[勿助長代購勿提L’Oréal Group & Shiseido Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#118

1001 回覆
29 Like 0 Dislike
可以放心買茶樹油了
Thursday plantation嗰個刺激勁多
有冇人可以講下Chanel rough coco flash同opera 既差別
我整係用過opera 覺得佢好假潤
最近想買d好溫柔 好日常既顏色既唇膏
但唔敢去專門店試(驚肺炎)
諗緊買唔買#90/ #97
我都有幾枝 但感覺唔顯色似有色既潤唇膏
爆左粒石頭瘡
多手整爆左佢
依家唔知係有疤定係損咗
又痛又突起
有咩方法可以整返平佢
次次用完TO啲嘢都覺得冇改善皮膚
但見到平又成日再買新嘢試

用完過一支乳酸
對皮膚冇改善

買咗 Natural Moisturizing Factor
冬天用都覺得有啲太油

而家仲有支熊果素未開
要用完幸福肌之美白先再開嚟試
絲打咩肌覺得NMF油我仲觀望緊添
其實用緊家姐送嘅kiehls所以想用完搵代替
我冬天沙漠乾夏天混合(時油時乾),覺得玻尿酸同角鯊烷係幾穩定幾補水保濕嘅
不過玻尿酸喺春天用好撚笠想買海洋玻尿酸
另外覺得咖啡因都冇乜改善眼,淨係幫到浮腫但係又唔知有咩代替

btw做開facial,呢輪武肺冇宿住,喺屋企有勤力啲搽TO嘅嘢,三月做嗰陣facial姐姐的確話我皮膚穩定咗
同埋有做打斑(被水的),feel到呢個時候杜鵑花酸就做到助攻而家啲斑淡得快過facial姐姐所講
但都係想換撚咗佢,佢睇心情咁起碎好撚煩
同埋我啲閉口同毛孔唔係特別嚴重所以想試乳酸集中處理計劃係同熊果苷隔日搽
但裸色唔知點解我會覺得用完個氣色沉左
個sale sell我用67,試左上嘴又Ok,但真係太易甩
試埋140,有種搽左好似冇搽既感覺

我最尾買左142
岩岩買左TO枝杜鵑花酸諗住等啲暗粒爆
上網睇啲評價都好似唔錯喎 竟然無感?

而且黎緊會去做脫毛,如果唔用得酸,仲可以用咩去暗粒?
額頭凹凸不平,鼻有多閉口/黑頭,長年積累,長趁住帶口罩既時間搞好佢
我有兩粒暗瘡平左又再發炎突起
無限輪迴左3次

唉 宜家日日帶mask真係唔方會好
敏感肌之前用過TO都覺得冇用屎忽痕買左支alpha arbutin 2%+HA 竟然有啲效果!荷爾蒙失調爛面而家康復緊 用左之後啲印好似淡左 爛面真係好慘
一樣呀
個底個粒一日唔清一日會再黎過
但係好難整到出黎
有時都整損左係咁爆血
本身我都係上網睇TO枝杜鵑花酸評價幾好咁 一開始好似有好到小小 之後都無乜變化 嗰陣真係晚晚都查足
可能我同杜鵑花酸八字不合,或者前嗰輪停曬skincare幾個禮拜,會唔會影響㗎
因為一開始其實對嘴角暗沉都有感,所以應該係我搽得唔夠勤力
btw激光冇記錯只係唔用得果酸,杜鵑花酸應該可以嘅,不過我安全起見就直至斑點退紅前(大約5日)都唔會落酸,只會重保濕,用innisfree bija cica balm代替(呢支又係冇乜撚痛,只係鎮靜退紅有感)
同埋記得防曬
茶樹油大法好
呢輪谷m,眉骨一粒下巴一粒
我夜晚搽the body shop茶樹油精油(利申非敏感肌,the body shop夠溫和我可以直接上皮膚,但thursday plantation精油我會刺,要搵化妝水溝油咁濕敷),日間上妝前/喺屋企一醒起就搽thursday plantation茶樹油暗瘡膏,搽咗幾日雖然仲健在但起碼縮細咗唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞