佢個auto
但有時用4500k/5300k色感覺良好啲

我平常用auto為主
入lightroom再校心水colour temp.
除非影夜景,d街燈將其它地方都變到黃澄澄
個陣先會再校

另外,你set 完colour temp.會唔會係色板到再fine-tune?
一樣新手岩岩入坑 X-T20 1855 kit

絕大部分影人像,想配多支定焦大光圈有邊個焦距最常用?

如果35mm 預計會入f1.4 因爲對焦快慢對我影響不大 反正既既都係企定定既人

XT2 35.4
好多死黑
一樣新手岩岩入坑 X-T20 1855 kit

絕大部分影人像,想配多支定焦大光圈有邊個焦距最常用?

如果35mm 預計會入f1.4 因爲對焦快慢對我影響不大 反正既既都係企定定既人

另外如果想拎所謂既「富士色」,係咪用Classic Chrome 個film?

想影到比較日系 素色 夠白既人像 用咩setting靚仔d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞