一人一個哈利波特既bug

513 回覆
37 Like 6 Dislike
邊撚個秒麗

笑左
仲有個忠實咒之類嘅嘢
好好利用都係屈機架喎
點解咁傻交比隻老鼠
自己做個忠實者唔得咩

廢青決定重溫一次

一齊

我哋張床好襯
仲有個忠實咒之類嘅嘢
好好利用都係屈機架喎
點解咁傻交比隻老鼠
自己做個忠實者唔得咩

好似話係諗住叫Sirius 做secret keeper, 但係最尾一刻鐘一念地獄諗住出奇不意所以換咗Peter Pettigrew
點解彿地魔咁撚強
但得英國魔法部同霍格華滋既人同佢打
其他國家既巫師做緊乜

利申冇睇過書

可能係一開始冇考慮個世界觀咁大

魔法部都係就咁叫魔法部 無特登去叫英國魔法部
後來先出現咩阿根廷魔法議會

全世界既時光器竟然只係得英國魔法部保存
關於Time turner問題
其實時間控制係魔法界仲有好多unknown,所以魔法部dept of mystery先有間房專門研究時間,而個研究係未完善

各種問題包括:
1) 回到過去但要等時間過先返到現代,如果返去殺彿地魔bb就要等多50年先返到現代
2) 可以精準地回到過去幾遠?書入面只係幾個鐘,可能未可以去到幾十年
3) 時間旅行係有法律管制住,妙麗有提過,例如唔可以去搵過去嘅自己等等。殺彿地魔會影響到嘅野太多,例如,有好多人因為黑暗時代趕住結婚生仔(驚死左無得結),殺左彿地魔會令好多人unborn,個蝴蝶效應太大
英國只係得3000個巫師

邊有可能

霍格華茲有1000個學生,魔法部有1500個人,即係得返500平民
仲有個忠實咒之類嘅嘢
好好利用都係屈機架喎
點解咁傻交比隻老鼠
自己做個忠實者唔得咩

好似話係諗住叫Sirius 做secret keeper, 但係最尾一刻鐘一念地獄諗住出奇不意所以換咗Peter Pettigrew

可唔可以自己做secret keeper
之後永遠唔出間屋
咪永遠無人搵得到

廢青決定重溫一次

一齊

我哋張床好襯

between我本書俾我隻貓咬爛左個角
呢本係我第一本哈利波特黎
雖然黃曬又「梅」曬我都仲係要睇呢本
但爛左真係好心痛
仲有個忠實咒之類嘅嘢
好好利用都係屈機架喎
點解咁傻交比隻老鼠
自己做個忠實者唔得咩

之後永遠唔出間屋
咪永遠無人搵得到

其實可以,就算唔係自己,都可以係lily
例如鄧不利多就係order of phoenix HQ的secret keeper
仲有個忠實咒之類嘅嘢
好好利用都係屈機架喎
點解咁傻交比隻老鼠
自己做個忠實者唔得咩

之後永遠唔出間屋
咪永遠無人搵得到

係喎,要搵人問下JKR 喇
仲有個忠實咒之類嘅嘢
好好利用都係屈機架喎
點解咁傻交比隻老鼠
自己做個忠實者唔得咩

之後永遠唔出間屋
咪永遠無人搵得到

係喎,要搵人問下JKR 喇

呢個咒係屈機嘅
點解彿地魔咁撚強
其他國家既巫師做緊乜

利申冇睇過書

但第四集都已經有第二個國家既學校岀現
我唔明點解唔用吐真劑
可以解決到大部分問題
洗鬼用破心術同酷刑咒

吐真劑好難配 又要十九幾樣材料整幾個月 佛地魔用一個咒語就搞掂

直接用吐真劑咪唔洗開公審
搞咁多野
用落食死人度逼供

記得電影入面提到吐真劑都幾珍貴 石內卜嘅最後一支吐真劑用左係秋到 石內卜bb個樣仲好深深不憤恩不里居條八婆

死八婆浪費我最後一支好野

卜卜

卜卜做左咁耐卧底又唔表明身分一定好慘豬
第一集最尾榮恩捉棋
點解佢同哈利要騎上隻棋
明明就咁用口講都叫得郁啲棋

印象中書入面係harry佢地代替左個隻棋
電影製造效果掛
點解成套電影好似係得史萊哲林同葛萊分多鬥。
雷文克勞同赫夫帕夫存在感近乎零
係有消影術前班巫師成日用掃把or 火爐

???
有無人討論怪獸與牠們的產地

果d 閻魔惡靈無係哈利波特七部曲出過 剩係話鄧不利多bb個妹係
係有消影術前班巫師成日用掃把or 火爐

???

係咪講緊第二集由榮恩屋企去斜角行個火爐
點解彿地魔咁撚強
其他國家既巫師做緊乜

利申冇睇過書

但第四集都已經有第二個國家既學校岀現

歐洲近啲掛...
到Fantastic Beasts就出咗好多國家

果d 閻魔惡靈無係哈利波特七部曲出過 剩係話鄧不利多bb個妹係

有機會係
我決定係床低搵番幾本書出黎睇

呢個係fan theory啫
留明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞