[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Tie 性價比來講, vanda 手工算係冇得輸
打出來係咩效果?
仲平過suitsupply
Vanda真心係幾好,仲有drakes,Momento Mori同Paolo Albizzati,呢幾個牌子一百美金左右hand roll 3 fold都算好好,手工好,又唔會太貴
https://www.youtube.com/watch?v=WXGxPbBGbC4
so far 覺得最清晰既mirror shine 教學
真係唔係開團都唔知呢度咁多西裝巴打
好多潛水人員、包括小弟
想請教下各位巴打,三粒扣西裝當兩粒扣咁着其實背後有咩典故?
有flat feet 日日要行好多路既可以有咩選擇 ? 尋日行k11 見t記有對 dainite 底既 cheaney 做緊sale 26xx 有交易
有無用開鞋墊? 如果有既帶埋去試
唔同鞋款個足弓support 都唔同, 好難講啱唔啱扁平足
Cheaney啲皮底都幾硬下, 行得耐會有啲攰, 如果danite底可能會好少少掛
有條ferragamo皮帶 全新 有單
賤賣 盒都未開唔想擺係屋企浪費晒
有意留tg
小弟有3m Fresco Navy布想放,有意請留TG

有無人喺Steed 整過MTM/Bespoke? 評價點?
Danite底又重又硬 不了
行路多個人覺得double leather最舒服
點睇lh最新個post將tlb同john lobb比
睇片唔係好覺,睇相就差別都幾大,綁帶位同個last definition都差好遠下,實物拎上身應該仲明顯
Funny
最大分別應該係pattern同last個proportion,你地望一望個開口都知兩回事,同埋John Lobb pattern design啲細位有做足,最直觀一樣野你睇佢綁帶位就個JL果對腳背壓力會細好多⋯⋯

TLB 個新line to be fair係物有所值,三千蚊有咁既水準都已經好好,但拎佢同John Lobb比⋯⋯唔好搞笑啦
認同物有所值。
但同John Lobb直接比較,又似乎太大諗頭⋯⋯
「最直觀一樣野你睇佢綁帶位就個JL果對腳背壓力會細好多⋯⋯」
牛巴講多少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞