一人一個哈利波特既bug

513 回覆
37 Like 6 Dislike
點解唔用第三集既秒麗用黎讀書既既時間器回到過去殺左佛地魔

馬份殺左校長都唔洗坐監

有講過時間器唔係改寫歷史嘅法寶
因為會發生嘅已經發生咗
無發生到嘅你用時間器都係做唔到

咁點解最後巴咀又無事

因為本身就冇死到 只係哈利以為佢死咗 再回到過去 做咗啲嘢影響巴咀 再令到過去哈利以為佢死咗 無限loop

真?明明睇住之前係斬左落去架喎

睇多次啦 問問問

俾你地搞到翻睇緊但主人唔俾我睇抗議中

妙麗隻貓叫咩名

Crookshanks

中文譯名好似叫薑尾

屌 柒撚左 薑尾係乜撚野黎

同我隻貓一樣係ginger

我都記得

歪腿?
最尾解釋接骨木魔杖個擁有權個到有啲唔明
馬份解除鄧不利多武器擁有權馬份
哈利徒手搶馬份魔杖之後馬份個枝轉左忠誠跟左哈利咁最尾又話接骨木魔杖又跟埋佢 姐係當時哈利同時有兩枝魔杖係對佢忠心 當依個成立
之後彿地魔殺哈利 咁枝接骨杖唔係應該變左跟佢?點解會話個主人一直都係哈利

因為個一刻哈利有粒石係身,如果以「死」為之敗,當時嘅哈利就係不敗之身
大量整幸運藥福來福喜派街坊再去打佛地魔,仲唔sure win?
大量整幸運藥福來福喜派街坊再去打佛地魔,仲唔sure win?

我記得第六本書death eaters 殺Dumbledore 嗰個戰役 Dumbledore's Army 嘅成員個個都有飲咗一啖Felix Felicis 嚟打,所以個個避子彈都好叻,打完都冇穿冇爛
哈利徒手搶馬份魔杖之後馬份個枝轉左忠誠跟左哈利咁最尾又話接骨木魔杖又跟埋佢 姐係當時哈利同時有兩枝魔杖係對佢忠心 當依個成立
之後彿地魔殺哈利 咁枝接骨杖唔係應該變左跟佢?點解會話個主人一直都係哈利

因為個一刻哈利有粒石係身,如果以「死」為之敗,當時嘅哈利就係不敗之身

個人會用另一個角度睇
其實Master of death 只不過係個myth,有石同其他兩個聖物唔等於不死。
Voldemort 用killing curse時harry係自願被殺,所以嚴格來算唔係一個combat入邊被defeated,所以mastership都係harry,冇轉比Voldemort

個人會用另一個角度睇
其實Master of death 只不過係個myth,有石同其他兩個聖物唔等於不死。
Voldemort 用killing curse時harry係自願被殺,所以嚴格來算唔係一個combat入邊被defeated,所以mastership都係harry,冇轉比Voldemort

另外醒起題外話,pottermore入邊Rowling講過,正正就係因為Harry自願被殺,好似佢媽媽當年voldemrt放佢一命但都自願被殺一樣,為愛(Harry為左Hogwart 入邊的戰友;Lilly為左Harry)sacrifice自己,所以hogwart啲戰友們之後都再冇死人,就算Voldemort 用binding curse落Longbottom都好快解左咒,變相被Harry的‘愛’保護左
魔法部班老屎忽仲廢過班學生 點解無人講

例如邊個?

魔法部部長 未見過佢勁過 跟住就比人殺左

夫子?我覺得佢只係僥倖做到呢個位,之後仲要迷戀權力同地位
又成日覺得鄧不利多係想坐佢個位而唔聽勸
我覺得食死人肆虐去到佛地魔再出現呢個局面佢都有份造成

部長未必要法力高強嘅
搞政治之嘛

相反正氣師就要法力高強啦

都係嘅,不過夫子真係
個人問題,對佢冇好感

同埋岩岩先睇到巴打應該講緊昆爵(被殺),我一見魔法部部長就諗起夫子先

以我記憶昆爵好似係法力高強?

好似話佢專對付黑魔法師,法力都幾高強
我唔太記得佢....有冇巴絲打補充下

正氣師主任》部長
有料係有料 但又係唔信鄧不利多 又尻捉人

尻讀烤, 你想講鳩?
留名
佢出第一集果陣好似小六定中一

同年
魔法世界但冇MP概念
個個都好似玩緊阿福快打咁
鬥秒
點解唔用第三集既秒麗用黎讀書既既時間器回到過去殺左佛地魔

馬份殺左校長都唔洗坐監

重睇啦屌
哈利頭幾集識既技十隻手指數得曬
多數玩跑online多(再加父母幹)
榮恩食左妙麗

Bug

用返話劇版設定,你當妙麗係黑人觀感就fit好多

用返小說版妙麗都唔係靚女

以前睇小說覺得妙麗似同哈利多啲
最神奇係第六集哈利突然間話鍾意咗金妮
劫盜地圖顯示到隻榮恩隻老鼠就係peter
點解孖仔幾年黎都唔發覺榮恩成日同一個叫peter既人一齊

唔記得details, 孖仔幾時攞到地圖?
同埋隻老鼠唔係第三集開頭唔見咗?
第六集殺完 dumbledore 成班 death eaters 入左 Hogwarts 仲係咁破壞
Harry 仲單拖挑機
點解個陣成班death eater 唔捉左佢一了百了
係第7集先開始捉極都捉唔到

嗰時哈利唔係仲有愛護身咩?
古靈閣貝拉個倉庫
入面啲寶物落晒複製咒
有呢種咒語
啲人駛撚賺錢賺得咁辛苦咩 好似係

好似有時限, 同埋好似有法律規定唔可以變財物用
一路睇先發覺自己一路將fanfic同原著混淆晒
睇怕我都要重頭睇返次

個人會用另一個角度睇

另外醒起題外話,pottermore入邊Rowling講過,正正就係因為Harry自願被殺,好似佢媽媽當年voldemrt放佢一命但都自願被殺一樣,為愛(Harry為左Hogwart 入邊的戰友;Lilly為左Harry)sacrifice自己,所以hogwart啲戰友們之後都再冇死人,就算Voldemort 用binding curse落Longbottom都好快解左咒,變相被Harry的‘愛’保護左

係愛呀,哈利

同埋好似話因為佛地魔享第4集用左哈利d血去重生時,將lily享哈利血中既保護咒都移埋到自己身上,所以當有lily的保護咒的血仍然流動時,佛地魔一日唔死,哈利都唔會死。所以第4集時校長聽到件事時勝利的眼神就係咁解。
英國只係得3000個巫師

邊有可能

霍格華茲有1000個學生,魔法部有1500個人,即係得返500平民

人數方面羅琳自己都承認係bug

好似哈利果年同級gryffindor有5男3女,俾盡佢十個人啦一級,乘7都係約70個人一個house, 4個house都係約280人,同1000人比仲爭好很遠

廢青決定重溫一次

好靚呀本書 係邊買

入面d插圖有冇唔同?
留名

廢青決定重溫一次

好靚呀本書 係邊買

入面d插圖有冇唔同?

小說嚟架

廢青決定重溫一次

好靚呀本書 係邊買

入面d插圖有冇唔同?

小說嚟架

個人會用另一個角度睇

係愛呀,哈利

同埋好似話因為佛地魔享第4集用左哈利d血去重生時,將lily享哈利血中既保護咒都移埋到自己身上,所以當有lily的保護咒的血仍然流動時,佛地魔一日唔死,哈利都唔會死。所以第4集時校長聽到件事時勝利的眼神就係咁解。

正解 雖然所有野都合理,但我始終覺得哈利嘅主角光環大過籠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞