[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Uniqlo 啲v neck tee 都幾好著。平過sunspel好多
搬去邊?
Btw佢舖個位都算係死位嚟,又暗又唔夠冷氣電梯又唔係成日開

1-3都係High Twist野 睇我想揀返自己有嘅嘢定試新嘢
咁robin又無講,剩係話租金只需四分一仲唔洗俾百貨公司抽水
你一定係新黎架,唔知道牛巴同萬年既恩怨
你問佢萬年新到既系列,佢連摸都未摸過點俾Comment
又有打手 兄弟賣得貴到無譜是常識吧?
講事實你就話係打手,你又知人地俾幾多商業折扣俾裁縫,人地set 高retail price係唔想賣俾散客啫
睇IG ,而家A記,陳記,Prestitch, Gaudery, etc都用好多萬年既布,你當咁多老細傻既咩
聽講你舊東家P記自從你走左之後,而家都有用萬年既布喎,點解嘅?
你又知我唔知幾多折?對裁縫黎講賣得出既布佢地照乘margin,有幾傻?有人問fox、Harrison’s佢地咪賣囉,夠貴乘番margin個absolute value都高啲啦,好多鋪一黎就推zegna、loro、scabal添,推高支數最好有埋cashmere,貪佢夠貴呀嘛!

Harrison講真啲野質素唔差(係俾兄弟搞到太貴姐),又好做,鋪頭洗乜理你係咪overpriced布錢?個客肯俾咪得囉,佢地賺多啲添,個客肯俾Loro Proposte,我都推佢買啦,唔通同佢講「唔洗買咁貴架,dagdule咪得囉」咁咩?

兄弟俾唔同鋪頭有唔同折,幾多我唔爆啦,但為左討好啲大朵你愈出名佢就收得愈平(不過都平唔過英國買)。

而作為一個消費者,如果我買t&l LGB一千都唔洗,買Lesser要成倍價錢(批發價,一樣既野),Fresco同Explorer先3xx-5xx (批發散剪),spring ram差唔多preformance要俾多幾倍錢,咁我點解唔揀平啲?

下下都扯私人恩怨,你唔悶我都悶啦。
SW better, fox d 紗唔靚,SW果隻個手感其實同HS新果隻輕磅100s high twist有啲似(唔記得左名,後補)香港的話應該幾岩著;fox的話如果你堅持買fox呢個牌子,我會鐘意fox air多啲。

BTW點解有人會覺得我摸唔到Harrison’s同Fox d布?真係當我入G&H淨係同Davide飲咖啡去red lion隊啤?
比商業折扣關我咩事 呢度係消費者討論區喎貴就認啦 客觀事實都好駁
U記 299 cashmere 天下第一
我始終站在無印的一邊
咁咪睇下你係自己買布,定係直接裁縫落order 囉
我比較過幾間裁縫Offer既價錢,同級別既布,又唔覺Harrisons比其他牌子貴喎
If you said so。

但我想問下咩為之同級別既布?據我所知Harrison某本百四枝既精紡係CB織,但批發價(你所謂既商家折扣)講緊貴人地同spec本百四枝成倍(欲知詳情請自行聯繫Golden Circle睇版及問價,我相信佢地好樂意答)。

而T&L本 LGB入面亦有大量同H Lesser(Harrisons 旗下)一樣原料一樣spec同一間廠織既料,有啲仲要連個色都一模一樣,但呀兄弟說賣貴人地Cheers Ltd成倍(都係講緊批發,兄弟既批發價同cheers既零售價幾乎一樣)。

當初人地肥平拎T&L中港台代理,呀兄弟仲想洗橫手阻止添,不過衰左咁解姐。

不過護旗手兄弟專注國內市場,大陸大把人易呃啦,洗乜黎連登搵黃絲生意呀?
屌,香港撚有四季西裝咩,夏天咁撚熱冬天咁撚濕凍,話有四季料你都唔信啦,夏天無冷氣裸跑都熱呀。
吹水真係好容易,乜Harrisons 有百四支既布?點解我睇網站揾唔到既?

我又聽講呢度有人之前一直揾開大陸人生意,又做Trunk Show又有群組,係微博幾萬粉絲,但俾人踢爆左係雙面人之後,要好似周柏豪咁狂刪微博,可惜賬戶删唔到,到而家仲可以俾人鞭屍咁鞭,嗰個係咪你呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞