[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
頂呢張直頭係部長look
見到佢咁自信,只能夠講:如入無人之境
我個人就覺得佢身型不算難fit嗰種,高度一段,未叫做好矮。
件衫明顯問題就太長啦,個quarter 太方啦,個胸同腰的處理唔好啦!
巢就我估有機會是他喜歡,他要做就一種不修邊幅的style 嘛。
佢衫長令佢個袖睇落短咗,定係我理解錯?
胸腰處理係邊方面出咗事呢? 我明睇落有啲怪但係又講唔出
同埋個button stance可唔可以再做低啲?
即係毒撚切忌有自信
照你咁講
睇相嘅話,tlb 嘅造工同用皮都怕得住jl?
輸嘅係pattern 同last 個proportion?
咪講笑啦
睇相係睇唔清楚,唔係真係拍得住
我自己覺得last definition 已經係差唔多係everything咁滯
而且你好難搵到啲last definition 做得好好但皮質好差、造工好差既鞋
咁我就想學野喇
點睇到jl 手工同用料好啲?
乜都唔洗理,分別著上腳然後去照一照鏡就得架喇巴打
兩間廠都係用ilcea museum calf,但同一間廠同一款皮會有唔同分級同利用率,就出現左以下兩個問題:

一、ilcea同John Lobb都係愛瑪士(如果我無記錯)持有,你覺得最靚的一批料會去左咩牌子度?

二、你覺得一張牛皮,跟John Lobb standard做到幾多對,跟TLB standard做到幾多對?
Saint Crispin’s
原來sc皮質好差架咩?
佢啲last真係好靚
謝解答. 大部份人只會講xx屌打xx, 一問就潛水.
咁一萬蚊對johnlobb 減去牌子既premium, 牛兄你覺得值幾多?
面皮方面 tlb artista同john lobb 會差幾遠?
謝謝
Vass算唔算
Vass既last唔算靚吧
頭盔:未見過實物
下,佢依家賣八九千差唔多啦,邊洗一萬
你好耐無行街?JL香港list price邊有一萬樓下🙄
幾時話響香港買買Lobb梗係瑞典網買啦
牛巴生快
爬哂文,夠唔到你咁有骨氣👍🏻有機會都好想識下你真人飲杯野😏🔥
牛巴生日快樂!
有基本問題想問:
買左套rtw返黎 企定既時候膊頭正常,手臂向前向後都無大問題,但如果手臂打橫伸既話個膊頭就會摺得好明顯,咁樣係膊頭問題定係Armhole 太細?
係咪死症黎無得救?
抱歉借個位,小弟有下列布料想相讓:

1. Bofanti Tessuti 淺藍恤衫布料兩塊
2. TM 恤衫布料四塊 (白/格仔/藍白條/棗紅白條)
3. Fresco 520 (好多人中意嘅藍色) 1.3米
4. Smith Woolen Tropical Wool 灰色條子 1.3米

有意請留 TG
以前馬屁股夠係 cheap 嘢啦,我淨係知大王好有米就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞