[黑警家屬敗走瑞典避武肺] 為何斯德哥爾摩集會沒有三家姐a.k.a.瑞典腥移民 (9)

1001 回覆
64 Like 6 Dislike
鳩:首先裝啲水,然後放入冰箱
好簡單㗎你都快啲試下啦!
除咗ebay特別版之外仲有元組級E杯version!
究竟當時程仔係講邊個版呢?
eBay? E杯?定還是通通都錯、根本無能講過呢?
孰真孰假我諗只有我鳩先知

追三鳩啲post 其實都幾好玩
次次都可以找錯處
你隻貓用得好能精準!
因為佢嘅關係我依家成日覺得隻貓好能摟打😺

>>三家❤️求沖紅茶教學🙇🏻‍♀️
啱啱去咗三鳩最新嘅viu tv sponsored content 一望
即刻見到除咗智商唔過60鳩粉之外 仲有另一種好似佢一樣嘅賣西移民鳩粉

此類鳩粉特徵為
-多數唔中意畀人話食洋腸但結完婚會冠夫姓
-因移咗民但學唔好當地語言而無法獨立
-因陰道移民無其他特別技能而無法獨立
-會成日提外國有咩唔好,好似好難為佢搬去外國

大家仲有冇補充?歡迎分享😺

利申:智商過60,唔洗靠賣西都可以喺外國獨立,所以我絕對唔係妒忌三鳩同鳩粉
你個利申
三鳩真係痴能線 我老母嚟美國搵我嗰陣我要返學佢都識自己落街買嘢煮飯俾我食再自己周圍行街啦
好人好者點會無法獨立呀
無計啦三鳩話瑞典啲柒頭唔識英文
一定唔係三鳩問題!
我真係好好奇佢呢三十年係點過
睇吓睇吓,39會唔會突然轉做youtuber,
教人煮啲廢柴都識煮嘅野
次次睇佢講野個tone就好好笑
次次開頭都係:其實好簡單架喳~
句句都懶係好正能量好撚大愛
平時真人極黑心又假又成日攻擊人
仲有會講一句:其實我都係亂黎架咋
因為三鳩粉比三鳩更蠢
比人踢爆係黑警家屬仲點扮黃,依家係咪痴支共網紅準備奶共?
號外!!!
39 終於學到第二個瑞典文 ”Laktosfri, tack!”
睇完都係覺得你地上面寫個啲似佢本人多啲

LAKTOSFRI, TACK!
5 小時前

細個嗰陣,阿媽成日會買牛奶畀我飲,話飲得多牛奶皮膚會變白啲,人又會生得高啲喎。有冇因此而特別高到同成功美白到就真係唔知,但飲完成日肚痛到面青口唇白係真。嗰陣以為係自己唔飲得凍嘢,所以先會肚痛。自己嘥咗阿媽一片苦心,怕阿媽會失望,所以就算萬馬奔騰都唔敢同阿媽講。多年後先知道原來呢啲係乳糖不耐症嘅症狀。

乳糖不耐症嘅症狀包括:肚痛、肚瀉、嘔吐等等。當人體攝取咗乳糖,但冇足夠嘅乳糖分解酵素時就會產生呢個問題。 乳糖不耐症雖然令人困擾又尷尬,但說不上係一種病。唔只人類,其實唔少貓貓都會有乳糖不耐症㗎。所以坊間流傳嘅「畀貓飲牛奶」呢個觀念其實係唔啱,有機會導致貓貓肚瀉,各位千萬要小心。

乳糖不耐症喺華人地區非常常見,佔約70至90%。北歐受乳糖不耐症影響嘅人則較少,只佔約5%。神奇在走乳糖嘅產品喺瑞典賣到成行成市。唔止牛奶飲品,走乳糖嘅雪糕、牛油、朱古力、芝士等等都好容易買到。相反喺華人地區就冇乜點見過走乳糖嘅產品,唔飲得奶的話,普遍都係用豆奶或者燕麥奶取代。

同我一樣受乳糖不耐症影響嘅你,想飲杯原汁原味嘅牛奶咖啡再不是夢。有機會嚟瑞典旅遊,點咖啡時同店員另外單聲”Laktosfri, tack!”就得。Laktosfri喺瑞典語中解作走乳糖,而Tack就係解唔該。不過講明先,有啲地方走乳糖要加五至十蚊㗎!

以上資訊僅供參考,如要尋求專業建議,請諮詢醫生或專業人士。

一名乾物女,過氣空姐,為愛由北區移居到北歐多年。熱愛地球同時喜歡講粗口,志願是能夠與動物溝通。

fb:為何斯德哥爾摩沒有譚仔三哥 by 三家姐
ig:sis3ter
係第四個瑞典文啊,比之前多左100%架
hej
hej då
laktosfri
tack
補翻fika先 均真啲
點解我細細個就知唔係個個受得奶⋯
而且佢點解可以對住老母飲奶飲到肚痛又唔敢講、
唔想食白烚米線又唔敢講?
除咗自閉同弱智唔識得同人表達自己之外,正常小朋友會唔會真係eh都唔eh?
而且個女如果次次飲完奶都屙仲呀媽又點會唔知⋯
好心唔好成日作故仔吹大啲料啦。

而Lactose intolerance 都唔係咩新鮮嘢⋯
下次係咪教大家asian flush ?定gluten-free?
定貼切啲三鳩嘅品味去講吓點解飲完咖啡會急屎嘅現象?

如果你話依篇專欄由啲營養師去寫我覺得無咩嘢嘅,本職呀嘛。
但由不學無術嘅三鳩寫出嚟根本就係搵唔到題材無靈感從而wiki,寫得就寫。

就算唔關乳糖事都因為vegan成風所以大把dairy-free嘅食品吧?點會又可以寫到唔理解瑞典(其實成個歐洲)都好興有唔同替代品呢。提吓三鳩千其唔好再買瑞典出嘅OATLY呀!畀華潤收購咗㗎啦!
我又分享吓依家喺香港其實759嗰啲都已經好易買到依啲㗎啦⋯已經都無佢講得咁難搵同唔普及。

學人寫生活專欄但又唔貼地
不如去番之前咁自己問自己問題扮讀書來信
然後又再不斷重覆啲鬼唔知你呀媽喺女人嘅心靈雞湯算吧啦
唔知點解,睇到佢寫既野就想笑

炒稿式copy&paste wiki專欄個陣:LAKTOSFRI, TACK! (扮到好似識好多瑞典文咁)
現實上電視要用瑞典文自我介紹個陣: hej!(無多架啦)

寫生活專欄寫到下下帶頭盔又係搞笑「以上資訊僅供參考,如要尋求專業建議,請諮詢醫生或專業人士。」
臭雞
唔好講笑,一陣隨時問埋要雪幾耐同有咩技巧
每次諗起高汁讀者問用咩豆種芽菜就忍唔住笑
多謝三鳩 & 鳩汁讀者提供笑話

去人地國家唔學當地語言,真係咁引以為傲?無法獨立最搞笑,講得好似人地逼你走咁。其實你選擇嫁個下,都知會面對呢d野架啦,再唔係咁慘咪同鬼留係香港,叫老公學廣東話囉。

或者鳩汁讀者就同我鳩一樣,智商唔過60、好食懶非。
主持人:有請喺瑞典住咗五年嘅人氣瑞典新抱教吓香港觀眾講幾句瑞典話啦!😸

三鳩:
Hej!
Hej!
Hej!

咁都係呀 佢啲高汁讀者普遍智商都比較低
三鳩滾兩滾
去番fb睇已經有其他賣西移民鳩粉答咗句「中肯」
邊度中呀
一個智力正常嘅成年人花幾年時間都學唔識一種外語?
講緊幾年時間都喺外地浸喺人哋度⋯
除非你智商唔過60否則真係無可能生活咁耐都仲可以言語不通
更何況本身都要同另一半、佢嘅屋企人同朋友溝通
正常人真係不能理解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞