歡迎想砌模型o既巴絲入黎(13) 除褲變高手

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔該巴打
買孩之寶個啲平啲
有無巴打知香港邊度有00q果個綠圈買
最好for rg
要搵下
岩岩搵到一個網 可以睇到好多AV油既色同色版 推薦比大家
https://www.dominiox.com/en/
Off topic 有冇人識 在日本迪士尼online store買野 集運回港
嚟緊有排都未復課所以諗整RG魔蟹

買咗堆GAIA油,002亮黑色,010亮金色,041透明紅
想噴金屬紅色,噴油個次序係 黑色->金色->透明紅(唔知啱唔啱)
有少少問題想問大家
1. 其實唔噴底灰係咪會差好遠?見有啲page講話底灰好重要
2. 如果要買底灰嘅話有冇邊隻推介?
3. 見有啲page叫人用銀色,其實銀色/金色噴出嚟個效果會有咩大分別?
4. 想知點樣控制紅色嘅深淺,係咪想深啲噴多幾層就得?
3,銀色個tone冷啲
金色個tone暖啲
4, 透明油越多層越接近佢飽和隻色
要深色就底果底銀/金控制
或者溝其他透明色...
而家唔駛諗集運啦,間間都比D口罩塞爆倉送唔到出去
1. 所謂既底灰其實姐係水補土,主要既作用係
A. 補花痕
B. 統一顏色,單色check 瑕疵會明顯好多
C. 油漆噴係底灰上面係咬得實d,咁無易成快甩出黎 (不過唔關刮甩油,刮一樣係咁先)
D. 因為而家出好多其他色既底灰,所有仲可以改發色,唔洗噴多層發色面
至於你話噴唔噴底灰就好睇個人既,有部份色既件我就唔建議,有能力最好噴埋,辛苦砌好都唔想上色衰啦
想問下,有無咩真布係啱做 crossbone 個隻披風?
模型個隻太硬,好核突
明明設定係方幼腰

實物就又橫又闊
好撚想重制過⋯

Ps. 打格仔因為除左褲扯旗中
模型果隻你唔噴陰影上粉舊化會好假嘅
可以參考metalbuild嘅紋路
HGUC隻隻粗腰
ROBO SideMS 就好多都fit
但隻rg都好貴
原價都成850
有衝動想劏左佢
但醒起呢隻只係攝時間
就線都費事刻了
田宮個D 太陽能車/摩打, 係室內燈之下郁唔郁?

幾快幾大力?
巴打睇睇醫生好,咁既形狀似生左野
洗乜
搵AB畢地敷過夜就得
諗左好耐先買,本身諗住買隻hg噴電鍍金,但最後唔想搞咁多野買左rg
諗過睇下有無啲碎布自己剪返嚟頂一頂就算

gaia亮光黑+星光銀,變左黑鐵色?
你上得色既,磨完覺得平就ok.
之後上灰就會睇到夠唔夠。
磨到幾多就睇你用幾號灰,你用千5 灰未必傘到1000
油性水性我都推介德國筆,洗筆方便好多。
唔買h&s都有其他平價德國筆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞