[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
係咪百四可能我記錯,有機會是百三或百五。

都係果句,欲知詳情咪去golden circle問下囉,問下又唔洗死。其實仲有大把例子,最出名要數w bill麻,UW織,一街都係,不如大家又去問下唔同裁縫鋪佢地WB麻同Spence Bryson, Dugdale, HFW,Huddersfield cloth 既價錢有咩分別?

同埋請問咩叫雙面人?我響微信谷屌柒班大陸人添(政治wise),微博唔出係因為post唔到喳傻仔,我係有大陸客,咁點?DB夠有,WW陳夠有,但我地有無好似你地兄弟咁奶晒大陸袋底呀?

俾人上綱上線又話我越南人身高唔夠170仲有啲on9認錯左sartorial beijing個職員係我,為免累到朋友,亦唔留戀,剛博咪刪博,so what?

呢個你唔係認人係大佬架咩?而家俾人一腳踢開感覺如何?
食花生啦喂!
食乜撚野花生
企得呢邊就預撚左大陸人亂鳩咁屌架啦
一樣有明事理大陸人照比錢佢賺
我有認人做大佬咩?(雖則我係真心與人交往),我做乜唔知既,Btw,呀維尼打手,你亦remind左我我響微博做左啲咩on9事。

當日睇到有手足發夢被射爆眼,我忍唔撚住改機票提早番香港,忍唔住響微信屌柒班on9紅色人,忍唔住響微博屌柒班攻擊香港人既人。

啲私信我既大陸人,只要唔係一黎就鬧港獨,我都一個一個人去解釋、說明,希望可以改變佢地諗法,可以影響一個就去影響一個。

我係一個和理非,甚至有少少大中華膠,作為商人,我真係好撚蠢,響微博、微信啲咁撚高風險既地方想要點化班大陸人,結果咪俾人吹我港獨,小粉紅洗鳩我微博囉,我係無左好多大陸客,無左個微博,咁又點?我認我蠢,最少我做野對得住良心,唔係為左錢就做護旗手呀!

我係我能力範圍內用我微薄既影響力去影響我接觸到既人,希望更多人明白香港既處境,我自問問心無愧。

當時黃色經濟圈岩岩起步,有人問過我想唔想將我鋪擺落黃店list,我仲婉拒左,一方面我想資源留俾更有需要既人,另一方面我希望我的客真係因為品質上黎搵我,而唔撚係因為政治立場!我夠膽大大聲講,我無食過人血饅頭!

乜撚野雙面人,我屌你老味呀護旗手,你地兄弟紅撚到連大陸同行見到你地咁撚大力奶袋底都嚇到懷疑人生呀。

兄弟打手身份已經呼之欲出,你地兄弟啲布同spec又比人地以倍數價錢去賣,俾人屌你貴無得博就人身攻擊,響度造謠生事,羞唔羞恥啊你。
全部收皮戰鬥布貴,我日本製高密度三次元立體高機能五層構造銀離子抗菌不織布口罩 剪幾角貴撚過晒你地啲cashmere/lgb/escorial 全港藥房都冇。 過橋抽板熊可以含佢借佢老婆法拉尼條友碌撚啜爆佢春代!
你咪繼續抹黑話我係打手囉,我只係Post 大家都睇到既微博
今日見到有人post上去陳記揀布,推介五隻入面有四隻係你仇人公司既,我就估到你會衝出黎柒
明既,當你當人係仇人,係咁唱衰人地,但人地當你冇到,d布又越黎越多人用,嗰心情係好難受既

That’s what I heard & I wish you good luck
早排碌youtube有個點醒左我既金句,大約係:
任何人都有資格談政治,唯獨係大陸人冇資格
做2或3啦!
BTW既然呀維尼熊吹到自己間公司咁大影響力咁勁抽又咁有品質又「唔係貴」,咁我不妨又share下花生。

話說呢Florence大粒野Roberto Ugoloni(拿呢個我就真係稱佢做my brother in florence喇),已經中止左同兄弟既合作,原因係兄弟宣傳不力,有幾次上大陸甚至0生意,只安排做fitting,亦有好多「行政上」既問題。

Roberto之後黎香港唔會再經兄弟而係自己直接黎,收既價錢將會係比當地(千七歐左右起標)貴少少,而非熊仔價。

雖然Roberto Ugolini手工方面比較無咁細緻,但佢做last同fitting既功力確實係一線,接近當地價錢的話個人覺得一眾想上bespoke又驚太貴既巴打可以一戰,計番條數同買對g&g deco差不多。
呢個我屌
會黎香港咩 有興趣
應該過晒啲政治問題同瘟疫先,但佢話會黎,香港佢都唔少客
好正
比我一定整4
點解呀師兄
我都係諗緊2 或4
佢儍㗎,怕凍唔怕熱㗎。
9 oz又唔算好厚,廿度以下普通人應該ok,十度可能覺得唔夠暖。
咁答唔答到你?
你淨係諗下用同質素既H Lesser LGB整 講緊30+ 就已經gur曬
比我會揀2
4係Twill, 夏天冇咁通氣,Option 2 係Plain Weave,透氣d,而且平3k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞