一人一個哈利波特既bug

513 回覆
37 Like 6 Dislike
有冇人睇左cursed child本書討論下劇情?

其實我都唔知當佢係正史定official fanfic好

雖然同正史無得比但都幾好睇,好似睇住呢班人成長好想知佢地以後同下一代會點

fan fiction
一路睇一路毛管戙
初初以為係official外傳先買,回水呀

50幾蚊本咁平

尋日上去望現在$99.x一本
paperback book set 400幾
hardcover book set. 800幾
想買hardcover 收藏

買啦free shipping 其實好抵~

有無中文版買?

成set係硬皮?見paperback 有禾⋯

英國成人個款

50幾蚊本咁平

我都覺五十幾好平
即刻上去book depository 睇睇
人在英國 £3.86咋
搞到想買返set小說睇
但又驚英文版睇唔掂

利申 未睇週小說
搞到想買返set小說睇
但又驚英文版睇唔掂

利申 未睇過小說

因為個一刻哈利有粒石係身,如果以「死」為之敗,當時嘅哈利就係不敗之身

我記得有個理論定唔知書有講
支魔杖係計你"打敗"左上一個主人而搶返黎
但果下哈仔係"自願"受死亦冇反抗, 所以technically老佛係冇"打敗"到哈仔

哈利仔自己都咁講
不過個童話故事入面接骨木魔杖明明係死相傳

隔左好耐唔知有無記錯:石內卜先係殺鄧不利多,定唔知搶左馬份支杖,然後佛地魔以為殺左石內卜就有魔杖擁有權,但其實最後石內卜叫哈利殺自己,所以哈利一直係魔杖擁有人。佛地魔個時以為魔杖唔聽佢講係因為佢無殺石內卜,魔杖唔認佢做主人,所以先要殺石內卜,但其實佢「殺」完魔杖都係哈利既。

但果下哈仔係"自願"受死亦冇反抗, 所以technically老佛係冇"打敗"到哈仔

哈利仔自己都咁講
不過個童話故事入面接骨木魔杖明明係死相傳

隔左好耐唔知有無記錯:石內卜先係殺鄧不利多,定唔知搶左馬份支杖,然後佛地魔以為殺左石內卜就有魔杖擁有權,但其實最後石內卜叫哈利殺自己,所以哈利一直係魔杖擁有人。佛地魔個時以為魔杖唔聽佢講係因為佢無殺石內卜,魔杖唔認佢做主人,所以先要殺石內卜,但其實佢「殺」完魔杖都係哈利既。

專登去睇多次,馬份解除武器但係係石內卜殺鄧不利多,魔杖要殺死上一任擁有者,所以要殺石內卜,魔杖先會聽佢話。
<blockquote><blockquote>

哈利仔自己都咁講
不過個童話故事入面接骨木魔杖明明係死相傳 </blockquote>

隔左好耐唔知有無記錯:石內卜先係殺鄧不利多,定唔知搶左馬份支杖,然後佛地魔以為殺左石內卜就有魔杖擁有權,但其實最後石內卜叫哈利殺自己,所以哈利一直係魔杖擁有人。佛地魔個時以為魔杖唔聽佢講係因為佢無殺石內卜,魔杖唔認佢做主人,所以先要殺石內卜,但其實佢「殺」完魔杖都係哈利既。</blockquote>

專登去睇多次,馬份解除武器但係係石內卜殺鄧不利多,魔杖要殺死上一任擁有者,所以要殺石內卜,魔杖先會聽佢話。

完全唔知你up乜鳩

老佛只知石內卜做低左校長
所以認為石內卜係力量持有者

事實係馬份已經攞左

佛: 鄧-石-佛
事實: 鄧-馬-哈
&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;

哈利仔自己都咁講
不過個童話故事入面接骨木魔杖明明係死相傳 &lt;/blockquote&gt;

隔左好耐唔知有無記錯:石內卜先係殺鄧不利多,定唔知搶左馬份支杖,然後佛地魔以為殺左石內卜就有魔杖擁有權,但其實最後石內卜叫哈利殺自己,所以哈利一直係魔杖擁有人。佛地魔個時以為魔杖唔聽佢講係因為佢無殺石內卜,魔杖唔認佢做主人,所以先要殺石內卜,但其實佢「殺」完魔杖都係哈利既。&lt;/blockquote&gt;

完全唔知你up乜鳩

事實係馬份已經攞左

正解
重睇緊電影 睇完頭五集
Expecto patronum
&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;

哈利仔自己都咁講
不過個童話故事入面接骨木魔杖明明係死相傳 &lt;/blockquote&gt;

隔左好耐唔知有無記錯:石內卜先係殺鄧不利多,定唔知搶左馬份支杖,然後佛地魔以為殺左石內卜就有魔杖擁有權,但其實最後石內卜叫哈利殺自己,所以哈利一直係魔杖擁有人。佛地魔個時以為魔杖唔聽佢講係因為佢無殺石內卜,魔杖唔認佢做主人,所以先要殺石內卜,但其實佢「殺」完魔杖都係哈利既。&lt;/blockquote&gt;

完全唔知你up乜鳩

事實係馬份已經攞左

唔洗殺死原持有人者,要殺人先可以得到擁有權係慣性歷史,因為馬份以前都係由另一個巫師打敗擁有者去得到elder wand。
其實只要係從持有人手上搶走就得
馬份被搶魔杖,雖然佢嗰時冇elder wand 喺手,被搶嘅係佢自己嘅wand,但呢件事令到elder wand 覺得佢已經畀人disarm 咗而開始認搶wand 者做主人,即係哈利。佛地魔從墳墓拎wand 冇做到從真正擁有者手上搶嘅效果所以擁有權落唔到喺佢到
點解佛地魔唔好好收埋條蛇佢
要放佢出黎俾奈威殺

小説有講本身條蛇有個金魚缸charm 保護
係到最尾佛地魔喺奈威表態先一時鬆懈放左佢出嚟之後俾奈威喺分類帽拎把劍出嚟一嘢斬Q 左佢
有冇人睇左cursed child本書討論下劇情?

其實我都唔知當佢係正史定official fanfic好

雖然同正史無得比但都幾好睇,好似睇住呢班人成長好想知佢地以後同下一代會點

JK 話係正史
最尾解釋接骨木魔杖個擁有權個到有啲唔明
馬份解除鄧不利多武器擁有權馬份
哈利徒手搶馬份魔杖之後馬份個枝轉左忠誠跟左哈利咁最尾又話接骨木魔杖又跟埋佢 姐係當時哈利同時有兩枝魔杖係對佢忠心 當依個成立
之後彿地魔殺哈利 咁枝接骨杖唔係應該變左跟佢?點解會話個主人一直都係哈利

因為個一刻哈利有粒石係身,如果以「死」為之敗,當時嘅哈利就係不敗之身

哈利冇死到
因為Lily 個Love charm 喺佛地魔復活嗰陣經harry 嘅血過咗去佛地魔到
變成只要一日佛地魔唔死,哈利都唔會死
索命咒只能破壞哈利身上嘅分靈體(正常索命咒唔可以用嚟破壞分靈體,除非嗰個人係製造者)

thx

左邊個miss好似打仗死咗

佢叫芭絲茜達·芭布玲,教 古代神秘文字學
但未見過咁濟....

仲有麻瓜研究個miss,見都未見過
死咗都冇感覺,我覺得應該比佢出下場,大家見佢死先會有感覺

霍格華茲個系統似大學
Lecturer/Professor 係會編到可以教晒所有堂,學生亦會有空堂
And 電影cut 左好多嘢,皮皮鬼同血腥男爵條線都係完全cut 走左
點解唔用第三集既秒麗用黎讀書既既時間器回到過去殺左佛地魔

馬份殺左校長都唔洗坐監

有講過時間器唔係改寫歷史嘅法寶
因為會發生嘅已經發生咗
無發生到嘅你用時間器都係做唔到

本身第三集嘅時候妙麗係用嚟上撞時間嘅堂,但第四集佢覺得冇必要讀占卜學就唔再用時光器而還返畀魔法部嘅神秘部門
第五集神秘部門嚟食死人追擊波特嘅時候整爛晒所有時光器
所以之後去到死神聖物都冇時光器
係去到被咀咒的孩子先話原來仲有個5分鐘版嘅時光器同馬份家本身都有加強版嘅時光器珍藏。
仲有個忠實咒之類嘅嘢
好好利用都係屈機架喎
點解咁傻交比隻老鼠
自己做個忠實者唔得咩

好似話係諗住叫Sirius 做secret keeper, 但係最尾一刻鐘一念地獄諗住出奇不意所以換咗Peter Pettigrew

可唔可以自己做secret keeper
之後永遠唔出間屋
咪永遠無人搵得到

係喎,要搵人問下JKR 喇

呢個咒係屈機嘅

天狼星 好似講過 推介俾peter 做

天狼星話大家都以為佢係 要黎個出奇不備
換左做第二個 到時佢就會四圍避
又因為佢懷疑路平先係內奸
所以最後搵左彼德

我意思係點解唔自己做保密者
之後打死都唔出間屋
咁咪咩事都無

我諗個概念好似不破誓咁要有一個係約束者 一個保密者 再加一個當時人
但其實都係有個bug就係點解唔可以波特兩公婆做哂兩個角色

呢d 都唔算bug 嘅
作者補一句話保密者唔出去個地方咒語會失效
咁就解釋到

如果作者講左又自相矛盾先係bug

保密者一定要喺保護圈之外,唔係嘅話個咒語無效
鄧不利多自從做左保密人之後係冇入過天狼星間祖屋
第5集哈利用酷刑咒打貝拉點解唔洗去坐牢
殺左天狼星之後果到

因為魔法部唔知佢出

魔法部淨係可以靠未成年巫師身上約束咒偵察到未成年巫師附近施展過嘅咒語類型但唔會知係邊個施法
所以喺一個同時住左成年及未成年巫師,例如洞穴屋、天狼星祖屋,係冇可能知道係唔係未成年巫師施法
但哈利姨媽住嘅地方,因為魔法部知道得佢巫師一個住喺嗰度,所以可以斷定係佢施展護法咒
但喺魔法部一戰裡面,喺哈利對貝拉施展咒咒虐,佢身邊仲有一堆食死人同鳳凰會嘅人,所以魔法部只會知道有人喺未成年巫師一定範圍之內用咒咒虐,但唔會查到係邊個,除非有人對哈利支魔杖用前咒現
7個學年就由小一去到大學畢業

係中一至中七
頭兩年讀必修科,第三年開始可以揀科,第五年普等(會考),第六年根據成績同職業取向揀超勞嘅科,預備第七年嘅超勞(即係a-level),冇大學,所以讀完第七年就唔洗再讀
去去武器走是否屈機

我覺

無魔仗都可以施法

有咩?邊到?

第一集一開波 麥教授點貓變番人?
重睇啦

你講電影? 電影係好多bug
不過其實書入面都有形容佢地係長袍下擺動d魔杖
加上冇聲咒冇特別注明亦正常

貓點渣魔杖?

又係喎
我估可能有時間卦,唔知有冇人問過jk

基本上魔杖只係一個媒介去施法
無魔杖係可以出到法術
哈利細個已經做到 第一集有講清楚的

冇錯,不過我記得好似話用魔杖施魔法效果係最好

如果無聲+無魔杖都可以施法 咁點解天狼星唔識逃獄?

巫師本身有天資可以施法,例如莉莉本身就識飛,而且天賦可以練得更強,天狼星可以練到就咁變狼。而魔杖本身係一件法術增強器,透過本身魔杖來自奇獸嘅杖蕊去增強巫師嘅魔力同作為導引去射出魔法
最強嘅杖蕊係騎士墜鬼馬尾毛之後係鳳凰尾毛
上面有啲人真係為講而講

我自己睇小說7集睇過好多次,其實bug就冇咩,不過樓上好多人只睇電影,所以雞到199姐

小說個世界觀好完美極致,所有嘢去到死2講通晒。
係電影冇可能用兩個鐘講起碼要半日時間飛住嚟睇先睇得晒嘅書
唯一我覺得係bug嘅就係時光器,第五集直接整爛晒佢當佢唔存在,結果後傳又出返嚟
第六集殺完 dumbledore 成班 death eaters 入左 Hogwarts 仲係咁破壞
Harry 仲單拖挑機
點解個陣成班death eater 唔捉左佢一了百了
係第7集先開始捉極都捉唔到

佢地果日既目標係殺鄧不利多掛

我記得哈利最後個part由頭到尾都係同鄧不利多一齊直到佢死
佢當時比鄧不利多落左定身咒,然後鄧不利多仲拎左張隱形斗蓬披左係佢身 直到佢死左咒語先解除
而之後佢就忙住對付馬份

電影同小說完全唔同
小說石內卜冇「薯」過哈利因為哈利係全程隱形被定左喺牆直到鄧不利多被殺
最好J係 Luna Lovegood
最好J係 Luna Lovegood

小說描述嗰個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞