[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
咁岩兩對都有可以插咀

Ugolini手工上一定無Bolero咁氣細,有時車線都會跳或歪

兩位都會畀到意見你要整咩野,岩咩設計,有何需要,記得兩次用咩皮都同兩位師傅傾左好一陣

Ugolini Fitting係好快手,一次解決,除左Vamp有位多外,其他位都非常好,就係個鞋底搞錯左

Bolero Fitting左三次,每次都係針對某一位置做修正,甚至再度過,仔細得好緊要,成品亦係好Refined

如果入門單睇價錢同體驗,Ugolini絕對無伏。
我撚完貓聽日先搭下咀
謝牛巴喵巴
睇兩位鞋匠既ig鞋相,覺得佢地個風格好唔同,bolero就好精緻,ugolini就好粗獷好玩味咁樣,唔知係咪咁形容
如果搵日本鞋匠做beapoke既話, bolero係咪都應該冇揀錯,值得試?
依家開始儲下彈藥,準備突破心理關口先
Bolero大興趣d 去日本整應該平一截 但名古屋又唔想特登去
Bolero 依加幾多起錶
日本係31萬yen起錶 香港係兩萬九(好似)起錶,其實計番條數30%左右mark up我認為合理
BTW Nicholas Templeman三月黎,如果疫情唔係太差的話
基本上著完一日 想下次靚仔出場 都係要勤力熨褲
想問有無人試過suitsupply custom made同custom made to measure 既分別?
呢D算古法,felt無cork咁易有滋滋聲.
我見過D舊鞋有用蠟青添
點解我無麻甩咁疊水
咁縫得好又好少有滋滋聲既to be fair,好似vass咁粗工就另計啦⋯⋯
屌你啦你出左名富貴!
其實應該全部都係響大陸做(根據我既資訊,唔保證岩),不過我個人認為產地迷思無乜必要,除非你真係好反感大陸製,咁你可能都係要去番啲兩千鎊起錶既鋪⋯⋯(2千左右英國鋪大部分係out source去印度)
希望可以去搵你
件Fumiya Hirano係幾骨子
Not my cup of tea
你影衫真係唔得
影乜都唔得,呃飯食啫
X2
我諗起黃金有罪嘅戲服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞