[跌入深坑]Fujifilm討論區 (22)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
兩枝鏡 差唔多架啫 hahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahaha

新手用乜都一樣架啦

買鏡都唔係送技術啦

技術搭夠咪得囉

hahahahahahaahahahahahahahahahahahahaha

我想喊 有冇人救下我
個fd主動話陪我去買 點解我唔約佢
算啦 玩住先啦
算啦 玩住先啦

頹到想直接蝕讓左佢算
請叫我終極大傻西
算啦 玩住先啦

頹到想直接蝕讓左佢算

即刻買多支35.2囉
開心返
算啦 玩住先啦

頹到想直接蝕讓左佢算

即刻買多支35.2囉
開心返

不了
算啦 玩住先啦

頹到想直接蝕讓左佢算

即刻買多支35.2囉
開心返

不了

已經要分12期供
算啦 玩住先啦

頹到想直接蝕讓左佢算

即刻買多支35.2囉
開心返

不了

逆來順受囉
唔買都買左 影住先
諗定下支鏡買咩
用緊xpro2+23mm 1.4
想入多支鏡 巴打覺得入邊支鏡好

可唔可以影張呢個組合既相?

想睇下會唔會好頭大身細
Thx
算啦 玩住先啦

頹到想直接蝕讓左佢算

即刻買多支35.2囉
開心返

不了

逆來順受囉
唔買都買左 影住先
諗定下支鏡買咩

dcfever都有人買錯左 賣16-50mm鏡
算啦 玩住先啦

頹到想直接蝕讓左佢算

即刻買多支35.2囉
開心返

不了

逆來順受囉
唔買都買左 影住先
諗定下支鏡買咩

1650有無人收都唔知

$7980 百老匯 衝動是魔鬼

你知7980個kite set支鏡係1650架可?

哇,枝 kit 搭枝咁既豬頭骨係幾時既事?
算啦 玩住先啦

頹到想直接蝕讓左佢算

即刻買多支35.2囉
開心返

不了

逆來順受囉
唔買都買左 影住先
諗定下支鏡買咩

1650有無人收都唔知

xc 鏡本應係 for xm1 𠴱期既 kit set。

XT10都好似有呢個組合

見到咁既 kit set 正路一定縮啦,仲屌?xc 鏡配 x-a 或 x-m 呢類低階機就得。

見到咁既 kit set 正路一定縮啦,仲屌?xc 鏡配 x-a 或 x-m 呢類低階機就得。

唔好再提起佢嘅傷心事啦

我發現係16-50嗰陣已經畀左錢

收到,等入35.4

巴打點睇90.2嘅淺景深

老實講,我自己冇買呢支鏡,但當時喺56.2同90/2之間揀既時候,都上網睇過下啲評測同人地既作品

咁我講下自己既觀察,呢支鏡散景二綫性控制得唔錯,我覺得焦外比56.2更柔和,另一個優點就係光斑好靚(雖然只有七片光圈葉,但係啲光斑好圓,散景啲波波冇乜變形)

不過支鏡最多人讚賞既優點依然係佢既sharpness,呢一點你都可以留意下

(而我最後揀56.2既原因,係考慮到焦距同光圈,56.2相對容易控制、適用既場景更多)

我睇既sample好有限,何況淺景深靚唔靚呢啲好主觀,你有興趣可以上網睇多啲評測或者上showroom玩下先入手

巴打
問多句有90.2係手再入56.2是否不智

其實 90.2 23.2 35.2呢啲喺度係咪死症點都改唔到口

我之前(好似係喺上個post)都有提過 但大家應該係講慣左

我好耐之前已經話叫35 wr好過35.2
16-50mm 輕d 方便我去旅行用

個鏡頭闊d 可以影大d既鏡

雖然影夜晚相冇咁靚,我唔出夜街咪得囉

夜晚出街危險呀 仲要去埋晒非洲呢d地方

會畀人強姦架 都係留係屋企 唔好影夜景相 以策安全

(唔好駁我 thanks 由我活係幻想之中啦
16-50mm 輕d 方便我去旅行用

個鏡頭闊d 可以影大d既鏡

雖然影夜晚相冇咁靚,我唔出夜街咪得囉

夜晚出街危險呀 仲要去埋晒非洲呢d地方

會畀人強姦架 都係留係屋企 唔好影夜景相 以策安全

(唔好駁我 thanks 由我活係幻想之中啦

係囉,有1650就唔洗買16.4嘅定焦鏡
呃鳩無知婦孺 職業道德何在

好啦 攝影第一課就係學點樣畀人呃

聽日一定唔會畀人呃架啫 係咪呀哈姆太郎

收到,等入35.4

巴打點睇90.2嘅淺景深

老實講,我自己冇買呢支鏡,但當時喺56.2同90/2之間揀既時候,都上網睇過下啲評測同人地既作品

咁我講下自己既觀察,呢支鏡散景二綫性控制得唔錯,我覺得焦外比56.2更柔和,另一個優點就係光斑好靚(雖然只有七片光圈葉,但係啲光斑好圓,散景啲波波冇乜變形)

不過支鏡最多人讚賞既優點依然係佢既sharpness,呢一點你都可以留意下

(而我最後揀56.2既原因,係考慮到焦距同光圈,56.2相對容易控制、適用既場景更多)

我睇既sample好有限,何況淺景深靚唔靚呢啲好主觀,你有興趣可以上網睇多啲評測或者上showroom玩下先入手

巴打
問多句有90.2係手再入56.2是否不智

其實 90.2 23.2 35.2呢啲喺度係咪死症點都改唔到口

我之前(好似係喺上個post)都有提過 但大家應該係講慣左

我好耐之前已經話叫35 wr好過35.2

我諗住大家都睇得明先咁打以後f2鏡群叫返f2尾囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞