[跌入深坑]Fujifilm討論區 (22)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
心大心細諗唔到買18 2 定35 2 好

35 f2, 18 f2就出第二代

35f2都有mark II?
有無XT2巴打有買直倒, 效果差得遠唔遠

電 3舊, 又可以同時差兩舊
用90mm 會順手d, 補返頭重尾輕

boost mode focus 係會快d 爽d, 不過食電會快左
其實買我過, t2 真係好正

電 3舊, 又可以同時差兩舊
用90mm 會順手d, 補返頭重尾輕

boost mode focus 係會快d 爽d, 不過食電會快左
其實買我過, t2 真係好正

直倒係唔係用定焦定變焦鏡 都有效能提升?
快d出x80

xt10+s12直出

xt10+s12直出

好靚 果度零下幾多度?
話時話黎左連登好似冇再見過最後時光巴打 巴打見字請回覆

xt10+s12直出

好靚 果度零下幾多度?

個陣最低零下5度
inari 3月中去既

xe1 升級
xpro2 入手

same lum住加個手柄

有手柄應該好d 不過原廠太貴

淘寶有d疑似原廠
最平好似兩舊有找
不過唔知實物差幾遠唔敢淘
X-t2支拆kit 18-55係made in 邊到??

有人話mij
不過我做都係睇手神

xe1 升級
xpro2 入手

same lum住加個手柄

有手柄應該好d 不過原廠太貴

淘寶有d疑似原廠
最平好似兩舊有找
不過唔知實物差幾遠唔敢淘

我最後淘左個80幾蚊既試下
唔係原廠樣 用落就如果就手就算
原廠唔太捨得買

有人話mij
不過我做都係睇手神

想買部x-t1 連18-55mm,佢話得拆kit鏡,其實有無伏

有人話mij
不過我做都係睇手神

想買部x-t1 連18-55mm,佢話得拆kit鏡,其實有無伏

識check咪無伏
拆kit鏡係水定行先

有人話mij
不過我做都係睇手神

識check咪無伏
拆kit鏡係水定行先

佢話係行mij

有人話mij
不過我做都係睇手神

識check咪無伏
拆kit鏡係水定行先

佢話係行mij

xt2支18-55kit鏡係mij,鏡身會有寫明,佢話係行貨既話買既時候對埋張保養證個serial number就OK

有人話mij
不過我做都係睇手神

識check咪無伏
拆kit鏡係水定行先

佢話係行mij

xt2支18-55kit鏡係mij,鏡身會有寫明,佢話係行貨既話買既時候對埋張保養證個serial number就OK

順便問埋,如果新手去買機有咩要check??應該過幾日去三x買
富士新手 23.4 / 23 f2 兩枝點比較?是咪直上1.4

用緊18-55
富士新手 23.4 / 23 f2 兩枝點比較?是咪直上1.4

用緊18-55

f2 全開好撚鬆,特別近野,好明顯
大撚把筆值就上1.4,worth it

用緊18-55

f2 全開好撚鬆,特別近野,好明顯
大撚把筆值就上1.4,worth it

睇泥走唔甩 1.4

有人話mij
不過我做都係睇手神

識check咪無伏
拆kit鏡係水定行先

佢話係行mij

順便問埋,如果新手去買機有咩要check??應該過幾日去三x買

睇下機身包裝有冇一次性封條,電池既接位有冇花痕,開機之後睇下時間係咪2014年1月1日12:00,呢幾樣係睇機同電係咪全新冇人開過

睇機身同鏡身有冇花,鏡片有冇花、入面多唔多麈

撳下機身啲掣擰下轉盤睇下有冇反應,set好之後check對焦、影相,影一張全黑一張全白check下lcd mon同evf有冇光點、死點

識長曝既話set f22、iso200(配合返現場光源調整快門,最好係兩三秒左右)、mf最近對焦距離對住白紙影一張相(用黎睇個cmos有冇問題)

有需要既話check埋連拍、拍片、閃光燈等基本功能(我自己就唔會)

最後對埋機身、鏡身、保養證(行貨先有,水貨佢會抽起左)、店舖電腦單既serial number

可能你會覺得好似驗屍官咁,但冇辦法,保障自己啫,尤其買水貨

btw三x信譽幾好,幫襯過幾次都冇問題,巴打可以稍為放心

有人話mij
不過我做都係睇手神

識check咪無伏
拆kit鏡係水定行先

佢話係行mij

睇下機身包裝有冇一次性封條,電池既接位有冇花痕,開機之後睇下時間係咪2014年1月1日12:00,呢幾樣係睇機同電係咪全新冇人開過

睇機身同鏡身有冇花,鏡片有冇花、入面多唔多麈

撳下機身啲掣擰下轉盤睇下有冇反應,set好之後check對焦、影相,影一張全黑一張全白check下lcd mon同evf有冇光點、死點

識長曝既話set f22、iso200(配合返現場光源調整快門,最好係兩三秒左右)、mf最近對焦距離對住白紙影一張相(用黎睇個cmos有冇問題)

有需要既話check埋連拍、拍片、閃光燈等基本功能(我自己就唔會)

最後對埋機身、鏡身、保養證(行貨先有,水貨佢會抽起左)、店舖電腦單既serial number

可能你會覺得好似驗屍官咁,但冇辦法,保障自己啫,尤其買水貨

btw三x信譽幾好,幫襯過幾次都冇問題,巴打可以稍為放心

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞