歡迎想砌模型o既巴絲入黎(13) 除褲變高手

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有冇巴打買左壽屋Ludens 娘
幾鐘意Ludens 個設計
但諗住素組噴吓消光/光油算
呢隻素組水貼表現如何?

空間所限淨係用到marker 上色
本身上完隻金屬綠勁深色睇唔到
點知女朋友好撚醒咁叫我試下上完隻銀色先再上綠
結果成勁左好開心
噴射器都係marker上?
用m字頭果隻?

用緊呢3 枝
過兩日出埋隻EX 金屬紅就可以油埋膝頭哥後面個兩條喉
冇錯
哎屌, 其實某程度上棄高達坑都有少少關Katoki事
我幾鐘意佢自己親手設計嘅機, 甚至幾認同佢對於比起擺pose不如正經嘅站姿嘅睇法
但我好憎bandai好鍾意搵佢去改鳩人啲機出模型, 甚至往後唔係用佢名嘅模型都有意無意學佢design
其實我好鍾意V gundam同V2, W gundam電影版5子都超級型棍
但我真係接受唔撚到佢將我最愛嘅Crossbone gundam整撚到瘦骨仙咁
ZZ, Nu喱啲唔係原出自佢手嘅我全部都唔撚鍾意
喱啲機本身就係線條壯碩, 根本就唔係佢嗰泛
我知千禧年代審美眼光嚟睇舊設計係leung咗啲
但好可惜我個人最主要嘅審美就係停留咗喺九十年代, 嗰份童年時嘅震撼
砌新嘢, 用啲好公式絕對冇死錯人嘅技巧去砌就實係會多啲人讚
但到頭來擺喺自己間房硬係唔啱印象就硬同自己有種隔閡咁
唔通下下改板手作改返做舊版咁咩搞餐死
所以慢慢咁冇再砌高達
櫻花大戰嚟講, 2019新設計嗰隻三式光武我就真係唔鍾意嘅……
因為我對「光武」已經有磨滅唔到嘅薯嘜印象
但佢新嗰堆「無限」型撚到瀨屎

5月就要出, 好撚興奮
https://www.1999.co.jp/10673781
消光真係唔好床邊搞啦, 毒唔死你但對身體唔好
我手油就會用AV油但用噴筆就唔係噴AV油
用返好傳統嘅GSI硝基油同Tamiya亞加力油
因為用開比較熟
EX係大枝啲?
十幾年前買到好齊色 其實幾好用
果陣唔識另外用筆油用佢個筆頭油劉備果兩把劍啲金色油撚死人
size 好似一樣
但係EX 係加強版 啲色叫做靚啲咁囉
我都想買呢個 巴打係邊到買?唔想淘寶
十年河西十年河東
當九十年初代仲係出渕淵、小林誠、藤田一己天下個時,我仲攞住本gundam sentinel 同人講好嘢黎㗎,睇下啦
到2000年後一片角木肇既天下到有啲厭既時候
不勝唏噓
原本想講巴打過嚟攬兩嘢
但諗起你早兩日放咗張好男人gif出嚟
都係唔好喇
另外藤島啲女唔講,機設光武都係steampunk野,做乜搞到咁改到咁好唔襯
但要多謝角木肇
佢functionality over form既原則,解決左以後落黎苯大模型關節既處理問題
由原稿創作時已經幫製作服諗埋關節既合埋性/實行性
大大縮減開發人力資源
如果唔係佢我地砌既模型冇咁好既關節分色同連動等

咁啱噴 Auric Armour Gold Base
所以其實我唔討厭佢本身或者佢嘅風格
而係討厭Bandai嗰種依賴同一條成功之路嘅態度
反正大眾口味就係咁, 我喱啲非主流死老餅一係妥協, 一係離開
光武嘅問題呢…因為佢隔咗成十幾年先再出新作, 時間線跟著過十幾年
我覺得機返現代化少少其實冇咩, 甚至劇情就係講光武要退休
換做一批叫做無限嘅新機
不過算數啦, 櫻花大戰重點都係溝女, 其他嘢唔影響溝女體驗就得
講番V gundam係佢親生仔
佢老豆話畫到佢新賓周咁九頭身都係家事唔到外人理呀!
新三國made in china,我果次拎上手都嚇一跳
實不相瞞其實我以前砌好多三國傳
最舊嗰代, 我記得我棄坑嗰陣連貂蟬都未出模型
唔識講, 出到咁上下已經聞到BANDAI嗰種瘋狂改少少就出隻新嘅玩法
跟著想出嘅又唔見佢出, 等下等下就冇砌佢了
加刺加角喱啲.....哎, 一次半次都叫做煥然一新
隻隻都係咁就好易悶
其實無計
BB一直都越走越浮誇
由最初五人眾,隻闇皇帝同大將軍已經叫花巧但係型既~一路到風林火山都仲係型
荒烈驅主打後就做咩野啫?
所以我覺得BB呢家既的士陳化只係路徑依賴下既必然趨勢同結果,只係快定慢

利申:最愛既BB係農丸、百鬼丸同風雷主
好耐唔見騎士系列
我以前買過HGUC嗰隻V gundam
嬲得濟斬下腳反轉盆骨位嚟裝, 改返矮

當時仲年少氣盛, 嬲嬲哋買咗副舊模V-dash返嚟改
結果唔知做咩爛咗尾
之後有出V Dash, Sec V
我屌佢,出得騎士legend bb就出埋撒旦啦!要儲一對呀!
應該就係咁上下原因, 當初野心好大, 同時間仲整緊隻Full Armor ZZ
我估當時應該係咁有消息話會出V-dash所以就放棄, 直接搞隻Full Armor ZZ算
高達玩改型號同搵BANDAI賽跑一樣
好彩到而家佢都仲未出HGUC嘅Full Armor ZZ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞