歡迎想砌模型o既巴絲入黎(13) 除褲變高手

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

終於差唔多買齊w ew啦我
究竟沙漠高達
唔想食太高炒價
有冇可能買到

我睇pb官網二月到貨
其實依家會有人放未 同 到左香港未
你上fb grp 開post 徵可能會有機會搵到
如果你用molotov 既就唔洗,果隻野乜撚都遮到

反正上左呢隻油你都唔可以再掂佢,上唔上灰都可以
搵得返個樂趣係一件好事
反而人愈大愈易清楚自己追求啲咩
唔會咁易俾世俗眼光左右到自己idea
曾經有一段時間我有一半係為show off去砌, 結果唔及而家做返後樓梯戰士搞下手作仔仲開心
唔好咁講, 以前啱啱喺學業中解放, 成日越級挑戰啲九唔搭八技術炒晒啲模型
衰一樣用三招去救, 每次出招又衰過, 炒下炒下就個幾月一隻
但只要唔爛尾, 完成到就變相學到好多新招
其實主要係想砌隻1/1000大和號,想問下邊個牌子最好
細個on99 未有上網無得上網學 砌完D BB戰士買果隻油性滲線筆 隻手又震畫到出晒界,仲唔知要擦 搞到隻野d 線粗到仆街
純粹係玩左機戰想砌
嗱, trumpeter同pitroad呢, 「基本上」同一款模嚟
簡單啲講就係, 要有返少少QC水平就買pit-road, 通常都唔會好過份
好得閒, 好有恆心打磨同埋貪平就買trumpeter
我之前同朋友買同一隻戰艦
https://www.1999.co.jp/10343328
佢淘寶買trumpeter, 我amazon訂pit-road
拎返嚟一對, 佢隻船底核突到 有明顯香蕉形
啲邊飛起晒, 分模線唔齊, 最陰公係落完膠水陣臭膠味大到成間studio坐唔著
我嗰隻就QC正常表現, 不過不失咁
但我對喱兩個牌子啲模型設計相當唔滿意
啲艦橋分件設計真係相當落後, 根本就唔係21世紀嘅產品

見到都反胃 尤其艦橋做無縫係好麻煩, 磨起上嚟好易磨走啲detail
你想像下如果QC仲要再低一檔, 有啲厚度不一啊,扭曲收變型
大執細執都執咗半條人命去
所以得喱兩隻揀我就幾大都買pit-road
mc 211 到 mc 219, mr metal color系列
咩痴線啫
咪咁啦

應該唔係呢d特別冧把

岩岩睇過個list, 唔知會唔會係28號
買左隻外國琺瑯油,隻色又幾正,似返d發光野

MOLO 真係好撚貴

上E隻 買筆 定 買200支油 抵玩

齋上高達手指 好撚型
g40?
點解唔可以再掂
諗住油完先砌落去wo
唔好意思,想問觀塘大林模型黃定藍?見入面好多x中國制。
一掂就濛會反啞 光油又唔上得
冇表過態
真係好撚多大陸貨
想幫黃去智高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞