一人一個哈利波特既bug

513 回覆
37 Like 6 Dislike
最好J係 Luna Lovegood

小說描述嗰個

電影美化得太犀利
應該係想鋪路做哈利女友
點知JK原來係要金妮
最好J係 Luna Lovegood

小說描述嗰個

電影美化得太犀利
應該係想鋪路做哈利女友
點知JK原來係要金妮

我都以為Luna做哈利女友

原來同雀斑仔個孫 但又冇交代
仲有個忠實咒之類嘅嘢
好好利用都係屈機架喎
點解咁傻交比隻老鼠
自己做個忠實者唔得咩

好似話係諗住叫Sirius 做secret keeper, 但係最尾一刻鐘一念地獄諗住出奇不意所以換咗Peter Pettigrew

可唔可以自己做secret keeper
之後永遠唔出間屋
咪永遠無人搵得到

係喎,要搵人問下JKR 喇

呢個咒係屈機嘅

天狼星 好似講過 推介俾peter 做

天狼星話大家都以為佢係 要黎個出奇不備
換左做第二個 到時佢就會四圍避
又因為佢懷疑路平先係內奸
所以最後搵左彼德

我意思係點解唔自己做保密者
之後打死都唔出間屋
咁咪咩事都無

我諗個概念好似不破誓咁要有一個係約束者 一個保密者 再加一個當時人
但其實都係有個bug就係點解唔可以波特兩公婆做哂兩個角色

呢d 都唔算bug 嘅
作者補一句話保密者唔出去個地方咒語會失效
咁就解釋到

如果作者講左又自相矛盾先係bug

保密者一定要喺保護圈之外,唔係嘅話個咒語無效
鄧不利多自從做左保密人之後係冇入過天狼星間祖屋

講多少少就係本身個咒嘅原意就係要保密者帶住個秘密周圍走
點解一開始話佛地魔唔可以接觸哈利
但係佛地魔個靈魂住左係佢身體十幾年都無事?
點解唔用第三集既秒麗用黎讀書既既時間器回到過去殺左佛地魔

馬份殺左校長都唔洗坐監

有講過時間器唔係改寫歷史嘅法寶
因為會發生嘅已經發生咗
無發生到嘅你用時間器都係做唔到

唔係wo 第三集畜生斬左先用
係咪好多人無睇書

馬份殺左校長都唔洗坐監

因為會發生嘅已經發生咗

完全唔係咁
睇完被詛咒的孩子會明
時間器係可以用嚟改變歷史
而如果真係改變咗歷史而A會因為咁而唔存在,A會憑空消失冇出世過,就算A同B同一時間用時間器都好
但的確係唔會改變到邊一個人會出世,譬如哈利同金妮只要係生女,就一定係玫瑰

馬份殺左校長都唔洗坐監

因為會發生嘅已經發生咗

上面已經有人cap埋圖解釋完都仲要衝出嚟柒
咁點解弗雷喬治會識用份刧盜地圖 明明應該得發明果4個人先知打開地圖嘅密碼
留名學嘢
第六集殺完 dumbledore 成班 death eaters 入左 Hogwarts 仲係咁破壞
Harry 仲單拖挑機
點解個陣成班death eater 唔捉左佢一了百了
係第7集先開始捉極都捉唔到

石內卜殺左校長之後,佢地信佢,所以當石內卜話哈利係屬於黑魔王之後佢地就交比石內卜處理,但石內卜明顯放走佢
第四集,記得個獎盃係個港口鑰
點解搞場大龍鳳要哈利贏個比賽,而唔可以係扮Moody 個個人求其質件野俾哈利掂?

一早都咁覺得,仲要成年裡面假moody同哈利咁多獨處機會,使鬼搞咁大場大龍鳳咩

假moody係其實係個好老師

Dr Who形象一向都顛顛地 好事黎

點解唔一槍打死佛地魔?

但係每章開頭都有個插圖架嘛

第一頁有 hogwarts 嘅地圖

靚到 巴打到底係邊買

個站名好鬼何文田
個站近Hogwarts 但係叫活米
點解咁廢既佩迪魯都做到化獸師

第三集書講係james同天狼星幫佢先勉強成功

上網睇有人話,佛雷同喬治係劫盗地圖見到榮恩晚晚同個佩迪魯既人訓埋一齊點解唔出聲

我既睇法係榮恩入學個陣兩兄弟已經有左地圖幾年,佛雷同喬治用熟左劫盗地圖之後再無用過,因為兩個都熟唒d秘密所以先送地圖俾哈利。
點解唔用槍?
咁點解弗雷喬治會識用份刧盜地圖 明明應該得發明果4個人先知打開地圖嘅密碼

地圖有自己意識
第三集有晚哈利拎住幅圖夜遊撞到石內卜,石內卜叫哈利交幅(白紙狀態嘅)地圖出黎,然後就畀地圖恥笑
邊撚個秒麗

地圖有自己意識
第三集有晚哈利拎住幅圖夜遊撞到石內卜,石內卜叫哈利交幅(白紙狀態嘅)地圖出黎,然後就畀地圖恥笑

補充:所以先代搞事四天王留落嚟嘅神器畀同樣係搞事王嘅孖仔拎到手應該會好快傾得熟 然後將個用法教俾佢地知
解鎖咒
監獄啲鎖學生一野解到
有啲鎖加左密又解唔到

唔係所有者阿x 哈姆拉到

同埋要睇施咒果個人嘅功力
同一個咒語唔係個個出都一樣咁勁
喬治同弗雷拎住份劫盜地圖咁多年,一直望住一個叫彼得.佩迪魯的男人訓響自己細佬隔離都唔出聲

個地圖好似係第3集先係學校偷到

地圖係第一集偷架,喺飛七 office

係Fred & George 一年級既時候偷
即係HP正傳第一集再之前兩年
去到佢兩個五年級 (即第三集)先比哈利

佢地一年級果時派西應該仲讀緊
果陣彼得跟緊派西?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞