[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
呢個時勢 係米冇得唔洗d褲喇?
唔洗成日洗係因為羊毛本身「含大量羊毛脂,不利細菌、病毒生長。」

病毒既存活條件其實好嚴苛,響愈光滑的地方愈容易存活,例如光滑既金屬表面,相對地響毛織品上既存活時間就會短好多。毛質衣物上,如果沒有近距離接觸,病毒存活可能性很小。

病毒空氣中、飛沫裡存活的時間更長,我地要戴口罩係因為要防飛沫,勤洗手係因為我地對手成日接觸不同既「光滑表面」例如金屬握把,而且有時會接觸我地個口、眼、鼻等「黏膜」,容易間接將病毒帶入體內,所以手要保持乾淨。

回帶番去十幾年前,政府廣告日日洗腦,防沙士要1:99清潔地方,抹野要用1:49抹,叫大家戴口罩、勤洗手,都無叫你勤洗衫啦
我有個纏繞左我好耐嘅問題,就係條褲永遠小腿都會外八咁叉左出去,除非條褲係好tapper
但我唔鍾意啲好窄嘅褲,所以好多時都人遇到呢個問題,搞到造完啲褲都係唔多啱心水
我想問究竟個問題係出左係邊到呢?
係本身紙樣cutting唔好?
係度身果part 度得唔好?
定係我對腳有問題?(我無外八或內八,但腳短)
究竟點樣先可以achieve 到reference 入面嘅 clean curve?
應該裁同做都可能有問題。

裁就pattern問題唔講太多,因為你識黎都無用,一般師傅唔會俾你外行人教內行人做褲,就算你岩都唔會理你,面子問題(尤其上左年紀)

除左版型問題,裁時的失誤亦有機會,問題亦有機會,有時做褲師傅為左慳布紙樣唔擺正去裁,經紗唔係90度垂直向地面,而紗線有慣性同力量,就會因為紗紋不順既力而向外扯,呢個情況的話是無得救的,只能拆左成條褲,甚至要重新叫有重做。

至於做,好多時都係睇有無歸好啲紗先做、車果陣有無鳩咁黎etc。原因可以有好多,解決方法不外乎一個,拆左條褲佢重做。
感謝,即刻明曬我諗就係因為你話慳布果個問題
睇嚟唯一解決辦法都係比貴啲做好啲
其實可能係右邊
屌!呢個reply真係唔讚唔得!
想問下對JM Weston chasse 667 成皮幾嘢 到底咩玩法
但我對佢地對180 Classic loafers念念不忘,雖然有啲貴五千幾蚊,但so far rtw casual loafers IMHO最靚係佢。 本身響倫敦來去買,可惜鍾意隻色無我碼😢
Jm weston喺法國成鞋來講都好高地位
除咗Dr.ma 之外仲有咩皮鞋襯到casual d ?
點睇林作既西裝advice
Falke上網買
Suede loafers ?
點睇佢個髮型?

Hope this helps
你有冇睇過佢講西裝? 都有文有路架wo

咁你覺得佢呢件衫點?
咁你有冇睇過呢個post點講西裝先?
同埋冇圖冇link 點同你傾計呀?
Super 160
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞