[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔好執人口水尾啦有新野未呀,定上頭未俾「指示」你?
應該要物理治療,疤就由佢當留念
重點係人身攻擊或私人事偏多你有重點既大家都願意睇~但其實呢度既巴打係想睇同討論西裝…唔係呢d廢話
我都同你識咗差不多十年八載喎!
阿xx哥我係咪識㗎?
你懂的
我一直係旁觀者,我其實都幾無言。
呢位肥兄既然話明自己不是小熊哥,咁佢哋兩人的恩怨就由佢哋兩個私了啦!
呢度不如講番衫、布、鞋
我反而好有興趣知道你講的T&L LGB40磅/米是所謂「成本價」定出廠批發價?因為你文中不是寫得很清楚。
如果是批發價,有渠道嘅不如益下大家。我就最鍾意做呢D嘢,哎交嘥曬D氣,不如攪D嘢益下兄弟不是更有意義嗎?
肥兄有好野LGB 40 GBP/m
咁就要LM跟機
唔好消失啊
40磅 仲平過散剪fresco 啊以後做咩都用lgb得喇 跪求跟機 團番幾十米
跟機 即刻貨返幾廿米
回想起當年團購200幾蚊fresco既熱血
呢D先真香港精神呀!
仲有19鎊既fox 卡其魚蛋特走
我又要回應下, 點解次次有其他巴打 post兄弟既布, 就總有條柒頭衝出嚟柒, 大家明架,柒頭話齋,兄弟d布質量好,又好做,冇乜位入,兄弟係柒頭既仇人,咪一路啫住兄弟d布定價高黎打囉。咁有人唔同意,好似我咁,佢咪抹黑屈人係打手,甚至係熊哥分身,咁罵戰就開始,歷史不停重演

好似我話比較過幾間裁縫舖,唔覺得用兄弟啲布訂西裝特別貴,最好例子咪今次巴打包膠陳記價錢,SW Abacus比Fresco貴d,但比H&S Crispaire 平,係非常合理,去到英國日本都係咁定位。代理呢行,人人做生意都用來貨價乘一個數為Margin ,來貨貴咪賣貴d,H Lesser LGB來貨貴咪貴囉,根本唔關佢地事

我一開始話定價還定價,最重要係裁縫攞布既折扣,好生意既有Bargaining power可以爭取多d折扣,全世界做生意都係咁運作架喇,等我又俾大家睇下Dugdale香港代理既定價

呢個價錢,比兄弟仲離譜啦,Dugdale全世界定位一定比Harrisons低,入門New Fine Worsted 竟然賣hkd860/yard ,Lisburn linen hkd1080/yard
但代表d乜,呢個根本唔係實價,係睇折扣
各裁縫舖既折扣係商業秘密, 我唔會好似有條柒頭咁懶醒話知道曬舖頭嘅折扣,但我從IG見到幾間係香港活躍既舖,陳記、A記、新P記、G記,DB、BT,就算C記同舊P記都有用好多兄弟既布,再加自己比較佢地價錢,就知佢地攞到既價應該係好合理,所以話兄弟既布賣得貴根本係條柒頭用黎妖魔化兄弟,又唔見條柒頭以前會咁講,人地同佢反面,佢就反轉豬肚就係屎

仲有,裁縫樂意用兄弟既布有另一原因,就係兄弟宣傳好,幫裁縫舖post相帶到新客,仲多埋International exposure,呢d係帶到Value俾成個市場,你睇Dugdale/HFW/雅達/龍華等其他Agent做過d乜?咪就係一味賣布,而家Golden Circle 想有樣學樣,但完全未夠班囉
LGB 40鎊係T&L ex-work price,呢個係工廠以一卷卷賣比客既價,當然量少兩卷起會貴d,The Cheers大陸仔攞貨可能再平d

英國Worsted Mills大部分都係廿幾至四十幾一米,Plain weave 平d,Twill 貴d咁,冇乜特別,亦都唔係咩秘密,但高支同特別成分就真係再貴d

不過而家要做T&L LGB團購應該都要經The Cheers佢地啦,佢地之前係大陸團購都900人仔一米,所以你地要平,咪問下佢地肯唔肯賺少d囉,又或者問下韓國日本d Agent囉

講起呢到,又要講下佢地既歷史,咪俾人以為佢地真係咁好死。話說當年兄弟係大陸有個散客群組,做下團購咁,呢度條柒頭當年都有幫兄弟宣傳,群組中有兩條大陸仔團長,搞團購賺下水腳,搞過幾次H Lesser LGB團,一千人仔左右一米,本來大家關係友好,各取所需

但當兄弟同柒頭決裂後,柒頭心深不忿,諗盡辦法想搞冧兄弟生意,除左四圍唱衰之外,仲教路兩條大陸仔團長學日本隻LGB,向T&L直接買貨做團購。兄弟知道之後同大陸仔講過唔啱規矩,但大陸仔知道來貨價原來咁L低,見有利可圖,唔理之前合作關係,過橋抽版。兄弟向Harrisons反映,但T&L話Quality 同H Lesser唔同,所以生意照做。

後來,兩條大陸仔索性開埋公司The Cheers,出埋自己系列,目標就係兄弟d大陸客。因為LGB俾兄弟吹捧左一段時間,已經建立左知名度,可以想像佢地既銷售策略好簡單,食住條水同客講佢地賣既LGB,平過兄弟好多。而兄弟一向將d客既相post係微博,所以佢地揾客好容易。一線同兄弟友好既裁縫就睬佢地都傻,見佢地咁平賣俾散客仲避之則吉,但總有d二線非兄弟友好既裁縫就係佢地既主打,加上有收購左T&L既大陸山東如意母公司撐腰,可以四圍作威作福。兩條大陸仔同柒頭仲四圍唱兄弟,話兄地阻佢地成為代理,屌,兄地保護自己生意,你兩條茂利咪又係唯利是圖,你估咁偉大益街坊唔賺錢咩,又有咩資格話人?

本來生意既野,利益在前,無可厚非,但我見到呢度巴打以為執到筍野,其實係益左兩條跟風大陸喱,仲有大陸山東如意,我就唔係好Gur咁囉
巴打咁熟行程 究竟係邊個
不過我求下牛巴你唔好再覆佢
我唔想再係呢個post睇d唔關用家事既野......

肥絲 廢話少講
你搵到平既LGB/其他布 就直接係到開團啦
賺少少水腳 呢到巴打好願意比你賺
平心而論
契弟熊真心個樣幾衰
有啲賊仔feel
唔覆佢喇,篇野入面講到自己好委屈咁,講大話唔撚洗眨眼

大家咁想買平野,定我開一團俾大家開心下算?牌子任揀,價錢我去傾。

P.S. 點解個pattern咁撚似?上年年頭又係有條友撩交嗌,之後柒潛(邊個就大家心照啦),跟住就有左我同Desmond巴既恤團同舊布團
BTW係開團就搞特別啲,一碌過織埋個邊啦不如
LM
擺低一蚊跟機
3米,thx
開啦!!!
織邊寫

Five Demands Not One Less
g chi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞