歡迎想砌模型o既巴絲入黎(13) 除褲變高手

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
680咁應該ustar 紅葉果類。
我有隻類似既用左2,3 年。
新手幾好,要上就要14xx, 16xx
搵日去模倉睇多次係咩牌子先
再上就係見漢弓千六蚊 太貴了
其實咩牌沒關係,680呢隻都係同一間廠做,印唔同logo.
噴油上色係燒錢既 比起買油買thinner 呢千幾蚊都唔係錢黎
好 轉頭去模倉問下先 680蚊真係抵玩
不過我唔係專業 有排先整一隻 D油應該唔會倒水咁
Gundam Marker 嘅話試下GM04 同埋XGM02?
有無人買到 Hello Kitty x Gundam?貓店同模倉呢頭開po,果頭已經賣晒,仲諗住收工即刻仆出去
呢d 毛文我諗玩具反口城果d 會有既
我之前會行過見d油色靚,買完返來又未必用,最後愈放愈多
上星期一次過買晒全套GAIA 螢光 + 透明 + primary ,無左幾舊水
玩350啦,me仲想整多隻伏龍芝但已經揾唔到PE片
原來呢度咁多人咁玩軍艦
之前又唔post 既

車模邊間廠對新手友善d?
想砌部法拉利 (F1 / 跑車) / AMG CLS (F1 / 跑車) / 林寶
小島工作室隻野終於出,鳩沖
好似aoshima 同孖星都ok

但巴打唔係玩水性油咩? 好似小聽人用水性玩車
呢個係一個迷思黎
上個post 好似係老子兄講其實砌車都預左要噴光油再拋光
咁我就諗其實水油上面噴光油係咪都可以

Revell 呢?
砌緊架長谷川出既mini
個感覺同玩高達好唔同
我估玩完依架都唔會掂車模住
琴日爬左篇台灣人講噴車殼既文 可以參巧下
講好詳細同噴得光 佢有招係淨噴溶劑
另個面啲油平滑啲 唔知有無人試過
http://www.rctw.net/thread-307273-1-1.html
我都係睇左好多youtube砌車片先開始落手
你search下 青22号 佢有youtube同blog 我唔識日文都係睇youtube佢啲製作過程

水油再上光油我就唔知喇無玩過水油
買modo 果陣水性光油囉,thinner 都唔洗溝一買就用得 我用過ok,幾硬身
邊度有多d modo 油賣
in pmstore we 7s

如果佢無我就上man66買

再睇清楚d 車模既野先
車模真係唔敢玩,是但一個step 錯都要洗過再搞
土地問題, 一係掉嘢裝修, 一係搬屋
原料問題, 戒咗淘寶, 好難買到舊蝕刻
靈感問題, 近期冇船想砌
仲有啲masking
發現玩高達分哂件好幸福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞