歡迎想砌模型o既巴絲入黎(13) 除褲變高手

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想請教下白色要點噴,噴完好似無噴咁
砌車嘅巴打呢啲會唔會上灰?
你白件上白色係唔太睇到 見佢濕就停手 兩次都夠
你有無上灰?
無上既話白色上白件既效果係唔會太出(除非你唔係噴純白)
我已經用左隻米白色,都係好難分
係咁
所以上個post 先有討論過其實白色件分分鐘上消光同上白色係咪差唔多
我砌緊果架有 通常啲件一件都多過一隻色我上左灰先masking感覺上冇咁易比masking tape痴甩油

我上黑灰 我果架通常大部份車底同車入面都係黑色 諗緊上唔上多層消光黑定就咁算
白色可以話係噴油最撚難既一隻色,不過可笑係GUNDAM 隻隻都係白色主色
白色既噴法有以下幾種
1. 乜油都唔噴直接上消雖然聽落好ON9,不過我可以保証咁樣一定最白
2. 上完灰底再上白,基本上落過灰你噴主色白你會發現噴黎噴去都係灰色 我試過大約要追到5~6層白色佢先會開始變返白,不過會好撚厚
3. 上完灰再上白灰再上白色 正宗搵黎搞,不過上完白灰之後再上白會好過直接上白,如果組裝好有其他件做對比就會覺得白既啦
4. 黑灰上白色,利用白色遮蓋力差既特色黎遮係D黑色灰上面,就係做到D 件灰白色,邊位深灰色既陰影效果,原理就用MAX 噴法差唔多,效果幾好,有件對比更好
5. 白灰上白色,真係自我感覺良好 第一層白件上白灰真係靠經驗 之後上白色都係靠經驗 不過其實好聽就係靠經驗,直接D 講就係斷鳩估 噴出黎會好白,不過其實同你直接原件上消光真係差唔撚多
總之除非打陰影、做過無縫,唔係白色我自己覺得真係唔噴都無所謂
漏左一個就係Bandai 噴法,原膠白色直接上珍珠色 基本上佢而家D metal build、fix主要用呢招。不過要小心珍珠色上面係貼唔到水貼,上保護油又難
感謝,btw而家我就係d油噴出來太白,白到同原色膠件咁,上埋消光直情無分別
噴完螢光油 再上硝基 會唔會出事?
無事,d 螢光油比人遮晒姐
我諗住噴喺透明件嘅入面
螢光油就半透明既 可能出到黎唔係想要既效果

有咩好講呢
其實都冇咩所謂 滑啲同冇咁滑咁~

btw bmw前面鬼面罩咪有兩個銀色正方形嘅~
我諗唔到可以用咩油上除咗molotow但好貴
有冇咩建議
周圍都搵唔到BMC 0.15 0.2
係咪畀你哋買晒
日森大把
微縮模型玩家留名

最近完成既作品

唔著褲仲要手套都唔戴,真男人
噴油技術
其實手油部分多d
原來係咁 sor 唔識嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞