[跌入深坑]Fujifilm討論區 (22)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
啲鏡不跌反升係咩玩法

富士玩飢餓行銷仲叻過Apple

離手持fuji鏡都有西屌既日子不遠矣
啲鏡不跌反升係咩玩法

富士玩飢餓行銷仲叻過Apple

離手持fuji鏡都有西屌既日子不遠矣

而家應該趁價低入定啲鏡
例如官網枝56.2apd同50230
有無巴打有轉接Leica 鏡 ,想買個mount入下坑求分享

利申: Xpro2用家
fuji個evf咁多間廠中最大最靚竟然係cheap野

真係唔知佢想同富士定Sony 趕客
捉摸唔到

真係唔知佢想同富士定Sony 趕客
捉摸唔到

其實佢係nikon打手
有無巴打有轉接Leica 鏡 ,想買個mount入下坑求分享

利申: Xpro2用家

有錢仔
琴日用新買既1024影完發現啲死黑都勁下

巴打們點睇
我應該較返shadow -2(本身0)
定係影raw執
定其實冇乜問題

遲下去伊朗影景唔想炒

巴打們點睇
定係影raw執
定其實冇乜問題

遲下去伊朗影景唔想炒

較shadow -2 或者用DR400

巴打們點睇
定係影raw執
定其實冇乜問題

遲下去伊朗影景唔想炒

用乜 simulation?

巴打們點睇
定係影raw執
定其實冇乜問題

遲下去伊朗影景唔想炒

用乜 simulation?

用標準同柔和咋

巴打們點睇
定係影raw執
定其實冇乜問題

遲下去伊朗影景唔想炒

有炒先畀到藉口自己再去多幾次

巴打們點睇
定係影raw執
定其實冇乜問題

遲下去伊朗影景唔想炒

其實日光咁勁嘅相,點解會有死黑?

其實條含撚貓成日講死黑死黑,好心佢啦呢啲基礎知識都唔知就自己google下,誤導晒啲新手,搞到佢地以為真係死黑

死黑係講緊張相某個位置完全黑色一片,毫無細節可言,個cmos記錄唔到任何資料,就算後製用LR都拉唔返啲細節既,咁就叫死黑

而純粹因為個底片模擬對比度高,張jpg某個位偏暗,機身set shadow-2可以明顯解決到問題既,就唔算死黑

富士機既DR唔算話特別好,但一般後製冇問題(BTW啲暗位其實好易救得返,仲好拉過爆光位),最重要係富士個cmos係Sony生產,如果含撚貓講既死黑係真既話,其實變相拆緊Sony招牌

關於死黑,新手可以參考:
http://www.fotobeginner.com/15560/landscape-photo-skills/

巴打們點睇
定係影raw執
定其實冇乜問題

遲下去伊朗影景唔想炒

就係日光勁就會
你幻想下你部機對住咁光嘅環境測光
光圈會細,快門會快
但呢個數值對住下面影物就曝光不足
新手教學

正常人要既相

含撚貓要既相

冇藥水色, 冇死黑, 前面有乜唔緊要, 但背景啲陰影位一定要清楚

新手唔好再問咩死黑點算, 死黑只係fuji jpg contrast高, raw冇影響, 你想直出jpg陰影位冇咁黑可以in camera setting shadow -1 or -2, 影jpg+raw最實際

就好似禽巴呢張相咁,擺raw檔入LR可以成個背景拉到咁清、啲暗位細節救得返,可以睇得出富士個raw檔既寛容度其實好夠用

巴打們點睇
定係影raw執
定其實冇乜問題

遲下去伊朗影景唔想炒

就係日光勁就會
你幻想下你部機對住咁光嘅環境測光
光圈會細,快門會快
但呢個數值對住下面影物就曝光不足

日光勁,如果係順光冇問題,逆光既話自己影raw檔救返,如果反差太大,FF都死啦

如果係影風景相,個天爆光而地面黑晒果隻,解決方法係用黑卡或者落GND filter,可以參考返我上面條link
你地唔好應佢啦,你地唔應佢,佢就冇野可以講架啦

解釋比新手聽姐
利申 新手

本身完全唔想睬佢,但見到個新手upload幾張jpg話死黑,咁應該都係被佢誤導左,我諗有需要解釋畀新手知

本身完全唔想睬佢,但見到個新手upload幾張jpg話死黑,咁應該都係被佢誤導左,我諗有需要解釋畀新手知

有啲野唔clarify下啲新手真係會信, 已經好多新手真係以為fuji死黑

巴打們點睇
定係影raw執
定其實冇乜問題

遲下去伊朗影景唔想炒

其實條含撚貓成日講死黑死黑,好心佢啦呢啲基礎知識都唔知就自己google下,誤導晒啲新手,搞到佢地以為真係死黑

死黑係講緊張相某個位置完全黑色一片,毫無細節可言,個cmos記錄唔到任何資料,就算後製用LR都拉唔返啲細節既,咁就叫死黑

而純粹因為個底片模擬對比度高,張jpg某個位偏暗,機身set shadow-2可以明顯解決到問題既,就唔算死黑

富士機既DR唔算話特別好,但一般後製冇問題(BTW啲暗位其實好易救得返,仲好拉過爆光位),最重要係富士個cmos係Sony生產,如果含撚貓講既死黑係真既話,其實變相拆緊Sony招牌

關於死黑,新手可以參考:
http://www.fotobeginner.com/15560/landscape-photo-skills/

Fuji 呢代反而利害在過曝拉返落黎
Xf23.4
究竟等效35mm呢個焦距係咪好用? 定係被神化?
講到一鏡走天涯咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞