歡迎想砌模型o既巴絲入黎(13) 除褲變高手

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
其實我覺得係應該上咗光澤先好痴水貼
要水貼痴得好, 個底有幾滑整幾滑

漏撚左唔記得上呢個位

Thx
我習慣係用1000 號係上面掃兩野先貼
睇唔到既
補返啦
玩住先囉
AV本身係水油 都係薄噴 冇得一步到位 PSI力度需求本身小

其實咩油都係 簿噴 等乾 LOOP 最好
以我所知 唔玩金屬色 龜泵應該都夠
即係要Gaia multi primer 噴底再用AV primer 上色?
我剩係想玩下AV油既槍鐵色
唔知夠唔夠力呢
都係ustar算啦,百幾蚊貨仔一定比hd130好,我都玩開AV油,我係用1bar噴,官方好似寫0.8-1-2bar黎噴
molotow一定靚d,不過噴完唔可以掂
師兄你都係HD130?定係S
真係喊出泥
兩支都有,但係支hd130已經俾我擺埋邊,s130仲可以用,亦都係最常用嘅粗用筆,用黎噴av油完全無問題
多謝巴打意見 依家玩下MARKER先 遲下整多支平野玩下
好似都係145呢個位

唔好唔開心 邊個未整爛過件
no
兩隻都有些微延伸
玩油性用Gaia 隻就得
玩AV水性就用AV primer

問題係面漆唔係隻隻可以延伸
用鑷夾返佢出黎,
或者由得佢, 買支幼畫筆點黎滲都係一樣
AV primer延伸性好好多,起碼我用過係軟膠到再拉過都無裂開,最主要係佢有彈性;我未用過gaia嘅,但係用過郡氏隻metal primer,用完係可以係軟膠到上色,但係一屈就裂哂漆
但係面嗰浸油呢?會唔會都易裂?
又係時候upload多次

圈住個位成舊都係軟膠黎,我上咗AV primer => 再上AV黑色;綠色位就再上AV白=> AV螢光綠 => gaia夜光綠
可能綠色位唔係最直接受力個位+本身有好幾層av油做底,所以無裂,不過可以參考吓
另外值得一提,我講到隻AV primer好似好撚勁,實際佢好撚垃圾,除咗上面個用途之外,佢其餘時候都係無撚用:乾得慢、未乾透就唔磨得,但係乾透哂又唔好磨;又厚變相易刮件,加上本身水油加持,用佢你基本上唔好諗住隻嘢可以成日扭
油性底油上av油有冇問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞