有冇人有睇13 reasons why?

654 回覆
77 Like 6 Dislike
Courtney
好撚樣衰

樣衰格又閪

第7集尾clay崩潰

It's so hurt
愈聽愈confused

welcome to liberty high
Courtney
好撚樣衰

樣衰格又閪

Courtney
好撚樣衰

樣衰格又閪

側田同佢班朋黨
終於睇完
netflix d劇就係咁要等睇晒成套先敢入即討 搞到睇到一半都要忍住唔入黎俾人劇透

成套野都好沉重斷斷續續都要1個禮拜先睇得晒 特別係本身唔怕血腥嘅,係女主自殺個幕都合埋眼唔敢睇
自殺個幕同男女主幻想未來個幕都睇到眼濕濕

要講嘅前面十幾頁都講晒 不過都要重覆多次就係成套野個feel真係好似life is strange
又係講美國高中校園生活,最重要係兩個soundtrack又係好高質
同埋zack好型女主個樣靚,但係次次睇到隻腳好粗好唔開胃

始終美國校園文化唔同香港
我本身同d fd都冇咁嘅經歷
但係特別呢幾日上完連登點都明白閒言閒語嘅威力
點都希望呢班人佔少數
同埋靠自己對身邊嘅人好d
clay誤會jeff再走去佢屋企道歉
誤會左一個對佢好既人
睇完 個心拿住拿住 好想喊但喊唔到 好辛苦
見有人話套劇個感覺似life is strange先去睇
睇完與其話好灰好唔開心,不如話自己好理解hannah嘅感受,更加relate to呢個世界嘅荒謬同埋人與人之間嘅不理解
雖然我冇似佢咁畀人姦過咁誇張,不過我以前都有段畀人欺凌過嘅黑歷史,劇入面嘅角色現實真係好似7仔咁,隔離左右總有一個差唔多嘅人

局外人睇好似no big deal,因為佢哋覺得每個人experience/ feel things in the same way;
局內人睇唔會覺得自己有任何責任,因為當時at the moment佢唔覺得佢嘅行為同言論會傷害到你,而且要指責大把人可以墊屍底

當一個群體選擇好要去isolate嘅目標,係真係會好似劇入面咁好似雪崩咁完成一個chain reaction

我當初都係好努力trying to fit in,慳零用錢都去買隻自己唔鐘意聽嘅碟為咗融入班人,迫自己做自己唔想做嘅嘢,但同時做所有嘢都會令某人失望咁,全部全部我自己都有體驗

咁講係想同上面去質疑角色每個動機同選擇、以及所有食花生落井下石對待呢啲事嘅香港人知,呢個世界幾荒謬嘅事情都可以發生,你可能自己人生順風順水安然渡過就會腦入面都係花畑覺得世界幾美好,但係每個人嘅人生唔係印模咁印出嚟,唔好再用自己把尺去睇所有嘢,唔止對當事人,對你自己都有好處

脷伸:同人講自己點畀人欺凌嗰陣咩feedback都聽過,有啲真係好難聽
有冇人覺得Hannah 阿媽好乞人憎
個女死左完全冇諗自己有冇責任
淨係識得告人
套劇講高中人際關係,校園欺凌,仲有d閒言閒語,hannah同clay既感情變化
好真 好到肉,睇到身同感受,好容易代入堆角色
finale clay見訓導同過去hannah條線交錯好好睇,俗d講句好有張力

最尾jessica同老豆傾訴,接住訓導收到通知,去到hannah父母聽錄音
短短幾幕強而有力,睇完個心乸住乸住
tony好正氣
終於睇完
netflix d劇就係咁要等睇晒成套先敢入即討 搞到睇到一半都要忍住唔入黎俾人劇透

成套野都好沉重斷斷續續都要1個禮拜先睇得晒 特別係本身唔怕血腥嘅,係女主自殺個幕都合埋眼唔敢睇
自殺個幕同男女主幻想未來個幕都睇到眼濕濕

要講嘅前面十幾頁都講晒 不過都要重覆多次就係成套野個feel真係好似life is strange
又係講美國高中校園生活,最重要係兩個soundtrack又係好高質
同埋zack好型女主個樣靚,但係次次睇到隻腳好粗好唔開胃

始終美國校園文化唔同香港
我本身同d fd都冇咁嘅經歷
但係特別呢幾日上完連登點都明白閒言閒語嘅威力
點都希望呢班人佔少數
同埋靠自己對身邊嘅人好d

現實版口德post,你覺得講下笑無野,但聽者就……

Tony design左件t 會捐部份收益比防止自殺機構 yoda in real life
tony好正氣

唔知點解覺得好好笑

Tony
tony好正氣

唔知點解覺得好好笑

Tony

幾型仔 但好細粒
tony好正氣

唔知點解覺得好好笑

Tony

幾型仔 但好細粒

Tony design左件t 會捐部份收益比防止自殺機構 yoda in real life

helpful yoda
tony好正氣

唔知點解覺得好好笑

Tony

幾型仔 但好細粒

角色思想好成熟
btw 我覺得hannah係劇靚過劇外
tony好正氣

唔知點解覺得好好笑

Tony

幾型仔 但好細粒

角色思想好成熟

clay咁大隻
tony好正氣

唔知點解覺得好好笑

Tony

幾型仔 但好細粒

角色思想好成熟

clay咁大隻

係喎
tony好正氣

唔知點解覺得好好笑

Tony

幾型仔 但好細粒

角色思想好成熟

clay咁大隻

係喎

bryce好撚似黃智賢
有冇人覺

好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞