有冇人有睇13 reasons why?

654 回覆
77 Like 6 Dislike
比人欺凌過既人睇好心同感受,女主既年記正正係自尊心好重,當年我都試過好在意依d事,但係我好彩識到班朋友,舒緩左我好多壓力,後來我唔再take it serious,就無事了,希望欺凌人既仆街諗下人地既感受
睇到第5集only,幾好睇,男主角好懦弱,好毒J
睇到第5集only,幾好睇,男主角好懦弱,好毒J

易d投入
13 RW 集集都好灰, 我根本唔可以一日睇多過三集
Hannah 根本係 flirt 左勁多仔之後先腍起 Clay 想搵慰藉

btw: Fuck off Courtney
話說幾時出season 2
13 RW 集集都好灰, 我根本唔可以一日睇多過三集
Hannah 根本係 flirt 左勁多仔之後先腍起 Clay 想搵慰藉

btw: Fuck off Courtney

我一日一集都好heavy,睇完好沉重,同clay 一樣,唔可以好快咁聽晒hannah 嘅clip
追到clay's tape
Hannah叫clay走,clay真係走左

Hannah成日都係咁,口不對心,成日a part of me want you to 乜乜柒柒,你估個個都係讀心神探咩,搞到咁某程度都係自己攞黎
買左書準備睇
啱啱見人人有得dl開始睇

Hannah成日都係咁,口不對心,成日a part of me want you to 乜乜柒柒,你估個個都係讀心神探咩,搞到咁某程度都係自己攞黎

agger
買左書準備睇

x2

agger

agger,搞到人好難同情主角,可能精神病就係咁樣,平常人係唔會幫到
其實我覺得大家代入唔到
太理性
當哩啲事發生係你身上 係未仲可以咁理性?
覺得自己唔配被愛 但仍想有人會關心自己 無論點拒絕對方 佢都會stay係度
雖然可能你會話發夢就有 但的而且確係每個人心底最渴望既野就係無論點都好 都會有一個人唔放棄你
買左書準備睇

x2

買咗好耐但係依家先睇左幾頁
其實我覺得大家代入唔到
太理性
覺得自己唔配被愛 但仍想有人會關心自己 無論點拒絕對方 佢都會stay係度
雖然可能你會話發夢就有 但的而且確係每個人心底最渴望既野就係無論點都好 都會有一個人唔放棄你

唔係理唔理性,係套劇根本唔現實,夾硬stay係到容乜易俾人告強姦性騷擾,做戲始終係做戲,寫到咁難代入係人之常情

agger

agger,搞到人好難同情主角,可能精神病就係咁樣,平常人係唔會幫到

所以精神病咁危險
其實我覺得大家代入唔到
太理性

唔係理唔理性,係套劇根本唔現實,夾硬stay係到容乜易俾人告強姦性騷擾,做戲始終係做戲,寫到咁難代入係人之常情

我意思既stay係關心呀 心靈上啲既野
唔係話要迫佢繼續上床或錫佢或掂佢
正常人你見到個朋友無啦啦大喊 你都唔會真係走左去
更何況係一個長期受bully既人
雖然你可以話hannah 乜7都唔同clay講 clay點知hannah承受咁多野
但其實好多時clay見到hannah比人蝦/聽日流言既時候 都係袖手旁觀 亦唔會主動慰問下佢

同時Hannah唔係無嘗試過信人/拯救自己(jessica, courtney,作詩個男仔等等)但係一次又一次比人背叛 問心你都仲會咩都話比人知?
同埋口不對心既情況我諗每個人都有 好多時你都唔會話比人知你心底諗係咩啦 (可能得我係咁)
其實我覺得大家代入唔到
太理性

我代入到喎
同埋點樣唔現實法
好多時現實仲誇張啦
買左書準備睇

x2

中文,發現英文版唔太難
早知英文啦
買左書準備睇

x2

中文,發現英文版唔太難
早知英文啦

我買英文
中文個感覺會唔同晒
其實我覺得大家代入唔到
太理性

我代入到喎
同埋點樣唔現實法
好多時現實仲誇張啦

建議大家睇埋個making of, 好似叫咩 討論十三個原因
入面有個心理醫生講 Hannah 其實比人係士多非禮開始, 就有可能已經有創傷症
所以先成日口不對心, 同埋本書個作者都有話, Hannah唔係完美, 都有做錯嘅決定。個黑人阿sir 本身有料嘅係可以令到Hannah講佢比人rape單野, 可惜嘅係佢根本懶理
下一季似係相機仔做主角
覺得劇好睇過書

不過節奏較慢,唔係人人頂到
睇到一半,覺得好奇怪,如果班仆街驚clay爆出去,點解聽完唔消滅堆tapes?
仲要咁on9 pass on?
睇到一半,覺得好奇怪,如果班仆街驚clay爆出去,點解聽完唔消滅堆tapes?
仲要咁on9 pass on?

因為pass左先知佢會爆
你諗下 都pass左咁多個人 個個人都知自己有份害死佢 唔會爆出去 亦無人爆出去
係去到clay先有不同
同埋都講左仲有copy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞