[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
整唔起進口羊毛 更加唔好提茄士咩 唯有用土布
膜拜大王香雲紗,100% silk
唔好睇已經是最大問題,四五萬買套衫著出黎咁既樣
見alden 應該買 barrie last, cj 應該買咩last ? 同埋係咪都係t記買
呢隻布工人媽姐著架咋
341/348 last
上流社會人士嘅衣料,只配俾大王嘅工人媽姐著
咪係!你見到件衫有無眼前一亮的感覺?
定係望落去,嘩!乜咁老土嘅?嘅感覺?
我們成日話D上海老師傅,件衫明明係啱身,但望落去硬係有朕土味,咪係呢種囉!
其實係點樣做到咁既效果架呢?
正常你係一個咁出名既裁縫,就算係個客要求,你都應該接受唔到做出來係咁既樣架喎
求救
點解有時一上mirror gloss 就會咁樣起蹟嘅?
做生意姐,A&S一早已不是當年既A&S,鋪又搬出左Savile row,老細又換左,head cutter2013年退埋休,你望下佢地當年幫Fred Astaire整既衫同佢地依家既樣子都不是同一回事啦。

依家想搵番當年A&S 既drape cut,望下Steed Tailor啲出品仲似樣啦
太多水
The English Cut都得
講開jm Weston,佢對loafer 皮質如何?
I mean Tom Mahon
有冇人睇咗The Gentleman 入面啲衫好正
https://www.spotern.com/en/media/28621/the-gentlemen
同問,想學野;到底係邊d 細節既地方會導致到果浸鄉土味?
關唔關整件衫既線條太方正剛硬?
同埋我都好想問點解幾皮野一套,腰條,袖,褲既線條都咁唔利落既?
係純粹係巢咗定點?
英國佬時代 高官同差頭出巡係著麻架 香雲紗/黑膠綢係鄉下人先著
會唔會林生身型真係太柒 救唔到呢
無理由個個都造到咁
條褲已經出晒事皺過我阿婆
有啲野,難以言傳,只能意會
我覺得最大問題係太有自信,審美觀有問題
1. 揀既布望落偏輕身唔drape,而且顏色又好奇怪,淺藍pin stripe任你個人本身幾型我覺得都係難carryEven我覺得佢po出黎王子個套都唔好睇,no offense
2. 恤衫望落同件G2000街邊貨差唔多,同埋唔知關唔關事,我自己d恤衫光筒多,同埋無乜野都唔會落collar stand,因為個領望落會死d,感覺上明筒恤衫係偏casual,襯落一套偏aggressive既pin stripe度,帶出黎既土味/倫敦金味更重
3. 佢d衫比例又係有d怪,本身個人已經矮,件衫做到咁長,仲要配多條低腰褲,望落更矮雖然睇唔到全身,但大概睇個衫長同下圖個全身比例應該差唔多,再睇埋下圖條褲個break...
4. 髮型太柒,睇佢ig有d執過個頭、帶返con既相,比起呢張落望更有精神

比例示意圖

以上言論只係鳩up,同件衫同鋪頭無乜關係,口味出事去邊整都出事,望落雖然好似人身攻擊,但真係好難形容佢出事個位係邊,佢係成個package撈埋一齊出事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞